hva er kreditt, grunnleggende om kreditt

Grunnleggende om kreditt: hva er det?

Lurer du på hva kreditt er, og hva det innebærer å kjøpe varer og tjenester med kredittkort? Ved å ha kjennskap til hvordan kreditt fungerer, kan du potensielt unngå dyre ekstrakostnader. Er du heldig kan du også få tilgang på gunstige fordeler.
Kredittkort Artikler Grunnleggende om kreditt: hva er det?

Les videre, og få oversikten du trenger.

Hva er kreditt – enkelt forklart?

Begrepet «kreditt» stammer opprinnelig fra latinske crédit, et ord som betyr «å tro» eller «tro på». Denne betydningen er nokså passende, ettersom kreditt handler om økonomisk tillit. En part får mulighet til å kjøpe tjenester eller varer uten å måtte betale umiddelbart.

Selgerparten må derfor sette sin lit til at motparten (deg som kunde) gjør opp for seg. Når vi snakker om kreditt i dag, er det gjerne snakk om avtaler som «kjøp nå, betal senere» eller bruk av kredittkort.

Hva er viktig å huske på ved bruk av kreditt?

Tilliten kreditt innebærer er ikke nødvendigvis gratis. Velger du å kjøpe et produkt nå, og betale det senere, kan det være fordyrende renter eller etableringsgebyrer. Bruker du kredittkort, kan det også være renter og gebyrer.

Kort fortalt kan dette føre til at det totale beløpet du ender opp med å betale blir høyere enn dersom du hadde betalt alt med en gang. Her er det imidlertid flere ting som spiller inn.

Mange kredittkort har for eksempel rentefri betalingsutsettelse, også kalt rentefri periode. Du får da et tidsvindu på kanskje 43–60 dager, hvor du kan betale tilbake beløpet uten å måtte betale renter. 

Risikoer ved manglende tilbakebetaling

Det kanskje viktigste å huske på, er at du kun bør benytte deg av kreditt så lenge du er sikker på at du klarer å betale for deg. Hvis ikke kan du ende opp med betalingsproblemer, inkasso og betalingsanmerkninger.

– Å forstå kreditt er nøkkelen til å unngå økonomiske fallgruver. Selv om kredittkort kan tilby fleksibilitet og nødvendige fordeler, som rentefri betalingsutsettelse, er det viktig å bruke dem klokt. Vurder alltid din evne til å betale tilbake før du bruker kreditt, for å unngå gjeldsproblemer i fremtiden.
Sharon Lavie
Forbrukerøkonom

Hva er forskjellen på lån og kreditt?

Et lån innebærer at en part – for eksempel banken – låner ut penger til en annen part, som da gjerne betegnes som låntager. Sistnevnte får gjerne utbetalt hele lånet på en gang, og kan deretter disponere dette. Slik er det for eksempel med forbrukslån.

Låntaker er forpliktet til å betale pengene tilbake til långiver, gjerne over en viss tidsperiode. 

Når du benytter deg av kreditt, kan dette på mange måter betraktes som et lån. Bruker du for eksempel et kredittkort til å betale en vare som koster 5 000 kroner, er dette penger banken legger ut for deg – altså et lån. 

På lik linje med et vanlig banklån, kan du som regel betale kredittgjeld ned over en viss tidsperiode. Samtidig må du kanskje betale renter, noe som også er tilfelle ved tilbakebetaling av banklån.

Hvordan bruker man kreditt?

Den vanligste måten å bruke kreditt på, er gjennom et kredittkort. Man kan søke om kredittkort hos banken, som deretter vil utføre en kredittsjekk. Sistnevnte forsikrer at du er i økonomisk stand til å kunne betale tilbake eventuell brukt kreditt.

Du kan for eksempel søke om en kredittramme på 50 000 kroner. Hvis banken innvilger søknaden, får du typisk tilsendt et kredittkort med denne kredittrammen. Du har ikke gjeld før du eventuelt velger å bruke kredittkortet.

Kredittkortet kan brukes til kjøp av varer og tjenester både på nett og i fysiske butikker. Etter å ha brukt kortet, vil det brukte beløpet trekkes fra kredittrammen din. Du får en faktura på beløpet, og kan velge å betale det tilbake før rentene begynner å løpe.

Alternativt kan du betale beløpet tilbake litt etter litt, for eksempel over flere måneder. Men husk på at dette som regel er dyrere enn å betale alt innen første forfall. Jo lengre rentene får løpe, jo dyrere kan du regne med at det blir.

Hvilket kredittkort burde du velge?

Et kredittkort er ikke nødvendigvis bare et kort som lar deg handle på kreditt. I dag finnes det mange kredittkort som også gir deg tilgang på fordeler som rentefri betalingsutsettelse, forsikring og gunstige fordelsprogrammer eller cashback.

Her gjelder det altså å finne det kortet som er skreddersydd for deg og dine behov. Reiser du for eksempel mye, kan det kanskje være kjekt å ha et kredittkort med bonuser på bensin eller flyreiser. Andre kan dra nytte av cashback i matvarebutikker eller lignende.

Lendo lar deg innhente tilbud om kredittkort fra flere forskjellige banker, gratis og uforpliktende. Sammenlign tilbudene, og finn kredittkortet som er best for deg!

Ofte stilte spørsmål om kredittkorrt

Hvem kan søke om kredittkort?

Når er det smart å bruke kredittkort?

Hvilke fordeler har kredittkort?