Kredittkort på dagen

Hvordan bli kvitt kredittkortgjeld?

Kredittkortgjeld kan potensielt bli dyr hvis du ikke vet hva du gjør. Ved å bli kvitt kredittkortgjeld så raskt som mulig, kan du unngå høye kostnader i form av renter og gebyrer. Så, hvordan går du frem?
Kredittkort Artikler Hvordan bli kvitt kredittkortgjeld?

Hvordan betale ned kredittkort?

Gjeld kan raskt bli en snøball som begynner å rulle, og det er fort gjort å miste oversikten. Dette gjelder særlig hvis du har gjeld flere steder, eller har dyr gjeld. Nettopp kredittkort har ofte relativt høy rente sammenlignet med andre lån.

Slik betaler du ned kredittkortgjeld på en smart og oversiktlig måte.

Utnytt rentefri periode

De fleste kredittkort har en rentefri periode. Hvis gjelden tilbakebetales i sin helhet innenfor denne perioden, slipper du å betale renter på beløpet.

Hvis du bruker et kredittkort og pådrar deg gjeld, vil banken etter hvert sende faktura på beløpet. Du kan da velge å betale minimumsbeløpet banken har satt, eller tilbakebetale hele beløpet på en gang. 

Jo lenger tid du bruker på nedbetaling av gjelden, jo dyrere vil det stort sett bli.

Tips til deg som vil bli kvitt kredittkortgjeld

Har du kredittkortgjeld som du ønsker å bli kvitt raskest mulig? Her er noen smarte tips!

1. Nedbetal dyr gjeld først

Du burde prioritere nedbetalingsrekkefølgen av gjelden din. Mest sannsynlig bør kredittkortgjelden betales først. Dette er fordi den effektive renten på kredittkort gjerne er 10–15 % høyere enn renten på andre lån. 

Dersom du prioriterer å nedbetale den dyreste gjelden først, blir du altså kvitt den største kostnaden.  

2. Kutt ned på forbruket eller øk inntekten

Dersom økonomien er trang, sliter du kanskje med å finne rom for nedbetaling av kredittkortgjeld. I så fall kan det være verdt å sjekke om du har andre kostnader som kan kuttes.

De nødvendige utgiftene er det ikke alltid like enkelt å gjøre noe med. Men det er mest sannsynlig noe du bruker penger på som ikke er like nødvendig. Kanskje har du et abonnement du strengt tatt ikke trenger? Husk – alle monner drar! 

Ved å kutte ned på faste utgifter, frigjør du midler hver måned. Disse midlene kan du bruke til å kvitte deg med kredittkortgjeld. 

Du kan også kvitte deg med kredittkortgjeld raskere dersom du har mulighet for å øke inntekten. Det kan for eksempel være snakk om overtidsjobbing eller en ekstrajobb.

3. Sjekk om refinansiering lønner seg

Et siste tips er å sjekke mulighetene for refinansiering. Ved å refinansiere kredittkortgjeld kan du bli tilbudt en langt lavere rente. Dersom du har flere dyre kredittkort, kan det for eksempel lønne seg å refinansiere disse i et nytt og billigere forbrukslån. 

Sharon Lavie, forbrukerøkonom hos Lendo, sier følgende:

–Ved å refinansiere, og sånn sett samle gjelden din, vil du få bedre oversikt og spare penger. Husk – det er den effektive renten som er mest utslagsgivende i nedbetalingsprosessen, og som avgjør hvor dyrt det blir. Men også nedbetalingstiden. Kort nedbetalingstid gir ofte litt høyere månedskostnad, men mindre totalkostnad.
Sharon Lavie
Forbrukerøkonom

Skal refinansiering lønne seg, er det derfor viktig å få oversikt over rentekostnaden på eventuelle refinansieringslån.

Hvordan si opp kredittkort?

Det finnes gode grunner til å kvitte seg med kredittkort. Dette kan du enkelt gjøre ved å ta kontakt med banken eller kortutsteder. Det er også noen banker som tilbyr sletting av kredittkort via nettbanken. 

Husk imidlertid på at du må gjøre opp for eventuell utestående gjeld før sletting av kredittkortet er mulig. Med Lendo Gjeldsoversikt får du enkelt oversikt over gjelden din, og der kan du samtidig sjekke hvorvidt refinansiering vil lønne seg.

Viktig å tenke over ved kredittkortbruk

Det beste du kan gjøre er å ikke ta opp mer kreditt enn du kan håndtere. Du bør alltid ha en plan for tilbakebetaling når du bruker kredittkortet, og en god hovedregel bør være å betale tilbake ved første forfall slik at du slipper å betale renter.

Ofte stilte spørsmål om kredittkort

Blir kredittkort regnet som gjeld?

Hvilket kredittkort har best rente?