Hvordan bruke kredittkort

Hvordan bruke kredittkort? Slik går du frem!

Mange har et kredittkort i lommeboken, men vet ikke hvordan det bør brukes. Riktig bruk av kredittkort kan ikke bare spare deg for unødvendige kostnader. Det kan også gi deg fordeler i form av rabatter eller bonuser!
Kredittkort Artikler Hvordan bruke kredittkort? Slik går du frem!

Her forklarer vi deg hvordan du bør bruke kredittkortet.

Tips til hvordan du bruker kredittkort riktig

Dersom man bruker kredittkortet på en lite gjennomtenkt måte, kan det fort bli dyrt. I mange tilfeller skyldes dette at brukeren ikke har tenkt gjennom hva slags betydning kredittkortets renter har for sluttsummen.

Samtidig kan man gå glipp av gode fordeler og betale mer enn man trenger, dersom man ikke setter seg godt nok inn i hvordan kortet bør brukes.

1. Fornuftig kortbruk er bud nummer én

Noe av det viktigste å huske på når det kommer til bruk av kredittkort, er å bruke det fornuftig. Når du bruker kredittkortet låner du penger på lik linje med et forbrukslån, og pengene skal betales tilbake.

Det kan være lett å la seg rive med, og kjøpe ting man egentlig ikke har råd til. Her er noen generelle tips for mer fornuftig kredittkortbruk:

  • Bruk ikke mer enn hva du klarer å betale tilbake

  • Vurder om du kan betale varen/tjenesten med egne penger istedenfor kredittkort

  • Ha en konkret plan for tilbakebetaling

  • Betal kredittkortregningen med e-faktura, og slipp dyre fakturagebyrer

  • Vær obs på avgifter ved kontantuttak i minibank

2. Utnytt rentefri periode og unngå rentekostnader

Når det kommer til det å ha en konkret plan for tilbakebetaling, vil vi tipse deg om å benytte deg av en eventuell rentefri periode. Ved bruk av enkelte kredittkort, vil renten begynne å løpe fra dag én. Med de fleste type kredittkort løper ikke renten før etter et visst antall dager.

I mange tilfeller kan du slippe å betale renter på kredittkortbeløpet du har brukt, dersom hele beløpet tilbakebetales innen forfallsdato. Den rentefrie perioden varer typisk fra 43 til 60 dager. Her kan du spare deg for en potensielt høy ekstrakostnad!

3. Velg riktig kredittkort for deg og dine kjøpsvaner

Vårt tredje tips er å velge kredittkort med bonuser og rabatter som kommer deg til gode. Er du ofte på reisefot, kan det for eksempel være gunstig å ha et kredittkort med bonusprogrammer for flyreiser

For deg som reiser mye, kan det også være smart å betale hele eller deler av transportkostnaden med kredittkortet. Ofte vil du få reiseforsikring inkludert dersom minimum 50 % av kostnaden dekkes med kortet.

Andre kredittkort gir bonuser på bensin eller shopping i utvalgte butikker. Enten det er snakk om cashback eller andre fordeler, kan du tjene opp eller spare penger ved å bruke kredittkortet fremfor ditt vanlige bankkort.

Hva er kredittgrense?

Hittil har vi sett på hvordan du bruker kredittkort riktig. I den forbindelse er det også greit å nevne at kredittkortet ditt vil ha en gitt kredittgrense. Dette er det samme som kredittramme, og sier noe om hvor mye penger du kan låne med kortet.

Når du søker om kredittkort kan du søke om en spesifikk kredittramme, som for eksempel 50 000 kroner. Om banken eller kredittkortutstederen innvilger dette, kan du da bruke inntil 50 000 kroner med det aktuelle kortet.

Men selv om du har fått innvilget denne kredittrammen, kan det være fornuftig å vurdere om du skal bruke hele. Banken har kredittsjekket deg, og vurdert økonomien din som god nok til å kunne betjene eventuell kredittkortgjeld. Men privatøkonomien kan endre seg.

Skulle du miste jobben, ha dyre og uforutsette kostnader eller lignende, gjelder det å være ekstra varsom med kredittkortbruken, understreker forbrukerøkonomi i Lendo, Sharon Lavie.

– I slike perioder kan det være fristende å lene seg på kreditt som en midlertidig løsning, men dette kan raskt eskalere til en større gjeldsbelastning. Det er viktig å vurdere din økonomiske situasjon nøye og planlegge for hvordan du kan håndtere din gjeld på en ansvarlig måte uten å forverre din økonomiske stabilitet.
Sharon Lavie
Forbrukerøkonom

Hvilket kredittkort bør du velge?

Et annet viktig poeng når det kommer til bruk av kredittkort, er å sette seg inn i kredittkortvilkår. Dette handler ikke bare om å finne et kredittkort med bonuser tilpasset din livsstil, men å få oversikt over effektiv rente og andre vilkår.

Ulike kredittkorttilbydere kan tilby vidt forskjellige rentevilkår. Bruker du kortet uten å betale tilbake innen rentefri periode, vil renten ha mye å si for hva kredittkortbruken koster deg.

Vi hjelper deg med å velge riktig kredittkort for deg og dine behov. Hos oss kan du innhente tilbud om kredittkort fra flere banker med én samlet søknad, og velge det som passer deg best. Det hele er selvfølgelig både uforpliktende og gratis!

Ofte stilte spørsmål om kredittkorrt

Når er det smart å bruke kredittkort?

Hvilke fordeler har kredittkort?

Kan jeg få kredittkort uten kredittsjekk?

Hvordan slette kredittkort?