Betalingsanmerkninger

Slik sjekker du om du har betalingsanmerkninger

Ifølge kredittinformasjonsselskapet Experian, var det i overkant av 230 000 nordmenn som slet med betalingsanmerkninger i mai 2023. Dette tallet forteller oss at mange har behov for å få mer kontroll på egen privatøkonomi. Men hvordan vite om man har en anmerkning? Og hvordan bli kvitt disse? Her er alt du trenger å vite!
Forbrukslån Artikler Slik sjekker du om du har betalingsanmerkninger

Først: Hva er betalingsanmerkninger?

En betalingsanmerkning er en anmerkning som er registrert på en privatperson eller bedrift i et kredittopplysningsregister. Betalingsanmerkninger gis dersom man ikke har betalt et krav tilknyttet lån eller tjenester/varer man har kjøpt – til tross for at pengene er forsøkt innkrevd.

Kort fortalt fungerer anmerkningen som et «varsel» til banker, kredittytere og andre. Formålet er at du ikke skal opparbeide ytterligere gjeld når du allerede sliter med betalingsproblemer.

Hvilke konsekvenser kan betalingsanmerkninger ha?

Den kanskje mest merkbare konsekvensen av å ha betalingsanmerkninger, er at man kan slite med å få innvilget søknader om lån. Her finnes det visse unntak, men banken vil som regel gi deg avslag på kreditt- og lånesøknader.

– Betalingsanmerkninger kan også ha innvirkning på mulighetene dine når det kommer til tegning av nye forsikringer eller abonnenter.

Hvordan sjekke om man har betalingsanmerkninger?

Du kan enkelt sjekke om du har fått betalingsanmerkninger gjennom tjenesten vår Lendo Lånehelse. Her vil du få oversikt over egen økonomi, noe som inkluderer estimert inntekt, usikret gjeld, formue og eventuelle betalingsanmerkninger. 

Tjenesten er gratis, og vil blant annet være nyttig å ta i bruk før du eventuelt søker om lån, eller hvis du bare ønsker en oversikt. Planlegger du å ordne opp i egen økonomi, er det også fint å vite hvordan du ligger an.

Slik bruker du Lendo Lånehelse:

  1. Klikk på «Logg inn med Vipps»

  2. Bekreft innlogging via mobilen

  3. Få oversikt over eventuelle betalingsanmerkninger

Hvordan slette en betalingsanmerkning?

Om du har betalingsanmerkninger er det gjerne to ulike kredittopplysningsselskaper du kan sjekke, Experian og Dun&Bradstreet (tidligere Bisnode). Alternativt kan du logge inn via vår tjeneste Lendo Lånehelse og finne samme informasjon. Dersom du har en betalingsanmerkning bør du betale kravet så snart som mulig. Når gjelden er betalt inn til kreditor, vil anmerkningen bli slettet innen kort tid. 

Betaler du ikke kravet, vil anmerkningen slettes etter fire år. I så fall kan du oppleve at betalingsanmerkningen blir registrert på nytt dersom kreditor velger å igangsette nye rettslige skritt.