Hva er kredittscore?

Hva er kredittscore?

Når du skal søke om lån eller kreditt er utlåner forpliktet til å foreta en sjekk av deg og din økonomi. Dette kan være med på å avgjøre om de kan gi deg lån, og hvor stort lån du eventuelt kan betjene. Denne sjekken gir en indikasjon på hvor kredittverdig du er, vist med en kredittscore.
Kredittsjekk Artikler Hva er kredittscore?

Sannsynligheten for at du får lån fra banken øker ofte i takt med din kredittscore. Scoren strekker seg vanligvis fra 0–100, der 100 er best. Det vil lønne seg å ha en god kredittscore av flere grunner: Sjansen for å få innvilget lån kan øke, og lånevilkårene du tilbys blir ofte bedre.

Her er alt du trenger å vite.

Hva avgjør en god kredittscore?

Kredittscoren din avgjøres av en rekke faktorer, som alle kan ha betydning for din evne til å betjene gjeld. Her er de viktigste:

  • Inntekt (siste tre år)
  • Alder
  • Netto formue
  • Flyttemønster
  • Eventuelle næringsinteresser
  • Eventuelle betalingsanmerkninger
- Kredittvurderingen er en helhetsvurdering som kan påvirkes negativt av eventuelle gjeldsordninger, lav inntekt, lav alder, hyppig flytting og lignende. Først og fremst er det eventuelle betalingsanmerkninger som trekker ned scoren, da dette tyder på redusert betalingsevne, sier Sharon Lavie.

Kan man få lån med lav kredittscore?

I noen tilfeller kan du få innvilget lån med lav kredittscore, siden det er opp til banken å ta en helhetsvurdering av deg og din økonomi. Det varierer fra bank til bank hva de ser på og hvordan de gjør sin vurdering av deg og din økonomi. Noen banker ser på kredittscoren, men de fleste har interne modeller for dette. Har du lav kredittscore på grunn av betalingsanmerkninger, vil du som regel få avslag på lånesøknaden.

Er det snakk om lav inntekt, kan du kanskje få innvilget et mindre lån dersom banken finner dette forsvarlig. Lav kredittscore kan medføre dårligere lånebetingelser og høye renter på lånet, da det kan være høyere risiko for banken å låne deg penger.  

Hvordan få høyere kredittscore?

Dersom du har lav kredittscore i dag, finnes det tiltak du kan gjøre for å forbedre scoren din.

Det første du bør gjøre er å se på eventuelle betalingsanmerkninger og inkassosaker. Dersom du klarer å innfri misligholdt gjeld vil anmerkningene slettes med en gang, og kredittscoren mest sannsynlig øke. Dersom du ikke betaler betalingsanmerkningen vil den slettes etter 4 år.

Det kan være vanskelig å kvitte seg med dyr gjeld som har ført til betalingsanmerkninger. Men det finnes noen løsninger som kan være til hjelp – som for eksempel refinansiering. Det betyr at du samler eksisterende gjeld i et nytt lån. 

Siden de eksisterende lånene innfris, slettes også eventuelle betalingsanmerkninger tilknyttet gjelden. Andre fordeler ved å refinansiere er at du kan oppnå lavere rentekostnader og dermed spare penger, slik at du kan bli kvitt gjelden raskere.

Søk om refinansiering av gjeld via oss, så sendes søknaden din til flere banker uforpliktende.

Øk inntekten og reduser gjelden

Videre ser de fleste långivere på om du har fast inntekt. Det kan være mange grunner til at man ikke har fast inntekt eller mulighet til en 100 % stilling, men kan du vise til en deltidsstilling kan dette hjelpe stort. Høyere fast inntekt påvirker kredittscoren positivt.

Om du reduserer egen gjeld vil også dette telle positivt inn. Etter hvert som du betaler ned på boliglån og annen gjeld, vil du kunne se at kredittscoren øker.

Sjekk din kredittscore

Er du usikker på hvorvidt du har god, middels eller dårlig kredittscore? Med tjenesten Lendo Kredittsjekk kan du se kredittscoren din gratis. Du logger inn med BankID, og får opp et tall mellom 1-100.

Kredittsjekk deg selv, og få oversikt.