Reiseforsikring kredittkort

Trygge reiser med reiseforsikring i kredittkort

Et kredittkort med inkludert reiseforsikring kan være bra nok på enkelte reiser, men i andre tilfeller bør du nok vurdere en helårs reiseforsikring.
Kredittkort Artikler Trygge reiser med reiseforsikring i kredittkort

Kredittkort og bankkort – hva er forskjellen?

Når du handler med et kredittkort betaler du ikke for kjøpet i det du handler, i motsetning til når du betaler med bankkortet ditt. Bankkortet ditt er knyttet til brukskontoen din – altså den kontoen arbeidsgiveren din setter lønnen din inn på hver måned, eller som du har spart opp. Når du handler med bankkortet ditt betaler du med andre ord med dine egne penger, som trekkes fra kontoen din med én gang. Når du handler med kredittkortet, derimot, utsetter du betalingen. Du betaler med bankens penger, og betaler banken tilbake senere. 

– Et kredittkort gir deg fleksibilitet i hverdagen, og om du vet hvordan du skal bruke det kan det også gi deg mange fordeler, i form av rabattordninger og bonusprogrammer. Det viktige er å være disiplinert i bruken, sier Sharon.
Sharon Lavie
Forbrukerøkonom

– De fleste kredittkort har en rentefri periode på inntil seks uker. Det vil si at det ikke koster deg noe i renter å låne pengene såfremt du betaler innen fristen. Hvis du derimot ikke kan betale banken tilbake innen fristen begynner rentene å løpe. Da kan det bli dyrt for deg.

Kredittkort krever disiplin

Dersom du er trygg på din egen økonomi og vet at du vil være i stand til å betale ned det du skylder innen betalingsfristen, vil kredittkortet gi deg økonomisk fleksibilitet og i mange tilfeller svært gunstige fordelsprogrammer. Hvis du derimot ikke klarer å betale innen fristen, blir beløpet omgjort til et lån med rente – og her må du ha en plan for tilbakebetaling, og den bør gjerne ikke være for lang, ettersom kredittkort ofte har høy rente. 

– Gjennomsnittlig rente på kredittkort er 25 %, og enkelte kort kan ha en rente på opptil 30 %. Kredittkortet kan altså koste deg dyrt dersom du ikke betaler tilbake beløpet innenfor den rentefrie perioden. Hvis du vet at du vil være i stand til å betale tilbake innen fristen, kan det i mange tilfeller være mer lønnsomt å handle med kredittkortet enn med bankkortet, sier Lavie. 

Om man ikke passer på og har oversikt, kan kredittkortbruk raskt komme ut av kontroll. Dersom du opparbeider deg mye gjeld, kan det være lurt å refinansiere kredittkortgjelden, slik at du får lavere rente. Hvis du har boliglån og mulighet til å bake kredittkortgjelden inn i dette, vil det være det klart beste alternativet. Der kredittkort gjerne har en rente på 25-30 %, var gjennomsnittsrenten på boliglån i 2021 på rekordlave 1,79 %. Nå er den på vei opp igjen, men vil fortsatt være langt lavere enn på kredittkortgjeld og forbrukslån. 

Har du ikke boliglån, kan et godt alternativ være å refinansiere gjelden med et forbrukslån. Hos oss kan du sammenligne refinansieringslån fra flere forskjellige banker slik at det blir enkelt å finne det billigste alternativet. Renten du kan få kommer helt an på bankens vurdering av deg. Men du kan slippe langt billigere unna ved å refinansiere kredittkortlånet med et forbrukslån. 

Hva er fordelene med kredittkort?

På grunn av den høye renten kan bankene tjene godt på kredittkortene sine. Derfor finnes det også et hav av kredittkort på markedet – 134 banker konkurrerer om norske kunder med sine 301 kredittkort. Konkurransen går gjerne ut på å kunne tilby kundene de beste fordelsprogrammene. 

– Med så mange kort å velge i, kan det være vanskelig å ta en beslutning. Det første du må gjøre er å tenke på hvordan du vil bruke kredittkortet, og hva slags fordelsprogram som vil lønne seg for deg, sier Lendos forbrukerøkonom. 

Dette er de vanligste fordelsprogrammene: 

  • Rabatter i butikker og nettbutikker

  • Inkludert reise- og avbestillingsforsikring

  • Drivstoffrabatt

Velg et kredittkort som passer ditt bruk

Hvis du først og fremst skal bruke kortet til å handle i butikker og nettbutikker i hverdagen, er det viktigste at du velger et gebyrfritt kort. Dernest bør du sammenligne kortenes eventuelle rabattordninger. Mange kredittkort gir deg rabatter opp til 25 % i en rekke butikker og nettbutikker. Finn ut hvilke kort som har avtaler med butikker som er relevante for deg, så kan du fort spare en del når du handler. 

Hvis du reiser mye, vil det lønne seg for deg å velge et kredittkort med reiseforsikring inkludert. Mange av disse kortene inkluderer også avbestillingsforsikring hvis du betaler over halvparten av reisens kostnad med kortet. Det vil si at du får pengene tilbake dersom du ikke kan reise likevel, eller om flyet blir kansellert, for eksempel. 

– Hvis du først og fremst skal bruke kredittkortet til reise, gjør du også lurt i å se etter et kort som, i tillegg til reise- og avbestillingsforsikring, tilbyr gebyrfrie kontantuttak og lave transaksjonsgebyrer i utlandet, råder Lavie. 

Alle som bruker bilen mye gjør lurt i å skaffe seg et kredittkort med drivstoffrabatt. Dette er kort som gir deg rabatt for hver liter drivstoff du fyller – enten gjennom spesielt gode avtaler med utvalgte kjeder, eller ved en litt lavere rabatt ved alle bensinstasjoner. – Her gjør du lurt i gå grundig til verks når du sammenligner kort – kortene med de beste drivstoffrabattene trekker opp mot én krone fra fakturaen for hver liter du fyller. Det blir fort noen tusenlapper i året når du bruker bilen mye, sier forbrukerøkonomen.

Sammenlign kredittkort

Vi har forsøkt å gjøre valget litt enklere for deg ved å samle alle kredittkort på ett sted, der du også kan sortere basert på hva slags kort du ønsker. På denne måten kan du sammenligne og finne det beste kredittkortet for deg. Om du ønsker det, kan du også søke om kredittkort via oss. Du sender inn én søknad, så vil vi sende søknaden videre til flere banker. Du får beskjed om kredittkortsøknaden er innvilget hos bankene, og kan deretter velge det kredittkortet som er best for deg.

Ofte stilte spørsmål om reiseforsikring på kredittkort

Kan jeg få kredittkort uten kredittsjekk?

Hvilken rente har kredittkort?