Fordeler og ulemper med kredittkort

Hva er fordelene med kredittkort?

Når er det lurt å bruke kredittkort, og når ville det heller lønne seg å ta opp et forbrukslån i stedet?
Kredittkort Artikler Hva er fordelene med kredittkort?

Hva som lønner seg av kredittkort og forbrukslån avhenger blant annet av hvor mye penger du trenger, hva du skal bruke dem på, når du trenger dem og ikke minst tiden det tar deg å betale tilbake

Enten du skal ut å reise, reparere bilen, pusse opp hjemme eller erstatte en defekt vaskemaskin, kan det være greit å ha litt i bakhånd. Hvis du derimot ikke har oppsparte midler, kan kredittkort eller forbrukslån være løsningen.

Fordeler med kredittkort

Forbrukerrådet anbefaler å betale reiser med kredittkort. Grunnen til det er fordi da sitter kortselskapet med risikoen hvis turoperatøren for eksempel skulle gå konkurs. Bruker du også kredittkortet til å betale i butikker og på restauranter på reisen, får du pengene tilbake hvis du skulle bli utsatt for svindel.

Hvis du booker et hotellrom eller leier en bil i utlandet, tar de ofte et depositum fra kortet du skal betale med, som du får igjen når du sjekker ut av rommet eller leverer bilen tilbake. Betaler du med kredittkort, unngår du at depositumet blir trukket fra din brukskonto.

I tillegg har du som oftest en 45 dagers rentefri betalingsutsettelse på kredittkort.

Ulemper med kredittkort

De aller fleste kredittkort har en relativt høy rente, som slår inn etter de 45 rentefrie dagene. Rundt 30 prosent er ikke uvanlig. Det er dessuten fort gjort å bruke mer penger enn du egentlig hadde tenkt når du har et kredittkort. Noe som kan bli svært dyrt i lengden. Da vil det heller lønne seg å refinansiere med et forbrukslån.

Fordeler med forbrukslån

Et forbrukslån har i de aller fleste tilfeller en vesentlig lavere effektiv rente enn kredittkort.  Om du vil kan du nedbetale mer de månedene du har mulighet til det og da raskere redusere forbrukslånet.

Som regel får du også mer penger tilgjengelig med et forbrukslån enn kredittkort, da du kan låne fra 10 000 – 500 000 kroner. Ettersom du ikke trenger å stille sikkerhet for lånet, kan du bruke pengene på det du selv vil.

Ulemper med forbrukslån

Sammenlignet med for eksempel et boliglån eller et billån, hvor du stiller boligen eller bilen som sikkerhet for lånet, vil derfor et forbrukslån ha høyere rente. Mens du kan få et boliglån fra rundt to prosent rente, er den laveste nominelle renten, altså uten gebyrer, på forbrukslån via Lendo på 6,99 prosent. Gjennomsnittlig effektiv rente, inkludert gebyrer, ligger for tiden på 14,6 prosent.

Les om forskjellen på kredittlån og forbrukslån.

Trenger du forbrukslån?

Er du i en situasjon hvor du trenger et forbrukslån kan du søke i en rekke banker samtidig med én felles søknad til sammenligningstjenesten Lendo. Tjenesten er gratis, og du er garantert de samme vilkår og betingelser som du ville fått ved å søke i hver enkelt bank direkte.