Regne ut renter på lån

Hvordan regne ut renter på lån?

De fleste vet at man må betale renter på lån, enten det er studielån eller boliglån. Effektiv rente sier noe om lånets totalkostnad. Ved å regne ut rentekostnadene og sammenligne lånetilbud før man bestemmer seg, kan man derfor spare seg for unødvendige kostnader.
Forbrukslån Artikler Hvordan regne ut renter på lån?

Gjør research først

Renten er en viktig faktor å vurdere når du tar opp et lån. Rentene kan variere fra långiver til långiver, og kan påvirkes av faktorer som kredittscore, lånebeløp og nedbetalingstid.

Derfor er det viktig at du bruker god tid på research av banker og lånevilkår før du bestemmer deg for hvilket lån du skal velge. Velg det som passer deg og din økonomiske situasjon best. 

– Å få oversikten gir deg muligheten til å med enkle grep forandre situasjonen din her og nå, og gjør det lettere å ta mer fornuftige økonomiske beslutninger i fremtiden.
Sharon Lavie
Forbrukerøkonom

Vi hjelper deg med å få oversikten du trenger! Vår lånekalkulator gir deg svar på hva lånet kan koste, og er et bra sted å starte. Likevel kan det være lurt å vite hvordan du regner ut renter på lån selv. 

Renteberegning på lån – slik går du frem

Når du tar opp et lån, vil du vanligvis bli bedt om å betale renter på lånebeløpet du har tatt opp. Rentene beregnes vanligvis på årlig basis, og deretter konverteres det til en månedlig rente som ganges med det utestående beløpet på lånet hver måned. Formelen er beløp ganger prosenttall delt på hundre.

Dette betyr at hvis du har et lån på 100 000 kroner, og en årlig rente på 5 %, vil du bli belastet en månedlig rente på 0,41 %. Dette blir regnestykket: 

5 % / 12 måneder = 0,4167 % 

Hvis du vil finne ut hvor mye renter du vil betale hver måned, kan du gange lånebeløpet med den månedlige renten. I dette eksempelet, vil det bety at du vil betale 416,67 kroner i rente hver måned. Dette blir regnestykket: 

100 000 kroner x 0,4167 %.

Fastrentelån eller lån med flytende rente?

Rentene du blir belastet på et lån, kan variere avhengig av hvilken type lån du tar opp. Det finnes flere ulike typer lån du kan ta, som for eksempel lån med fast eller flytende rente. 

Fastrentelån har en fast rente som ikke endres i løpet av låneperioden, mens flytende rentelån har en rente som endres i takt med markedsrenten. Vi har tidligere sett nærmere på fordeler og ulemper ved fastrentelån.

Hvis du tar opp et lån med flytende rente, kan renten du blir belastet endre seg i løpet av låneperioden. Dette kan påvirke hvor mye du må betale hver måned, og hvor mye du må betalte totalt på lånet ditt. Dette kan være både på godt og på vondt. 

Hvis du derimot tar opp et lån med fast rente, vil du vanligvis betale en høyere rente enn du ville gjort med et lån med flytende rente. Samtidig vil du ha mer forutsigbarhet når det gjelder dine månedlige utgifter, siden du slipper å bekymre deg for rentesvingninger.

Hvis du ikke ønsker å regne ut renter på lån selv, kan du prøve vår lånekalkulator og få oversikten du trenger – raskt og enkelt.

3 325 kr pr. måned

Estimert månedsbeløp
3 325 kr
Effektiv rente
12,80 %
Total kostnad
49 476 kr
Totalbeløp
199 476 kr

Lånerentene er i individuelle i Norge det er derfor du må søke før vi kan vise deg tilbudene.

Ofte stilte spørsmål om renter

Hvordan beregne boliglån?

Hva er forskjellen på effektiv og nominell rente?