Hva koster lånet

Hva koster lånet?

Spørsmålet vi alle stiller når vi skal ta opp et lån, er «hva koster lånet». Uheldigvis er dette et spørsmål som ikke kan besvares uten at man kommer med flere detaljer – det blir på mange måter det samme som å spørre «hva koster en bil». Svaret avhenger naturligvis av flere faktorer, og når det kommer til lån, så vil din personlige økonomi og inntekt spille en avgjørende rolle.
Forbrukslån Artikler Hva koster lånet?

Derfor kan vi ikke i denne artikkelen svare deg direkte på hva lånet koster, men vi kan likevel fortelle deg hvordan du finner ut hvor mye ulike typer lån vil koste deg. Vær obs på at det er mange måter å presentere en lånekostnad på, så her er det viktig å holde tungen rett i munnen.

Den effektive renten avgjør lånekostnaden

Som regel ønsker man å vite den totale kostnaden ved et lån, der både renter, gebyrer og eventuelt andre kostnader er inkludert. Mange er redd for at det skal komme «skjulte kostnader» i tillegg til den summen man blir presentert, og det er heller ikke uvanlig. Derfor er det viktig at man forholder seg til den effektive renten, som er den vanligste faktoren å beregne lånets kostnad fra. Dette fordi den effektive renten dekker alle kostnadene man har på lånet, inkludert nominell rente, etableringsgebyr, termingebyr og eventuelle andre gebyrer.

Vet du hva den effektive renten er, så kan du enkelt regne ut hva lånet koster. Det enkleste vil uansett være å bruke en lånekalkulator. Vær dog oppmerksom på at den effektive renten som presenteres hos mange banker kun er en eksempelrente. Akkurat hvilken rente du får vil du først få vite når du har søkt om lånet, ettersom banken må vurdere din personlige økonomi før de kan tilby deg en rente.

Her er regelen enkel – jo bedre økonomi og inntekt du har i forhold til ønsket lånebeløp og nedbetalingstid – jo lavere vil den effektive renten bli.

Hva er så nominell rente?

Den nominelle renten er enkelt forklart det banken krever i renter for å låne deg penger. En typisk nominell rente på et forbrukslån kan være på 10 prosent, og låner man da 10 000 kroner, så vil dette utgjøre 100 kroner i renter over 12 måneder. Men da er altså ikke eventuelle gebyrer medregnet i lånet, slik at den reelle kostnaden som regel vil være høyere enn den nominelle renten. Et termingebyr på 60 kroner i måneden vil for eksempel øke lånekostnaden med 720 kroner over ett år, noe som er langt dyrere enn rentekostnaden i seg selv.

Finn ut hva lånet koster med en lånekalkulator

Som nevnt tidligere er du nødt til å faktisk legge inn en søknad om et lån for å finne ut hva lånet koster. Allikevel kan det være gunstig å bruke en lånekalkulator i forkant av en søknad, om enn bare for å finne ut omtrent hvor landet ligger. I lånekalkulatoren plotter du inn effektiv rente, ønsket lånebeløp og nedbetalingstid, og den vil automatisk gjøre en beregning for deg. Da kan du se både hvor mye lånet kommer til å koste deg hver måned fremover, samt hvor stor den totale kostnaden ved lånet blir inklusive renter og gebyrer.

3 325 kr pr. måned

Estimert månedsbeløp
3 325 kr
Effektiv rente
12,80 %
Total kostnad
49 476 kr
Totalbeløp
199 476 kr

Lånerentene er i individuelle i Norge det er derfor du må søke før vi kan vise deg tilbudene.

Konklusjon

Hvis man stiller spørsmålet «hva koster lånet», så er man nødt til å komme med flere opplysninger før det er mulig å gi et konkret svar på spørsmålet. Ønsket lånebeløp og nedbetalingstid vil være avgjørende for den totale kostnaden på lånet, samtidig som din egen inntekt og økonomi også vil påvirke hvilken rente du får fra banken.

Når man sammenligner kostnader og vil vite hvor mye lånet koster, så er det viktig at man bruker den effektive renten. Denne prosenten inneholder nemlig alle kostnader forbundet med lånet – både renter og gebyrer. Verdt å merke seg er at man også må søke om et lån for å få vite eksakt hvor mye lånet kommer til å koste. Dette fordi banken fastsetter renten først når de har mottatt søknaden fra deg, mens rentene som oppgis på nettsidene til bankene kun er eksempelrenter.

Søker du om lån gjennom oss vil du kunne få flere tilbud fra forskjellige banker og kan enkelt sammenligne hvor mye lånet kommer til å koste deg.