Kredittscore

Hvordan du får god kredittscore, og hvorfor du trenger det

Samlet har nordmenn gjeld på over 4000 milliarder kroner. Bankene tar en risiko hver gang de låner ut penger. Hver enkelt lånesøknad og søker vurderes derfor nøye: Høy kredittscore gir ofte bedre sjanser for å få lån, lav kredittscore gir dårligere. Hvordan det henger sammen, og hva man kan gjøre for å få god kredittscore, skal vi se nærmere på her.
Kredittsjekk Artikler Hvordan du får god kredittscore, og hvorfor du trenger det

Hva er kredittscore?

Kredittscore er et av bankenes verktøy når de vurderer potensielle kunder. De beregner kredittscoren for å kunne anslå hvor sannsynlig det er at en søker er en sikker betaler, og hvor stor risiko de vil ta ved å innvilge et eventuelt lån. 

Søkere med god betalingshistorikk – uten betalingsanmerkninger eller pågående inkassosaker – vil ofte få relativt god kredittscore. Det gjør det lettere for dem å få innvilget lån av alle typer; fra boliglån til kredittkort. Men husk at det er flere faktorer som spiller inn i vurderingen, slik som gjeld og inntekt. Dersom du har mye gjeld, slik som for eksempel boliglån og studielån, kan det være vanskeligere å få innvilget mer lån. Den totale gjelden skal ikke overskride 5 ganger egen inntekt.

– Lånsøkere med høy kredittscore er attraktive kunder hos bankene. Kredittscoren er ikke bare med på å avgjøre om du kan få lån, men også hvilken rentesats og hva slags betingelser du vil kunne få på lånet.

Bankene tar nemlig betalt for risikoen de tar ved å låne ut penger. Lovende kunder vil bli tilbudt bedre betingelser enn risikable kunder. Høyere risiko gir høyere rentesats og omvendt. 

– Når en potensiell kunde får en bra kredittscore, anslår banken at lånet innebærer liten risiko for dem. Det gjenspeiles i rentesatsen: Jo lavere risiko, desto lavere rente, kommenterer Lavie. 

Slik beregnes kredittscore

Hver enkelt bank eller långiver beregner risikoen til potensielle kunder ut ifra egne modeller. Du kan med andre ord bli tildelt ulik kredittscore i forskjellige banker.

Det er mange forhold som har betydning for hvilken kredittscore du får. Dette kan være:

  • Inntekt
  • Gjeld
  • Betalingsanmerkninger
  • Inkassosaker
  • Alder

– Tidlig i søknadsprosessen undersøker bankene om det foreligger betalingsanmerkninger. Finnes det anmerkninger betyr det kroken på døren for den aktuelle søkeren i de fleste banker. Finner de derimot ikke betalingsanmerkninger, går de videre. Da ser de på skattemelding, inntekt og eventuell eksisterende gjeld, sier Lavie og legger til:

– Når de har gått nøye gjennom søkerens økonomi, vil de enten avslå søknaden eller komme med et tilbud. Hvor godt et eventuelt tilbud vil være, avhenger altså av hva de har funnet ut, og blant annet hvor god kredittscore du har.

Du kan sjekke din kredittscore raskt og enkelt hos Lendo. Logg inn med BankID og få tilgang til kredittscoren din.

Hvor viktig er en god kredittscore?

En lav kredittscore er på ingen måte umulig å endre til det bedre. Enkle grep kan raskt få bedre kredittscore. Å få kredittscoren opp på et høyt nivå og holde den stabil, krever riktignok litt arbeid. 

– Betalingsanmerkninger eller pågående inkassosaker er de vanligste årsakene til avslag på lånesøknader. Det er altså her man bør starte: Gjør det du kan for å kvitte deg med dem ved å betale det du skylder. Enklere sagt enn gjort, selvfølgelig, men absolutt gjennomførbart, sier Lavie.

Forbrukerøkonomen er tydelig på at det er viktig å våge å ta tak i problemene for å få oversikt. 

– Terskelen kan være veldig høy. Det er ekstremt krevende å ta tak i et problem man kanskje lenge har visst om, men har unngått fordi det har virket som en umulig oppgave. Når du først har satt i gang er virkelig mye gjort – å ta tyren ved hornene er det som er vanskelig, sier Lavie.

Det viktigste du gjør innledningsvis, ifølge Lavie, er å få oversikt over regningene og finne ut hvor mye du skylder. Sett så opp et budsjett og lag et utkast til en nedbetalingsplan. Om du ringer selskapene du skylder penger, er de som oftes veldig løsningsorienterte. De ønsker selvsagt å få pengene sine tilbake. De vil gjerne ha pengene tilbake, og vil ofte tilrettelegge for deg med en nedbetalingsplan som du kan leve med. 

– Betalingsanmerkninger forsvinner raskt når du først har gjort opp for deg. Gjør det til en vane å betale regninger i tide! Aller helst bør du opprette avtalegiro, slik at betalingene går av seg selv, råder Lendos forbrukerøkonom.

Hvordan forbedre kredittscoren?

Det er mulig å forbedre sin kredittscore, les om de ulike scorene du kan få, og hvordan du kan eventuelt kan forbedre scoren:

Sjekk gjelden din

Om du ikke har betalingsanmerkninger, men fortsatt en lav kredittscore, bør du starte med å se på gjelden din. Har du dyr gjeld, bør du nedbetale mest mulig om du har mulighet til det. Start med den gjelden som er dyrest, og koster deg mest, slik som forbrukslån eller kredittkort med høy rente. Om du ønsker å sjekke din usikrede gjeld og hvilke renter du har, kan du gjøre det enkelt med tjenesten Lendo Gjeldsoversikt. Vi henter tall fra Gjeldsregisteret, og tjenesten er helt gratis å bruke. 

I tjenesten Lendo Gjeldsoversikt finner du en oversikt over alle dine kredittkort og forbrukslån. Det kan være smart å se over at de kredittkortene du har, også blir brukt. For om du har en del kort liggende som du ikke bruker, bør du avslutte disse. Ettersom kredittgrensen på kredittkort regnes som gjeld, selv om du ikke har brukt kortet. 

Hvordan sjekke kredittscore?

Hos oss kan du gjøre en gratis kredittsjekk av deg selv, hvor du vil få opp kredittscoren din, som er et tall mellom 1-100. Husk at kredittscoren ikke nødvendigvis er avgjørende for om søknaden blir innvilget, men kan gi en god pekepinn på hvordan du ligger an. 

Ønsker du å ta opp lån, men er usikker på om du vil få innvilget søknad, og hvilken rente du kan få, er det beste du kan gjøre å sende inn en uforpliktende lånesøknad. Gjennom oss kan du sende én søknad til flere banker uforpliktende.