Låne penger

Låne penger

Det er mye å ta stilling til når du skal låne penger. Hva slags lån har du behov for, hvordan finner du det beste lånet, og hva kan du gjøre for å få lav rente og gode vilkår? Det skal vi se nærmere på her.
Forbrukslån Artikler Låne penger

Hva kan man låne penger til?

Det finnes mange ulike grunner til at man vil låne penger. Og det finnes også flere ulike typer lån, slik som:

Hvordan låne penger?

Via oss kan du låne penger til alle disse tingene listet over. Det er gratis og uforpliktende å søke om lån. Du vil få opp en oversiktelig liste over søknadene som vi sender til bankene, og om de er innvilget, under behandling eller avslått.

3 325 kr pr. måned

Estimert månedsbeløp
3 325 kr
Effektiv rente
12,80 %
Total kostnad
49 476 kr
Totalbeløp
199 476 kr

Lånerentene er i individuelle i Norge det er derfor du må søke før vi kan vise deg tilbudene.

Det beste lånet: Lånet med lavest rente

Det viktigste når du skal låne penger, i alle fall om du skal betale ned lånet over tid, er å finne et lån med lav rente. Rentene er betaling til banken for risikoen de tar ved å låne deg penger. Jo lavere risiko, desto lavere rente. De aller beste vilkårene får du derfor på sikrede lån, altså lån der banken kan ta sikkerhet, eller pant, i for eksempel boligen din.

– Hvis du har et boliglån som du har mulighet til å utvide, kan det være den beste løsningen. Når banken tar pant i boligen din er risikoen de tar ved å låne deg penger lav: De vet at det finnes verdier i boligen dersom du selv ikke skulle klare å betale ned lånet, sier Sharon Lavie.

– Men husk at jo lenger tid du bruker på å nedbetale beløpet, jo dyrere blir det totalt sett. Skal du for eksempel bake inn et billån i boliglånet, bør du betale like store avdrag som du ville gjort på billånet. 

Sjekk om du kan bedre renten på boliglånet.

Usikrede lån innebærer større risiko for banken, og har derfor høyere renter. Variasjonene er riktignok store, både mellom ulike banker og individuelle søkere. Det lønner seg altså å søke i flere banker samtidig, slik at du vet at du finner det beste tilbudet. 

– Om du får lån, hvor mye du kan låne, og hvor lav rente du kan få avhenger av flere faktorer. Noen kriterier er ufravikelige, men det finnes også mye du kan gjøre for å bedre sjansene dine, både for å få søknaden innvilget, og for å få bedre rente, sier Lavie. 

Hvor mye penger kan du låne?

Hvor mye du kan få i lån er svært individuelt og avhenger av flere faktorer. Bankene kredittsjekker og foretar en kredittvurdering av alle søkere. De ser da på inntekten din, hvor mye gjeld du har fra før, og betalingshistorikken din for å vurdere om du er en sikker betaler. 

Her kan du kredittsjekke deg selv - gratis.

– Det samme gjelder her: Jo tryggere det er for banken å låne deg penger, desto mer vil du kunne låne, og desto lavere rente vil du kunne få. Har du registrerte betalingsanmerkninger eller pågående inkassosaker, for eksempel, skal det godt gjøres å få lån. Hvis du derimot har stabil inntekt og god betalingshistorikk, vil du mest sannsynlig kunne få et lån med gode vilkår, forklarer forbrukerøkonomen.

Sharon Lavie

Forbrukerøkonom i Lendo

Søker du om å låne penger sammen med en medlåntaker, for eksempel ektefelle eller samboer, vil dere sannsynligvis kunne søke om et høyere lån enn om du søker alene. Banken vil da anse dere som sikrere betalere, ettersom inntektene deres legges sammen. Det gjør vel å merke også gjelden deres.

Å låne penger via Lendo

Har du behov for å låne penger, tilbyr vi enkel sammenligning av lån. Istedenfor å måtte kontakte flere banker for å kunne sammenligne tilbud, kan du via Lendo sende inn én søknad, som vi videresender til flere banker. Når første bank har behandlet søknaden, får du beskjed fra oss. Etterhvert som flere tilbud eventuelt kommer inn, kan du enkelt sammenligne lånene og finne det som gir deg best vilkår. 

Hvor mye koster det å låne penger?

Hvor mye lånet kommer til å koste deg totalt, og hvor store månedsavdragene blir, avhenger av betingelsene du blir tilbudt fra den aktuelle banken. Renten du får er individuell, så du må sende inn en søknad for å få nøyaktig rente. Når du sammenligner de forskjellige tilbudene bør du vite forskjellen på nominell og effektiv rente. 

Nominell rente er kun renten, altså ekskludert alle avgifter og gebyrer. Effektiv rente er renten inkludert avgifter og gebyrer, og det er altså denne du må forholde deg til når du sammenligner tilbudene. Lånet med lavest effektiv rente er gjerne det beste lånet. Hvor lang nedbetalingstid du velger, vil også ha mye å si. Lenger nedbetalingstid gir deg et dyrere lån totalt, men lavere månedsavdrag. Anbefalt nedbetalingstid på forbrukslån er maks 5 år. Her må hver enkelt vurdere sin egen situasjon, forklarer Lavie. 

Med en lånekalkulator for forbrukslån kan du se hva lånet kan koste deg i måneden. 

Selv om et lån uten sikkerhet har en høyere rente enn et lån med sikkerhet i for eksempel bil eller bolig, kan et forbrukslån likevel være løsningen i visse situasjoner. Sammenlignet med et kredittkort eller en handlekontoavtale, for eksempel, vil du komme bedre ut av det med et forbrukslån

Ofte stilte spørsmål om å låne penger

Hva kan jeg låne penger til?

Kan jeg få forbrukslån på dagen?