Hvilken rente får jeg

Hvilken rente får jeg?

Det kan være veldig store forskjeller på hvilken rente du får i ulike banker. Her er forklaringen på hvorfor.
Forbrukslån Artikler Hvilken rente får jeg?

Hva bestemmer renten?

Rente er kort fortalt prisen du betaler for å låne penger. Den avgjøres av to faktorer. Prisen banken betaler for å låne penger og risikoen for at du ikke betaler tilbake. Ettersom de ulike bankene stort sett betaler de samme for å låne penger, er det hvilken vurdering banken gjør av deg som avgjør hvor lav rente du må betale for få lån.

Hvordan vurderer banken deg?

Før du får et lånetilbud vil bankene se på hvor god økonomi du har. Det vil for eksempel være fordel om du eier bolig og har fast inntekt. Om du allerede har mye gjeld kan det være risikabelt og dermed dyrt å låne mer. Samtidig ser bankene på om du har vært flink til å betale tidligere lån. Faktisk kan en bank være mer positiv til en kunde som har hatt gjeld, men som har vist seg i stand til å betjene den over tid. Dette er en stor fordel for deg som vil refinansiere et eksisterende lån.

Hva er en god rente?

Pauline er kundekonsulent hos Lendo. Hun kan fortelle at den vanligste effektive renten hos Lendo i 2018 var omtrent 12%, men ettersom hver rente settes individuelt er det store forskjeller.

- Hva bankene legger vekt på i sin vurdering varierer, dermed kan ulike banker gi svært ulike renter. Ofte ser vi at samme lånesøknad får svært store sprik i tilbudene fra bankene, sier hun

 

Lurer du på hvilken rente du kan få? La oss forklare

Hvorfor er forskjellene så store?

Bankene bruker ulike modeller for å beregne hvilken risikoprofil du har og dermed hvilken rente de er villige til å gi deg. Derfor er det mulig at en bank beregner risikoen din som høyere enn en annen bank gjør. Dette er grunnen til at du alltid må sjekke flest mulig banker om du skal ta opp lån eller har gjeld som du vil refinansiere. Fordelen med Lendo er at søknaden videreformidles til flere banker og långivere, slik at du kan få flere tilbud.

Les om renters rente her.

Pynte på sannheten?

Ettersom hvilke opplysninger du oppgir kan ha mye å si for hva slags rente du blir tilbudt, kan det være fristende å oppgi høyere lønn, lavere gjeld eller på annen måte pynte på sannheten. Dette er en dårlig ide. Banken vil alltid ta en kredittsjekk av deg, så slikt blir fort oppdaget. Lurer du på hvilke rente du får, kan du søke gratis og uforpliktende her.