Forbrukslån på dagen

Er det mulig å få forbrukslån på dagen?

Grunnene til å søke om forbrukslån er mange: Uforutsette utgifter, refinansiering av dyre smålån, eller reparasjoner av ting du er avhengig av i hverdagen.
Forbrukslån Artikler Er det mulig å få forbrukslån på dagen?

Vi kan ikke garantere deg forbrukslån på dagen, men du kan spare tid ved at du sender én søknad til flere banker. Ofte vil svaret på søknaden komme med en gang.

Hva er et forbrukslån?

Et forbrukslån er et lån som ikke krever at du stiller sikkerhet i bolig eller eiendom for å få lån. Det vil si at banken ikke trenger å ta pant når de tilbyr deg et lån, slik de må i forbindelse med de fleste andre typer lån – for eksempel billån og boliglån. 

– Et forbrukslån kommer med færre krav enn andre typer lån. Det kreves ikke at du stiller sikkerhet og du kan, til forskjell fra de fleste andre typer lån, bruke pengene på det du ønsker. Til gjengjeld er rentene høyere enn på boliglån eller billån, forklarer forbrukerøkonom i Lendo, Sharon Lavie. 

– Grunnen til dette er nettopp at banken ikke tar sikkerhet i eiendom, bil eller bolig. Risikoen de tar ved å gi usikrede lån er med andre ord større, og lånet vil koste mer. Samtidig er forbrukslån billigere enn kreditt og smålån. Disse har gjerne en rente på 20-30 prosent, mens et forbrukslån i gjennomsnitt ligger på rundt 15 prosent.

Et forbrukslån kan altså være en løsning dersom det dukker opp uforutsette utgifter og sparepengene er brukt opp. Det som avgjør om du vil få søknaden din innvilget, er din personlige økonomi og betalingshistorikk. Dersom du har stabil inntekt og god betalingshistorikk, vil sjansene øke både for å få innvilget søknaden og for å få lavere rente.

– Renter er betaling til banken for risikoen de tar ved å låne deg penger. Dersom de anser risikoen som lav, vil det være lettere å få innvilget søknaden. Rentesatsen vil også i stor grad bestemmes av risikoen. Jo lavere risiko, desto lavere rente. Har du derimot betalingsanmerkninger eller inkassosaker fra før, vil du høyst sannsynlig få avslag, forklarer Lavie.
Sharon Lavie
Forbrukerøkonom

Hva avgjør om du får innvilget søknaden?

Det stilles noen ufravikelige krav til alle som søker om forbrukslån: Du må være over 18 år, folkeregistrert i Norge, og du må ha bodd i Norge i minst tre år. I tillegg vil det stilles krav om en minsteinntekt. De aller fleste långivere gir avslag til søkere med betalingsanmerkninger. 

– Når du søker om forbrukslån gjennom Lendo må du ha en årsinntekt på minst 120 000 kroner. Dersom dere er to som skal ta opp lån sammen, legges inntektene deres sammen. Da øker sjansen for å få innvilget søknaden og for å få lavere rente, sier Lavie. 

Opplysninger om inntekten din og eventuelle betalingsanmerkninger innhenter långiveren fra et kredittopplysningsselskap. Hvis du er usikker på om du har betalingsanmerkninger, kan du undersøke hva som er registrert på deg før du søker om lån. 

Hvor mye kan jeg låne?

Dersom banken finner ut at du oppfyller kriteriene for å få innvilget søknaden din, er neste steg å sette rammene for lånet. Når du søker blir du som oftest bedt om å legge ved skattemelding og lønnsslipper, slik at bankene har nok informasjon til å kunne avgjøre hvor stort lån du vil være stand til å betjene, og hvor stor risiko de tar ved å låne deg pengene. 

– Først og fremst vil bankene se på inntekten din, og på den totale gjelden din, inkludert studielån, boliglån og kredittkort og all annen gjeld du måtte ha. De ser også på om det har vært store variasjoner i inntekten din de siste årene, stillingsprosenten din og sivilstatusen din. Det er altså mange faktorer som er utslagsgivende for på hvor mye du kan låne, sier Lavie og legger til: 

– Det er uansett ikke lurt å låne over evne. Det at banken lar deg låne mye, betyr ikke at du bør gjøre det. Uforutsette ting kan gjøre det vanskeligere for deg å betjene lånet: Rentene kan stige, jobbsituasjonen din kan forandre seg eller uforutsette utgifter kan dukke opp. Det er viktig å være realistisk og ikke låne mer enn du vet at du klarer å betale tilbake. 

Kan forbrukslånet bli utbetalt på dagen?

Det er viktig å sette seg ordentlig inn i markedet når du skal ta opp forbrukslån, slik at du er sikker på at du velger det lånet som gir deg best vilkår. Alternativene er mange, og rentene varierer voldsomt, så det er helt avgjørende å velge riktig långiver. Dette, kombinert med all dokumentasjonen långiverne krever for å vurdere søknaden din, kan få det til å virke som en svært tidkrevende prosess. Det er det ikke nødvendigvis. 

Et samarbeidsprosjekt mellom Skatteetaten, Finans Norge og Brønnøysundregistrene har resultert i det som kalles samtykkebasert lånesøknad. Gjennom den samtykker du til at banken kan innhente alle opplysninger selv, slik at du slipper å sende dem lønnsslipper eller skattemelding. 

– Vi kan ikke love deg at du får forbrukslån på dagen. Men ved å bruke en sammenligningstjeneste som Lendo sparer du tid, ettersom du sender én søknad til flere banker. På den måten vil du enkelt få oversikt og kan i ro og mak gå gjennom lånetilbudene når de eventuelt kommer. sier forbrukerøkonomen.
Sharon Lavie
Forbrukerøkonom

Ofte stilte spørsmål om forbrukslån

Kan man få forbrukslån på dagen?

Kan jeg få lån uten kredittsjekk?