Kredittsjekk

Hva innebærer en kredittsjekk?

En kredittsjekk er enkelt forklart en kontroll av betalingshistorikken din, som banker og andre låneinstitusjoner foretar for å sjekke om du er kredittverdig før de eventuelt tilbyr deg et lån.
Forbrukslån Artikler Hva innebærer en kredittsjekk?

Alle med et såkalt “saklig behov” for kredittopplysninger om deg kan få tilgang til disse hos kredittopplysningsbyråene. Dette kan for eksempel være om du søker om et forbrukslån, inngår en avbetalingsordning i en butikk eller tegner et nytt mobilabonnement.

Kredittopplysningsbyråene sitter på opplysninger om deg som de blant annet henter fra folkeregisteret og brønnøynsundregistrene. De henter også informasjon fra inkassoselskaper og dommer i saker som omhandler pengekrav.

Det er ni selskaper som har konsesjon fra Datatilsynet til å drive kredittopplysningsvirksomhet, men i praksis er det tre selskaper som brukes av de fleste i markedet: Bisnode, Experian og Evry. Lendo samarbeider med Experian for å sjekke om søkeren har en kredittanmerkning.

Din kredittverdighet måles som regel i en skala fra 0 til 100. Kredittopplysningsbyråene sitter på opplysninger om deg inntil tre år tilbake i tid.

Kredittsjekk deg selv

Du kan kredittsjekke deg selv for å finne ut hvilke opplysninger om deg selskapene sitter på. Noen av selskapene tar penger for dette, men de er egentlig pliktige til å gi deg en gratis utskrift hvis du refererer til personopplysningsloven.

Du kan kredittsjekke deg selv via appen Kredscore, og finne ut hva kredittscoren din er. Du får enkelt overblikk over din kredittverdighet, og tips til hvordan du kan forbedre denne.

Last ned Kredscore i App Store.

Last ned Kredscore i Google Play.

Forskjellen på kredittsjekk og kredittvurdering

Det er forskjell på en kredittvurdering og en kredittsjekk. En kredittvurdering er en analyse av søkerens generelle betalingsevne, mens det  i en kredittsjekk undersøkes om du har noen negative betalingsanmerkninger registrert på deg, og om du har en akseptabel inntekt.

Lån uten kredittverdighet

I utgangspunktet foretar alle banker og andre låneinstitusjoner en kredittsjekk av samtlige søkere. Dersom du for eksempel har en betalingsanmerkning, vil du normalt alltid kategoriseres som ikke kredittverdig. Du vil derfor ikke få innvilget et lån eller en avbetalingsløsning.

Noen få tilbydere av smålån innvilger riktignok lån uten kredittsjekk, men dette er summer under 5000 kroner. Her gjelder det imidlertid å være ekstra forsiktig, da disse lånene ofte har skyhøye renter. Hvis ikke lånet betales tilbake innen avtalt tid, kan gjelden din derfor raskt mangedobles.

Du må være fylt 25 år og ha en fast inntekt på minimum 250 000 for å få et forbrukslån i de aller fleste banker.

Refinansiering med pant i boligen

Om du har betalingsanmerkning og eier din egen bolig kan det være mulig å få et lån med sikkerhet i boligen via Lendo. Ta kontakt med oss her eller ring oss på 22 00 70 for å høre om mulighetene dine.

Sjekk økonomien din

Med Min Gjeld får du oversikt over den usikrede gjelden din fra Gjeldsregisteret, og muligheten til å refinansiere i samme vending, helt gratis.