boliglån ung

Boliglån guide – for deg som er ung

Å realisere drømmen om egen bolig er en spennende reise for deg som er ung, men det kan også være en utfordrende opplevelse, spesielt når det kommer til finansiering. I denne artikkelen vil vi utforske det du trenger å vite om boliglån for unge og forutsetningene for hvordan du kan få den beste avtalen.
Boliglån Artikler Boliglån guide – for deg som er ung

Hvem kan søke om boliglån?

Når man skal kjøpe bolig er de fleste av oss avhengig av et boliglån for å kunne finansiere boligen. I teorien er et boliglån tilgjengelig for alle, men det finnes noen minstekrav som må være oppfylt for at man i det hele tatt skal kunne søke. Merk at noen av disse kan skille seg fra bank til bank.

  • Være minst 18 år gammel.

  • Ha fast jobb og være i stand til å dokumentere potensialet for fremtidig inntekt.

  • Være registrert i folkeregisteret i Norge og ha norsk personnummer.

  • Ha 15 % av kjøpesummen som egenkapital.

Hva kan boliglånet dekke?

Boliglån for unge kan brukes til å finansiere kjøp av bolig, enten det er en leilighet eller enebolig. I tillegg kan det også dekke andre kostnader knyttet til boligkjøpet, som dokumentavgift og eventuelle nødvendige oppussinger.

Les mer om forberedelser og finansiering av bolig her.

Kornelia sitt råd til unge som skal inn i boligmarkedet

Kornelia, Lendo sin Spareøkonom, anbefaler unge låntakere å være nøye med å velge riktig lån og å forstå alle betingelser før de forplikter seg.

- Unge førstegangskjøpere bør være oppmerksomme på at et boliglån er en langsiktig forpliktelse. Mange lånegivere tilbyr boliglån tilpasset en ung økonomi, med rom for medlåntakere og kausjonister, som foreldre. I tillegg er det blitt mer populært å kjøpe sammen med venner for å komme seg inn på boligmarkedet.

Kornelia fortsetter med å legge til:

- Likevel er det viktig at du tar deg tid til å forstå alle aspekter av lånet, inkludert renter og nedbetalingstiden. Regn på forskjellene mellom fast og flytende rente, for å finne den beste løsning for din bosituasjon og hvor langsiktig du har tenkt å eie objektet. Dette vil legge grunnlaget for en tryggere og mer forutsigbar økonomisk hverdag i årene fremover.

Slik søker du om boliglån som ung:

Skaff deg oversikt over egen økonomi:

Det første du bør gjøre er å få oversikt over din egen økonomi. Dersom du har noen inkassosaker eller betalingsanmerkninger bør du betale disse ned med en gang. Du kan også kredittsjekke deg selv for å sjekke hvordan du ligger an økonomisk. Dette er gjerne ett av mange verktøy som bankene bruker når de skal avgjøre om de kan tilby deg lån. 

Vit hva hva banken ser etter:

I tillegg til å få kontroll over egen økonomi er det avgjørende at du har spart opp egenkapital. Bankene krever at du har 15 % egenkapital, det vil si at du ikke kan låne mer enn 85 % av boligens verdi.

I tillegg kan du ikke låne mer enn 5 ganger egen inntekt. Noe som vil si, tjener du 500 000 kr, kan du maks låne 2 500 000 kr. Men merk at dette gjelder all gjeld, så har du studielån på for eksempel 300 000, betyr dette at du kan låne maks 2,2 mill.

Bankene vurderer også om du vil kunne tåle en renteøkning på minst 3 prosentpoeng, eller minimum en rente på 7 %.

Undersøk ulike lånetilbud:

Utforsk tilbud fra forskjellige banker, og sammenlign renter og kostnader for å få de beste betingelsene for deg. Et lån kan variere i pris, så undersøk markedet grundig. Her kan vi være en nyttig ressurs for å sammenligne eventuelle tilbud fra ulike långivere.

Søk elektronisk:

Alle banker og långivere skal kunne tilby elektroniske søknadsskjemaer. Du kan f.eks. søke om boliglån gjennom oss, og legitimere deg enkelt med BankID.

Dokumenter din økonomiske situasjon:

I søknaden vil du bli bedt om å oppgi informasjon om din inntekt, utgifter, gjeld, og andre økonomiske forhold. Vær forberedt og ha all nødvendig dokumentasjon klar. 

Når du skal starte en søknad for boliglån blir du bedt om å logge inn med BankID. Har banken din SBL gjør dette utfylling av nødvendig dokumentasjon mer effektivt. SBL eller samtykkebasert lånesøknad er nemlig en form for digital godkjenning som tillater banken din å få tilgang til informasjon som inntekt direkte fra f.eks. Skatteetaten. For deg som søker vil dette bety at du nærmest ikke trenger å fylle ut inntekt og gjeldsinformasjon selv.

Vurder rådene fra låneeksperter:

Få råd fra forbrukerøkonomer og eksperter, og ta deg tid til å forstå vilkårene før du signerer. Kjøp i borettslag eller enebolig kan kreve ulike forberedelser av deg som kjøper. Ved kjøp av bolig i borettslag forutsetter det f.eks. at det at du burde orientere deg godt om borettslagets økonomi, fremtidig oppussingsbehov og planlagt vedlikehold, for å kunne forutse eventuelle gebyrøkninger i felleskostnader.

Fordeler for deg som ung i boligmarkedet

For unge som utforsker veien inn i boligmarkedet, er det viktig å forstå både de positive aspektene og de potensielle utfordringene som er knyttet til det å ta opp et boliglån. Her belyser vi noen fordeler som et boliglån kan gi.

Stabilitet:

  • Eier du egen bolig kan det gi økt stabilitet og trygghet.
  • Du unngår usikkerheten knyttet til leieforhold.

Egenkapitaloppbygging:

  • Boliglånet hjelper med å bygge opp egenkapital over tid.
  • Egenkapitalen kan senere brukes til andre investeringer eller oppgraderinger.

Mulighet for investering:

  • Eiendom kan være en langsiktig investering med potensiell verdiøkning.
  • Mulighet for å tjene på boligens verdiøkning ved salg.

Utfordringer med å ta opp boliglån

Her kommer vi inn på  potensielle utfordringer og de langsiktige forpliktelsene ved å ta opp lån, som blir like vesentlig informasjon for deg som skal inn i boligmarkedet som ung.

Nedbetaling:

  • Månedlige avdrag kan påvirke disponible inntekter.
  • Lang nedbetalingstid kan bety høye totale rentekostnader.

Langsiktig økonomisk forpliktelse:

  • Boliglån er en langvarig forpliktelse, vanligvis over flere tiår.
  • Krever langsiktig planlegging og disiplinert økonomistyring.

Risiko for renteøkning:

  • Flytende rente kan øke, og påvirker månedlige avdrag.
  • Økt rente kan føre til høyere totale lånekostnader.

Å være klar over både fordelene og utfordringene ved å ta boliglån er viktig for deg som ung låntaker, slik at du skal kunne ta  en informert beslutning og planlegge din økonomiske fremtid på beste vis.

Lykke til med din reise inn i boligmarkedet som ung!