Gjeldsregler

Her er regjeringens nye gjeldsregler

Mange nordmenn sliter med dyr og høy gjeld. Det forsøker regjeringen nå å gjøre noe med.
Refinansiering Artikler Her er regjeringens nye gjeldsregler

1. november 2017 trer gjeldsinformasjonsloven i kraft. Den skal sørge for at nordmenn ikke havner i den etter hvert så velkjente «luksusfellen».

– Vi er bekymret over utviklingen i forbruksgjeld. Særlig er det mange unge mennesker som står i fare for å havne i luksusfellen, på grunn av alt for høy gjeldsbyrde, sier forbrukerminister Solveig Horne (FrP) til den offentlige informasjonstjenesten regjeringen.no.
Solver Horne
Fremskrittspartiet

Gjennom den nye loven åpner den blåblå-regjeringen nå for en løsning som skal bidra til at banker og andre finansforetak kan foreta mer korrekte kredittvurderinger.

– Dette gjør vi for at forbrukslån og annen kreditt ikke gis til personer som kan få problemer med tilbakebetalingen, forklarer forbrukerministeren til regjeringen.no

ØNSKER KONTROLL: Forbrukerminister Solveig Horne (FrP) har sett seg lei på nordmenns stadig voksende gjeld. Nå håper hun at et nytt gjeldsregister vil gjøre det vanskeligere for folk å ta opp dyre lån.

Men det nye registeret er ikke det eneste tiltaket. I tillegg har Regjeringen innført den mye omtalte «fem ganger inntekt»-grensen på lån. Som, spesielt i Oslo-området, har bremset prisoppgangen i boligmarkedet betraktelig.

Det kommer også nye regler for nedbetalingstid og rammelån (se faktaboks for mer informasjon.

Ønsker tiltakene velkommen

– Det mange ikke er klar over med den nye fem ganger inntekt-regelen er at den vil gjelde både kredittkort og forbrukslån. Så om du har «makset» deg på et boliglån, vil det være vanskelig å få kredittkort, forbrukslån eller gjøre større kjøp på avbetaling.

Trenger du hjelp til refinansiering?

Sjekk med Lendo sin forbrukslånskalkulator hvor mye din nye månedsum kan bli ved en refinansiering. 

– Hensikten bak gjeldsregisteret er veldig bra. I tillegg til å hindre at enkelte får for mye gjeld, kan det bidra til at du får riktigere rente. Desto bedre informasjon bankene sitter på om din økonomi, jo riktigere, og gjerne lavere, rente kan du få, sier Lavie og legger til:

– Tanken bak å ha maksimum fem års nedbetalingstid er også god. På den måten minker risikoen for at du pådrar deg dyre lån som strekker seg over lang tid.

Hun, og kollegaene på Lendo, er nemlig daglig i kontakt med en rekke nordmenn som ikke klarer å betale ned dyr kredittkortgjeld.

Veldig dyrt med kredittkort

Dyre lån, som man ofte opparbeider seg gjennom kredittkort, er en av hovedgrunnene til at regjeringen ønsker et gjeldsregister. For selv om det i noen tilfeller er smart å handle på kreditt, kan det føre til store økonomiske problemer – når rentene begynner å løpe.

– "Faktisk er gjennomsnittsrenten på et kredittkort mellom 22 og 26 prosent. Da blir det fort dyrt. Veldig dyrt", sier Oda som er kundekonsulent i Lendo.

Ifølge kundekonsulenten hos Lendo har stort sett alle kundene hun snakker med planer om å betale ned kredittkortgjelden de har opparbeidet seg, innen perioden med rentefrihet er over.

Slik blir det ofte dessverre ikke, og når rentene begynner å løpe merker man hvor utfordrende det kan bli å handle på kreditt.

Et alternativ, om kredittkortgjelden din er så høy at du ikke klarer å håndtere den, er refinansiering hos Lendo.