Refinansiering av lån

Hva er et refinansieringslån og når er det aktuelt?

Et refinansieringslån er et lån du bruker til å betale ned smålån og kredittkort, slik at du ender opp med én enkelt kreditor fremfor mange forskjellige. Beløpet du skylder forblir det samme, men du kan ende opp med å betale mindre på lånet totalt sett.
Refinansiering Artikler Hva er et refinansieringslån og når er det aktuelt?

Det kan være svært kostbart å skulle betjene mange ulike kortsiktige lån. Renten er høy, og fordi du kan ha mange ulike forfallsdatoer er det en risiko for at du glemmer en innbetaling og dermed ender opp med å måtte betale ekstra gebyrer. 

Det kan også oppleves som uoversiktlig og stressende å ha mange ulike kreditorer å forholde seg til. Løsningen for mange kalles refinansiering, og det er kanskje enklere enn du tror å få gjennomført det.

Dersom du har mange forskjellige smålån og kredittkort, kan det være en idé å se på muligheten for å samle alle disse i et refinansieringslån. 

Hvordan fungerer et refinansieringslån?

Et refinansieringslån gir deg bedre oversikt over gjelden din, og i mange tilfeller kan du også få lavere rente enn du har på smålånene dine i dag. Lavere utgifter på lånet kan gi deg mer penger til overs – som igjen kan brukes til å nedbetale lånet ditt raskere. 

Et refinansieringslån er i prinsippet det samme som et forbrukslån, altså et lån uten sikkerhet, men prosessen for utbetaling av lånebeløpet er forskjellig. 

I de fleste tilfeller vil banken du velger, betale ned den gamle gjelden din direkte før de utbetaler et eventuelt restbeløp til kontoen din. Du slipper med andre ord å få utbetalt hele beløpet for så å gjøre jobben med å gjøre opp de ulike lånene du har. Det er tryggest for banken og for deg, for da får du ryddet opp i gjelden din uten å falle for fristelsen til å bruke av pengene på veien. 

Når den gamle gjelden er gjort opp, bør du kansellere kredittkort og si opp handlekontoer, så du ikke havner i samme situasjon igjen. 

Siden det finnes utallige tilbydere av slike lån som lar deg samle gjelden din, kan det være vanskelig å vite hvilket som er det beste for deg. 

Å se på flere tilbud anbefales, og for å gjøre dette enklest mulig kan du for eksempel bruke Lendo sin sammenligningstjeneste. Da sender du inn én enkelt søknad og får deretter tilbud fra flere ulike banker. Tilbudene er gyldige i 30 dager, så du kan lese gjennom i ro og mak før du sammenligner lån og bestemmer deg for hvilket lån som passer deg best. 

Hva er fordelen med refinansiering?

Kredittkortgjeld er dyrt, og rentene er ofte svært høye. Det er derfor ikke å anbefale å bruke kredittkort dersom du ikke har en plan for hvordan du skal betale tilbake pengene du har lånt. Mange glemmer at kredittkort er en form for lån, og bruker kortet som om det var et vanlig bankkort. Det kan bli dyrt.

Et kredittkort er et lån, og det er et lån som har høye renter og gebyrer. Det er lett å glemme at pengene skal betales tilbake når kortet trekkes. Mange har i tillegg flere ulike kredittkort som skal betales på hver måned. Da kan det lønne seg å samle gjelden.

Også dersom du har flere ulike smålån, kan det være en idé å refinansiere disse. Den totale utgiften per måned kan faktisk bli betydelig lavere fordi du minimerer antall gebyrer og utgifter knyttet til lånet. 

I tillegg kan du ende opp med en gunstigere rente. Det totale beløpet du skylder blir ikke noe lavere dersom du samler lånene, men det er andre fordeler som veier for å refinansiere og samle lånene dine.

Lavere rente, lavere gebyrer, lengre nedbetalingstid og dermed lavere månedsutgifter, og ikke minst bedre oversikt fordi du får samlet alle lånene på én faktura. Det er mange gode grunner til å vurdere refinansiering dersom du har flere ulike smålån og kreditter.

Sharon Lavie

Forbrukerøkonom i Lendo

Gjennom vår sammenligningstjeneste er det enkelt å vurdere ulike lånetilbud opp mot hverandre, og på den måten sikre seg det beste refinansieringslånet. Det kan spare deg for mye penger.

Hvem kan refinansiere lån?

I prinsippet kan alle som allerede har smålån og kreditter, er betalingsdyktige og ikke har betalingsanmerkninger, søke om å få innvilget et refinansieringslån. 

Reglene for hvem som kan få innvilget forbrukslån kan variere, men søker du gjennom oss må du være over 20 år og ha en årsinntekt på minst 120 000 kroner. Du må også kunne oppgi et norsk telefonnummer og en e-postadresse. 

Når du søker om et slikt lån, har du i det fleste tilfeller allerede blitt innvilget et forbrukslån tidligere, og oppfyller dermed kriteriene. 

Det vil også variere hvor mye du vil få innvilget i lån. For eksempel vil en person med lav inntekt, men lite gjeld, kunne få innvilget et høyere lånebeløp enn en som har høyere inntekt, men mye gjeld fra før. 

Lavere rente, lavere gebyrer, lengre nedbetalingstid og dermed lavere månedsutgifter, og ikke minst bedre oversikt fordi du får samlet alle lånene på én faktura. Det er mange gode grunner til å vurdere refinansiering dersom du har flere ulike smålån og kreditter.

Sharon Lavie

Forbrukerøkonom i Lendo

Har du en eller flere betalingsanmerkninger, vil du som regel få avslag på en søknad om et forbrukslån eller refinansiering av slik gjeld. Vi samarbeider med flere banker som likevel kan hjelpe deg dersom du er i en vanskelig økonomisk situasjon og trenger refinansiering. Du kan lese mer om det her.

Hvordan samler jeg smålån og kreditter?

Dersom du har mange ulike kreditorer for smålån og kreditter, er første steg mot refinansiering at du skaffer deg en oversikt over alle lån du har. Ta med alle kreditter, avbetalingskjøp i butikker, kredittkort og eventuelle kortsiktige smålån du har fra før. 

Når du har oversikt over totalbeløpet du trenger å låne for å få samlet all gammel forbruksgjeld, legger du inn dette i refinansieringskalkulatoren til Lendo, og sender deretter inn søknaden din. 

Vi innhenter lånetilbud fra flere ulike banker, basert på den søknaden du sender inn. Tilbudene du får fra de ulike bankene er gyldige i 30 dager, slik at du skal kunne gå nøye gjennom dem og vurdere hvilket som er det beste for deg.

Hvordan får jeg oversikt over mine lån og kreditter?

Lendo innhenter lånetilbud fra flere ulike banker, basert på den søknaden du sender inn. Tilbudene du får fra de ulike bankene er gyldige i 30 dager, slik at du skal kunne gå nøye gjennom dem og vurdere hvilket som er det beste for deg.

Hvert år får du en oversikt over din personlige økonomi når skattemeldingen lander i innboksen. Skattemeldingen blir sendt ut til alle som mottar lønn, pensjon eller uføretrygd, og inneholder en oversikt over hva som er registrert på deg av inntekter, fradrag, formue og gjeld for fjoråret. 

Særlig gjeldsposten bør du se nøye over, for det er her du tydeligst kan se om du bør refinansiere og samle smålån og kreditter. Kostnadene du har til renteutgifter på forbrukslån og kredittkort kan i mange tilfeller reduseres betraktelig ved å samle dem i ett lån. 

Dersom du er usikker på om den siste skattemeldingen din er oppdatert med all gjeld du har per i dag, kan du også sjekke i det nye gjeldsregisteret. Registeret gir deg en oversikt over alle de lån og kreditter som er registrert på deg. 

Vær oppmerksom på at innvilget kreditt også står oppført her, selv om du ikke har benyttet deg av den. Det er fordi dette er gjeld du i teorien kan pådra deg ved å benytte deg av kreditten. Du kan også kredittsjekke deg selv for å se om du er registrert som kredittverdig eller ikke – du må dog være oppmerksom på at dette ikke er det samme som en kredittvurdering. 

Mens en kredittsjekk bare gir en pekepinn på om det er betalingsanmerkninger registrert på deg, vil en kredittvurdering være en grundigere analyse av din betalingsevne, hvor for eksempel annen eksisterende gjeld også spiller inn. Det er bankene som foretar kredittvurderingen, når de har fått inn en søknad fra deg.

Når du kredittsjekker deg selv hos oss vil du få opp en kredittscore mellom 0-100, som forteller deg hvordan du ligger an. Logg enkelt inn med BankID, det er helt gratis å sjekke.

Refinansiering uten sikkerhet? – eller med pant i bolig?

Et refinansieringslån er egentlig det samme som et forbrukslån, ettersom begge lånene i utgangspunktet gis uten sikkerhet. Det betyr at du ikke trenger å stille pant i eiendeler eller bolig for å få innvilget lån. 

Disse lånene er som regel dyrere enn for eksempel et boliglån, fordi banken tar en større risiko ved å låne dem ut til deg. Et slikt lån har også kortere nedbetalingstid enn et boliglån, du vil bare kunne få en løpetid på maksimalt 5 år på et forbrukslån. Du kan lese mer om nedbetalingstid på forbrukslån her.

Å refinansiere boliglån kan også være et alternativ. Når du søker om refinansiering på denne måten, må du ha god oversikt over din egen gjeld, inntekt og ikke minst hva boligen din er verdt. Verdien må dokumenteres med en såkalt E-takst fra en eiendomsmegler. 

Dersom du har et boliglån, kan du også kontakte banken din for å undersøke mulighetene for å øke dette lånet for å betale ned på annen gjeld. Da kan du som regel få bedre rente enn om du tar opp et refinansieringslån i form av et forbrukslån, men da bør du også øke de månedlige avdragene på boliglånet betydelig. Ellers risikerer du å ende opp med en større totalkostnad, fordi nedbetalingstiden på et boliglån er mye lengre enn på et forbrukslån. 

3 325 kr pr. måned

Estimert månedsbeløp
3 325 kr
Effektiv rente
12,80 %
Total kostnad
49 476 kr
Totalbeløp
199 476 kr

Lånerentene er i individuelle i Norge det er derfor du må søke før vi kan vise deg tilbudene.