hva er mastercard, mastercard forklart, mastercard, kredittkort

Mastercard – enkelt forklart!

Lurer du på hva Mastercard er, og hva det vil si når et bankkort har denne logoen nederst i hjørnet? For mange er Mastercard synonymt med kredittkort, på samme måte som Visa assosieres med debetkort. Dette kan imidlertid variere.
Kredittkort Artikler Mastercard – enkelt forklart!

Her forklarer vi deg alt du trenger å vite!

Betalingsnettverket Mastercard

Mastercard er enkelt forklart et betalingsnettverk, på lik linje med Visa og American Express. Som betalingsnettverk, håndterer Mastercard transaksjoner mellom utsalgssteder og banker.

Helt konkret vil dette si at Mastercard kontrollerer hvorvidt betalingen godkjennes av banken. Om alt ser greit ut, overfører nettverket betalingen mellom bank og selger. 

Banker og kortutstedere tilbyr stort sett kun én korttype, enten det er Mastercard, Visa eller noe annet. Dette fordi de inngår en avtale eller et samarbeid med et utvalgt betalingsnettverk. 

Det er altså ikke Mastercard selv som utsteder kortet til deg som kunde. De håndterer kun det tekniske, som gjør kortet mulig å bruke.

Hva er forskjellen på bankkort og Mastercard?

Mange lurer på hvorvidt de bør velge bankkort av typen Visa eller Mastercard. Svaret er at dette ikke har så mye å si, og at du neppe vil merke noen forskjell om du velger det ene fremfor det andre. 

Hverken Visa eller Mastercard påvirker kortets gebyrer, renter, kredittgrense eller lignende. Dette er det banken eller kortutstederen selv som bestemmer. De to korttypene kan dessuten stort sett brukes akkurat de samme stedene.

Ulike typer kredittkort og debetkort

Det er ikke uvanlig å assosiere Mastercard med kredittkort, og Visa med debetkort. Begge betalingsnettverkene kan imidlertid brukes både av debet- og kredittkort. Likevel er det nok mest vanlig å finne Mastercard-kredittkort her til lands.

Kredittkort av typen Mastercard fås av en rekke utstedere og banker. Enten du velger et kort basert på Visa, Mastercard eller noe annet, er det viktig å sammenligne vilkårene som tilbys. 

Tenk særlig over effektiv rente, mulighet for rentefri periode og bonusprogrammer. Ved å velge riktig kort, kan du potensielt oppnå gunstige fordeler og lavere kostnader.

Fordeler og ulemper ved Mastercard

Husk på at du bør lese nøye gjennom vilkår og betingelser gitt av din utvalgte bank eller kortutsteder, slik at du får nødvendig oversikt. Ulike Mastercard kan ha vidt forskjellige vilkår, ettersom det er banken som avgjør disse.

På generell basis finnes det både fordeler og ulemper ved å ha et kredittkort av typen Mastercard.

Fordeler:

+ Sikrere enn å bære kontanter

+ Brukeren får tilgang på alle valutaer, noe som er praktisk ved utenlandsreiser

+ Reiseforsikring inkludert om reisen betales med kortet (sjekk vilkår hos utsteder)

+ Mastercard-utsteder holder deg ikke ansvarlig ved uautoriserte transaksjoner

+ Du kan få tilgang på bonuser, cashback og rabatter

Ulemper:

- Kortet kan potensielt ha høye renter

- Noen sårbare brukere kan ende opp med betalingsproblemer 

– Mastercard kan gi deg fleksibilitet og sikkerhet, men det er viktig å være bevisst på de økonomiske forpliktelsene som følger med. Å sammenligne ulike Mastercard-tilbud for å finne de laveste rentene og beste fordelene kan spare deg for mye penger over tid.
Sharon Lavie
Forbrukerøkonom

Rabatter ved bruk

En av de kanskje viktigste grunnene til at noen velger å betale for varer eller tjenester med Mastercard-kredittkort fremfor debetkort, er muligheten for rabatter og bonuser. I dag finnes det mange kredittkort som gir brukeren tilgang på fordelsprogrammer.

Samtidig kan disse fordelene variere mye fra bank til bank. Noen gir rabatter på drivstoff hos utvalgte bensinstasjoner, mens andre gir cashback på flyreiser med visse flyselskaper. Her er det smart å velge kredittkort med bonuser tilpasset dine kjøpsvaner.

Hvilket kort burde du velge?

Det finnes mange kredittkort av typen Mastercard, og det er ikke nødvendigvis slik at ett spesifikt kort er det beste valget for alle. Dette avhenger av hvordan du bruker kortet, og hva slags handlevaner du har. 

Noen ønsker kredittkort med lengst mulig rentefri periode, slik at de slipper å betale renter om regningen betales innen forfall. På den måten kan man få betalingsutsettelse, uten å måtte betale noe ekstra. Praktisk om bilen må på verksted før du får lønn!

Har kortet rentefri betalingsutsettelse, vil kanskje ikke kredittkortets rente ha så mye å si – siden du likevel ikke skal betale renter. I slike tilfeller vil kanskje bonusfordeler veie tyngre enn renter.

Tror du at du kommer til å betale ned kredittkortregningen over flere måneder? Da vil det i større grad være lurt å tenke over hvilket kredittkort som har best rente. Søk og sjekk om du får tilbud fra flere banker. Velge kortet som passer deg best!

Ofte stilte spørsmål om kredittkorrt

Når er det smart å bruke kredittkort?

Hvilke fordeler har kredittkort?

Hva er en kredittsjekk?

Kan jeg få kredittkort uten kredittsjekk?

Hvordan slette kredittkort?