Kredittkort uten kredittsjekk

Kredittkort uten kredittsjekk – derfor er det ikke mulig

Det er ikke mulig å få kredittkort uten kredittsjekk, men et avslag er ikke nødvendigvis endelig. Det er mye du kan gjøre for å bedre kredittscoren din, og få innvilget søknaden til slutt.
Kredittkort Artikler Kredittkort uten kredittsjekk – derfor er det ikke mulig

Hva er kredittsjekk?

Når du søker om lån, kredittkort, eller varekjøp på avbetaling, vil du snart få et varsel om at et kredittvurderingsselskap har gjennomført en kredittsjekk av deg. Kredittsjekken gjennomføres av en godkjent aktør på vegne av banken eller forhandleren du ønsker å låne penger av, eller handle hos.

– Grunnen til at alle som søker om kredittkort kredittsjekkes, er at banken tar en risiko ved å utstede kredittkort. Kredittkortlån er et usikret lån. Det vil si at banken ikke kan ta sikkerhet i noen av dine verdier, slik som ved et boliglån. Derfor må de føle seg trygge på at du er en sikker betaler før de innvilger søknaden, forklarer Sharon Lavie.

Når det gjennomføres en kredittsjekk av deg, får kredittvurderingsselskapet tilgang til relevant informasjon om deg, som

 • din folkeregistrerte adresse
 • skatteligningen din
 • beregnet brutto årsinntekt
 • eventuelle næringsinteresser registrert i Brønnøysundsregisteret
 • eventuelle betalingsanmerkninger eller pågående inkassosaker registrert på deg 

– Om kredittvurderingsselskapet finner at du er betalingsdyktig og har god betalingshistorikk, vil søknaden din kunne innvilges. De legger aller mest vekt på at du ikke har betalingsanmerkninger, at du har stabil inntekt og en gjeldssituasjon du har kontroll over, sier Lavie. 

– Hvis de derimot finner at du har betalingsanmerkninger, pågående inkassosaker eller dårlig betalingshistorikk, vil du få problemer med å få innvilget søknaden din. 

Hos Lendo kan du kredittsjekke deg selv – helt gratis!

Kan jeg få kredittkort med betalingsanmerkning?

Om du ikke betaler regningene dine i tide, vil du etter hvert pådra deg betalingsanmerkninger. Først vil du motta et par purringer fra selskapet som har sendt deg en regning, så vil saken sendes til et inkassoselskap. De vil gjerne også sende deg noen purringer før saken går videre til rettslig innkreving. 

– Det er først når saken går til rettslig innkreving at det blir registrert en betalingsanmerkning på deg. Det skal altså mye til, men har du først pådratt deg en betalingsanmerkning vil du få problemer med å få innvilget en søknad om kredittkort: De aller fleste kortutstedere stiller et ufravikelig krav om at du ikke har betalingsanmerkninger, sier Lavie. 

En kredittsjekk er også ment å beskytte deg, slik at du ikke tar opp et lån du ikke kan betjene og havner i økonomiske vanskeligheter. En lav kredittscore og avslag på en kredittkortsøknad kan være det som trengs for at du skal ta tak i situasjonen og få ryddet opp i økonomien din. 

– Det kan være nedslående å få et avslag, men det er ingen grunn til å gi opp. Det skal ikke mye til å kvitte seg med betalingsanmerkninger. Så snart du har betalt det du skylder, vil anmerkningen bli slettet. Det kan ofte hjelpe å ringe de som sender deg fakturaene og purringene, og be om en nedbetalingsplan, tipser Sharon Lavie. 

Når dere har blitt enige om en nedbetalingsplan, gjelder det at du selv får kontroll over økonomien din. Sett opp et budsjett, og se hvilke utgifter du kan kutte i. Da vil du raskt få bedre oversikt, og snart nok vil du kunne søke om kredittkort på nytt – uten betalingsanmerkninger. 

Smålån uten kredittsjekk - ikke anbefalt

Om du trenger å låne penger raskt finnes det likevel muligheter. Noen få tilbydere av smålån krever ikke kredittsjekk. Til gjengjeld er rentene skyhøye, og om du misligholder lånet vil gjelden vokse raskt. Det kan føre til at du mister kontrollen, og gi deg vanskeligheter. 

– Smålån fra tilbydere som ikke krever kredittsjekk har gjerne en øvre grense på 5000 kroner. Risikoen ved å låne ut penger uten å foreta en kredittsjekk er stor, og derfor er rentene svært høye. Om du ikke betaler ned lånet raskt kan du ende opp med å pådra deg mye gjeld. Denne typen lån er altså ikke å anbefale, advarer Lendos forbrukerøkonom.

Grunner til avslag, og hva som må til for å kunne få innvilget søknad

 1. Aldersgrense
  Aldersgrensen for å få innvilget kredittkort er i utgangspunktet 18 år, men de aller fleste tilbydere krever at du er eldre – oftest er nedre aldersgrense 23 år. Noen utstedere har også en aldersgrense på 25 år. Unge kan derfor bli nødt til å lete litt etter tilbydere av kredittkort med lav aldersgrense.

  – Statistisk sett tar bankene større risiko når de innvilger lån til yngre søkere. Unge har gjerne lavere inntekt, en mindre stabil jobbsituasjon, og flytter oftere enn eldre. Alle disse faktorene kan indikere en ustabil og uforutsigbar privatøkonomi, og vil derfor redusere sjansene for en innvilget søknad, sier Lavie.  

 2. Eksisterende gjeld
  Har du mye gjeld fra før av, vil det også hensyntas i vurderingen. Har du svært mye gjeld i forhold til inntekten din, kan du få avslag. Om du ellers har god betalingshistorikk, og kredittvurderingsselskapet ser at du har kapasitet til å betjene et lån til, kan søknaden din bli innvilget. Det er riktignok ikke sikkert at du vil få kredittrammen eller lånebeløpet du hadde håpet på.

  Om dette gjelder deg er første steg gjerne å få oversikt over gjelden, slik at du kan sette opp et budsjett og sørge for å betale alle regninger i tide. Gjelden din kan du enkelt få oversikt over gjennom Lendos tjeneste Lendo Gjeldsoversikt. Der kan du også finne ut om du kan få et billigere lån ved å refinansiere, og på den måten redusere gjelden din. Dette vil også gjøre det mulig for deg å betale ned gjelden raskere, noe som vil kunne øke kredittscoren din ytterligere. 

 3. Inntekt
  – Om du ikke har betalingsanmerkninger er det lureste du gjør å lete etter en fast jobb, slik at du kan vise til stabil inntekt og økonomi. Inntektsnivået ditt vil ha mye å si for hvor mye du kan låne. Også svingninger i inntekt har mye å si. Har du nylig gått drastisk ned i inntekt, for eksempel, vil det påvirke kredittscoren din negativt, sier Lendos forbrukerøkonom.

 4. Ubenyttet kreditt
  Dersom du har flere kredittkort liggende som du ikke benytter, bør du slette disse kortene. Ubenyttet kreditt på kredittkort regnes nemlig også som gjeld, og du bør derfor slette eller nedjustere kredittgrensen hvis det er mulig.

Slik kan du få innvilget søknaden om kredittkort

 • Kvitt deg med betalingsanmerkninger. Lag en nedbetalingsplan, sett opp et budsjett og prioriter innbetalingene.
 • Sørg for en håndterbar gjeldssituasjon. Pass på å alltid betale avdrag på lån og regninger, slik at du viser at du er en sikker betaler, selv om du har mye gjeld. 
 • Betal ned den dyreste gjelden først, og sjekk muligheten for refinansiering av dyre smålån.
 • Slett kredittkort du ikke bruker, eller iallefall nedjuster kredittgrensen.
 • Prøv å finne en fast jobb, slik at du kan vise til stabil inntekt. 
 • Unngå å skifte adresse ofte.

Ofte stilte spørsmål om kredittkort

Kan jeg få kredittkort uten kredittsjekk?

Hva er en kredittsjekk?