Hva bør du velge – Visa eller Mastercard?

Hva bør du velge – Visa eller Mastercard?

De fleste nordmenn har ett eller flere Visa- eller Mastercard i lommeboken. Mange er imidlertid usikre på hva som egentlig skiller disse to korttypene, og hva som er mest gunstig å velge. Her gir vi deg alle svarene du leter etter!
Kredittkort Artikler Hva bør du velge – Visa eller Mastercard?

Hva er forskjellen mellom Visa og Mastercard?

Både Mastercard og Visa er betalingsnettverk. Kort fortalt betyr det at de håndterer betalinger som overføres mellom butikker og banker. Det er betalingsnettverk som disse som sørger for at transaksjoner kan gjennomføres mellom ulike parter.

Forskjellen på Mastercard og Visa er først og fremst at de er to ulike leverandører av betalingsnettverktjenester. De fleste bankkort som finnes på markedet, benytter seg av enten Visa eller Mastercard. 

American Express er en tredje leverandør (som du sikkert har hørt om), men denne er ikke fullt så vanlig i Norge.

Er Visa debetkort mens Mastercard er kredittkort?

Ikke nødvendigvis. Mange forbinder Mastercard med kredittkort, og Visa-kort med debetkort. I mange tilfeller benytter kredittkort seg av Mastercard-nettverket, mens debetkort (ditt vanlige bankkort), normalt sett er av typen Visa. I hvert fall her i Norge.

Det er imidlertid ikke uvanlig å komme over kredittkort av typen Visa. Hvorvidt kortet er Visa eller Mastercard, avgjør med andre ord ikke hva slags kort det er snakk om.

Visa vs. Mastercard – hva du velger har liten betydning

Dersom valget står mellom Visa og Mastercard, har det i utgangspunktet lite å si hva du velger. Er det for eksempel snakk om et Visa-kredittkort og et Mastercard-kredittkort, er det viktig å huske på at disse leverandørene kun står for den tekniske overføringen av penger.

Ifølge Lendos forbrukerøkonom, Sharon Lavie, er det viktigere å ta hensyn til vilkårene som følger med hvert enkelt kort:

– Faktorer som renter, fordelsprogrammer, gebyrer og lignende avgjøres ikke av betalingsnettverk som Visa og Mastercard, men av selve kortutstederen (banken). Det er disse faktorene som er avgjørende for hvor gunstig kortet er for deg som kunde.
Sharon Lavie
Forbrukerøkonom

Dette bør du se etter når du velger kredittkort

Fremfor å tenke på hvorvidt kredittkortet du vurderer er av typen Visa eller Mastercard, bør du tenke over følgende:

  • Effektiv rente: Sier noe om kostnaden som er forbundet med bruk av kortet. Jo lavere effektiv rentesats, jo bedre!
  • Tilgjengelige bonusprogrammer og rabatter: Har kortet bonuser tilpasset dine forbruksvaner?
  • Rentefri betalingsutsettelse: Mange kredittkort har rentefri periode på 45–60 dager. Betaler du tilbake innenfor dette tidsvinduet vil du unngå renter.
  • Kredittramme: Ulike kortutstedere kan tilby ulik størrelse på kredittrammen. Hvor mye ønsker du å ha tilgjengelig på kortet?
  • Tilgang på reiseforsikring: Sjekk om kredittkortet ditt har reiseforsikring inkludert. Betaler du minst 50 % av transportkostnadene når du skal reise, vil forsikringen tre i kraft.

Hvordan velge riktig kredittkort?

Enten du vurderer Mastercard, Visa eller andre typer kredittkort, er det lurt å innhente tilbud om kredittkort fra flere banker. Husk på at betingelsene som finnes på bankens egen nettside som regel kun er veiledende. Du må søke om kredittkort for å få oversikt over hvilke betingelser banken kan tilby akkurat deg.

Siden rentevilkår, fordelsprogrammer og lignende kan variere fra kort til kort, er det uansett lurt å innhente flere tilbud fra forskjellige banker. Dersom du synes det er litt tungvint å fylle ut separate søknader til hver eneste bank, kan du vurdere å sende én felles søknad.

Dette kan du spare mye tid på, samtidig som du får oversikten du trenger på en effektiv måte. Husk at du ikke er forpliktet til å takke ja til eventuelle kredittkorttilbud du mottar. Dermed får du mulighet til å sammenligne vilkårene ulike banker kan tilby deg.

Få oversikt gjennom Lendo

Ved hjelp av oss kan du søke om kredittkort hos flere ulike banker med bare én søknad. Kredittkortene du kan søke om gjennom oss er av typen Mastercard, men dette har som nevnt ikke noe å si – da det er bankene som bestemmer avgjørende faktorer som renter.

Tjenesten vår er både uforpliktende og gratis, og lar deg innhente tilbud fra flere banker. På den måten får du oversikten du trenger.

Finn kredittkortet som passer deg best!

Ofte stilte spørsmål om kredittkort

Blir kredittkort regnet som gjeld?

Hvilket kredittkort har best rente?