Mastercard

Kredittkort fra Mastercard

I Norge er markedet for kredittkort stort, og potensielt forvirrende. En vanlig misoppfatning er at Mastercard er kredittkort, mens Visa er debetkort. Det stemmer ikke.
Kredittkort Artikler Kredittkort fra Mastercard

Mastercard og Visa er forskjellige betalingssystemer – forutsetninger for at kredittkortet ditt skal fungere. Om du bør velge Mastercard eller Visa, er med andre ord ikke riktig spørsmål å stille. Hvilket kredittkort som er riktig for deg, kommer helt an på hvordan du vil bruke kortet, ikke på betalingssystemet du velger. 

Mastercard eller Visa – har det noe å si?

Mastercard og Visa er de vanligste betalingssystemene for kredittkort i Norge og verden. De kan derfor brukes over hele landet – de fleste av dem også over hele verden. Dette er ikke nødvendigvis tilfelle med kredittkort fra tilbydere som er mindre kjente i Norge, som American Express og Diners. Derfor kan det være lurt å gå for kort fra Mastercard eller Visa. Men ikke velg kredittkort på bakgrunn av hvem som tilbyr det, eller hvilket betalingssystem det er avhengig av – velg heller ut ifra gebyrer og avgifter, og hva de kan tilby deg.

– Grunnen til at mange nordmenn tror at Mastercard er synonymt med kredittkort og Visa med debetkort, er rett og slett markedsføringen. Da Mastercard ble lansert i Norge markedsførte de seg først og fremst mot kredittkortmarkedet, mens Visa markedsførte seg mot debetkortmarkedet. De aller fleste banker i Norge utsteder både kreditt- og debetkort til begge betalingssystemene, sier Sharon Lavie.
Sharon Lavie
Forbrukerøkonom

Lavie er klar på at om du velger et Visa eller Mastercard kredittkort ikke er det viktige. For at det skal lønne seg for deg å bruke et kredittkort, må du først vurdere hvordan du vil bruke kortet. Når du har funnet ut det, må du finne ut hva som er viktigst for deg: renten, rentefrie dager, reiseforsikring, drivstoffrabatt eller bonusprogrammer, for eksempel. 

I tillegg vil det – uansett hva du skal bruke kortet til – være viktig å sammenligne avgifter og gebyrer. Mange kredittkort har for eksempel en årsavgift. Den kan variere sterkt mellom ulike tilbydere og kort. Det om du velger papirfaktura eller e-faktura vil også påvirke den totale kostnaden.    

– Kredittkort skiller seg fra hverandre med fordelsprogrammene de tilbyr, og eventuelle avgifter og gebyrer. Det første du bør gjøre, er å finne ut hvordan du vil bruke kortet. Så bør du finne et utvalg kort som virker gode til ditt bruk, og sammenligne dem nøye, slik at du vet at du har tatt alle eventuelle avgifter og gebyrer med i beregningen. Først da er det på tide å sammenligne fordelsprogrammer, råder hun. 

Hvordan vil du bruke ditt Mastercard kredittkort?

Hvis du har bestemt deg for å gå til anskaffelse av et Mastercard kredittkort, finnes det en  rekke kort med mange ulike fordelsprogrammer, som fungerer stort sett over hele verden. 

– Det at du velger et kort utelukker ikke nødvendigvis et annet. Mange har flere forskjellige kredittkort, hvert til sitt bruk. Da gjelder det å holde tungen rett i munnen og være disiplinert i bruken – og tilbakebetalingen – og bruke riktig kort til rett formål. Om du skal velge ditt første kredittkort, vil det likevel være lurt å tenke på hvilket behov du må få dekket først, råder Lavie. 

For å gjøre det lettere å velge blant de forskjellige kortene, bør du først tenke på hvordan du vil bruke det. For å gjøre det lettere for deg har vi delt kortene inn i fire hovedkategorier: 

  • Mastercard kredittkort til reiser

  • Mastercard kredittkort til handel og netthandel

  • Mastercard kredittkort med drivstoffrabatt

  • Mastercard kredittkort som en nødløsning

Mastercard kredittkort til reiser

Når du er på reise vil det uansett være lurt å ha med et kredittkort. Du er bedre sikret mot svindel, enn om du betaler med dine egne penger med et debetkort. Mange kredittkort gir også ulike fordeler ved reiser, og om du reiser ofte, kan du spare mye på å bruke et kort av denne typen. Dette er de vanligste fordelene med kredittkort rettet mot reisende: 

  • Gratis reise- og avbestillingsforsikring – ofte med forbehold om at minst halvparten av reisens transportkostnad betales med kredittkortet. 

  • Rabatter på flybilletter, hotellopphold og leiebiler. 

  • Gebyrfri handel, og i noen tilfeller kontantuttak, i utlandet. 

– Når du skal velge et kredittkort som du skal bruke på reise, er det viktig at du velger et kort som har gebyrfri handel og helst også gebyrfritt kontantuttak i utlandet, råder Lavie. 

TF Bank sitt Mastercard kredittkort er blant de beste reisekortene på markedet. Kortet er helt gebyrfritt, med gratis handel og kontantuttak både i Norge og utlandet. Det gir deg gratis reise- og avbestillingsforsikring, og har i tillegg et omfattende fordelsprogram med hundrevis av rabatter. Kortet har en effektiv rente på 21,85 %, en rentefri periode på inntil 43 dager, og kredittgrense på opptil 100 000 kroner.

Mastercard kredittkort til handel og netthandel

En fordel med å handle på nett med kredittkort, er at du kan stille samme krav til kredittkortutstederen som til butikken du har handlet fra, dersom noe går galt under handelen. Det kan for eksempel være at du mottar et skadet produkt, eller at produktet ikke dukker opp i det hele tatt. Om du da klager til en selger som viser seg å være motvillig, kan du få pengene tilbake fra kredittkortutstederen din. Utover det, vil rabattordningene være det viktigste for deg når du skal velge et Mastercard kredittkort til handel og netthandel. 

– Det finnes et stort antall Mastercard kredittkort med forskjellige rabattordninger. Ulike utstedere har avtaler med ulike butikker og nettbutikker, så her vil jeg anbefale at du undersøker forskjellige tilbydere, hva slags avtaler de har og med hvilke butikker, slik at du finner et som passer deg, råder Lendos forbrukerøkonom. 

re:member er et godt Mastercard kredittkort for deg som først og fremst skal bruke det til handel og netthandel. Det gir deg gode rabatter i over 200 nettbutikker, gratis reise- og avbestillingsforsikring, en rentefri periode på inntil 45 dager og en kredittgrense på opptil 150 000 kroner.

Mastercard kredittkort som en nødløsning

Når uhellet er ute, er det aller beste å ha en bufferkonto – altså en konto som du sparer jevnlig på – og ikke bruker annet enn i nødstilfeller. Uansett om du har en bufferkonto eller ikke, kan det være greit å ha et Mastercard kredittkort med lav rente i bakhånd – et uhell kommer som kjent sjelden alene. 

– Mastercard kredittkort som skal brukes enten til store innkjøp eller til å dekke store uforutsette utgifter, bør ha lav rente. I slike tilfeller blir man gjerne nødt til å betale ned gjelden over tid, og da bør man unngå å betale med et kort med høy rente, sier Lavie. 

Instapay Mastercard har en relativt lav rente på 18.3 %, som er en av markedets laveste. Men til gjengjeld gir det deg ingen rentefrie dager, og få eksklusive tilbud og rabatter.

Mastercard kredittkort med drivstoffrabatt

Alle som bruker diesel- eller bensinbilen mye gjør lurt i å skaffe seg et Mastercard kredittkort med drivstoffrabatt. Dette er kort som gir deg rabatt for hver liter drivstoff du fyller – enten gjennom spesielt gode avtaler med utvalgte kjeder, eller ved en litt lavere rabatt ved alle bensinstasjoner. 

– Her gjør du lurt i gå grundig til verks når du sammenligner kort – kortene med de beste drivstoffrabattene trekker opp mot én krone fra fakturaen for hver liter du fyller. Det blir fort noen tusenlapper i året når du bruker bilen mye, sier forbrukerøkonomen. 

Sammenlign kredittkort og finn det beste kredittkortet for deg.

Ofte stilte spørsmål om Mastercard

Hva er forskjellen på kredittkort fra Visa og Mastercard?

Er det smart å ha Mastercard?