Debetkort, Kredittkort, forbruk

Forskjellen på debetkort og kredittkort

Både kredittkort og debetkort er vanlige betalingskort som mange nordmenn har i lommeboken. Men hva er egentlig forskjellen? Ved første øyekast kan de to betalingskortene se veldig like ut, men det er likevel betydelige forskjeller på dem.
Kredittkort Artikler Forskjellen på debetkort og kredittkort

 

I denne artikkelen gir vi deg oversikten du trenger, og forklarer når det er aktuelt å bruke de ulike betalingskortene.

Hva er debetkort?

Det viktigste kjennetegnet på et debetkort, er at betalingskortet er tilknyttet din bankkonto. Bruker du kortet til å ta ut penger i minibank eller handle i butikk, vil beløpet trekkes direkte fra kontoen din. Du bruker altså dine egne penger.

Et debetkort er kort og godt det de fleste av oss kaller for bankkort til daglig. Merk deg at du må ha penger på bankkontoen for at det skal være mulig å betale med kortet. Skulle ikke kontoen ha et tilstrekkelig disponibelt beløp, vil transaksjonen som regel avvises.

Hva er kredittkort?

Et kredittkort skiller seg fra et debetkort ved at du ikke belaster din egen bankkonto når du bruker kortet. Istedenfor låner du penger fra banken, med utgangspunkt i kredittrammen din. Deretter vil du motta månedlige fakturaer for tilbakebetaling av det brukte beløpet.

 

Det å bruke et kredittkort kan med andre ord sammenlignes med å ta opp et lån. Mange kredittkort har en rentefri periode på omkring 45 dager (+/-). Hvis fakturaen betales innenfor denne perioden, vil du slippe å betale renter.

Hvilke bruksområder har kreditt- og debetkort?

Både kreditt- og debetkort kan normalt sett benyttes til de samme formålene. Det kan for eksempel være netthandel, uttak i minibank eller kjøp direkte i fysiske butikker. Begge korttypene kan dessuten brukes i både inn- og utland.

Men selv om begge korttypene kan brukes til det samme, gjelder det å vite når de ulike kortene bør (og ikke bør) brukes.

Hva er best å bruke: kreditt- eller debetkort?

Både kreditt- og debetkort er noe mange nordmenn har tilgang på. Ifølge Sharon Lavie, forbrukerøkonom i Lendo, kan de to betalingskortene være nyttige på hver sin måte:

– Debetkort er det beste alternativet til daglig og langsiktig forbruk, siden du slipper potensielt fordyrende renter. Samtidig kan kredittkort være en god kortsiktig løsning så lenge du vet at du kan betale tilbake beløpet du låner – renter inkludert. Du kan også få gode bonuser tilpasset forbruksvanene dine.

For mange er kredittkortet en backup-løsning. Det kan være betryggende å ha penger i bakhånd, for eksempel dersom du må til tannlegen rett før lønn. Samtidig handler mange bevisst med kredittkort, fordi de får rabatter og bonuser der de handler mest.

Men skulle man ikke klare å betjene kredittgjelden man pådrar seg, kan man fort ende opp i en negativ økonomisk spiral. Derfor er det viktig å bruke kredittkort med forsiktighet. Et debetkort gir deg mer kontroll, siden du kun kan bruke penger du faktisk har tilgjengelig.

Ulike typer kreditt- og debetkort

I Norge er de aller fleste debetkort tilknyttet BankAxept, som er et betalingssystem. Dette betalingssystemet bidrar til at pengene overføres fra brukerens bankkonto og videre til parten du handler hos, for eksempel ved varekjøp.

Foruten dette, er det vanlig at debetkortet er tilknyttet et av de internasjonale betalingssystemene MasterCard eller Visa. Skulle du bruke kortet i utlandet, vil det internasjonale betalingssystemet anvendes.

Merk deg at også kredittkort kan være tilknyttet både Visa og MasterCard. I praksis merker du liten forskjell på hvorvidt kreditt- eller debetkortet er tilknyttet det ene eller andre betalingsnettverket. 

Fremfor å vektlegge korttype, anbefaler vi deg å kikke på kortets vilkår og betingelser. Dette er særlig viktig når du skal velge kredittkort. Du bør blant annet kikke på effektiv rente, rentefri periode og hvorvidt bonusordningene er tilpasset forbruket ditt. Det er også viktig at du undersøker kredittkortets gebyrer, som uttaksgebyrer eller valutapåslag for internasjonale kjøp.

Disse faktorene avgjøres vanligvis av kortutstederen (banken) som tilbyr det enkelte kredittkort.

Sammenlign og finn det beste alternativet for deg

For mange er det ønskelig å ha tilgang til både kreditt- og debetkort. Selv om sistnevnte er det betalingskortet de fleste bruker hyppigst, kan et kredittkort også være nyttig å ha. Det kan fungere som en økonomisk buffer i hverdagen, eller kanskje by på gunstige bonuser.


Om du ønsker et kredittkort, er det uansett viktig å finne det beste kortet for deg og kjøpevanene dine.

 

Hos Lendo kan du fylle ut én enkelt søknad, og deretter motta tilbud fra flere banker. På den måten får du oversikten du trenger.

Ofte stilte spørsmål om rente på kredittkort

Hvordan funker rentene på kredittkortet?

Hvordan finne kredittkort med lav rente?