Beste kredittkort

Finn beste kredittkort for deg

Når du finner det beste kredittkortet for deg, og bruker det klokt, kan du faktisk spare penger når du bruker det. Det gjelder bare å finne ut hvordan du vil bruke det, og hvilke behov du har.
Kredittkort Artikler Finn beste kredittkort for deg

Forskjellen på kredittkort og debetkort

Når du handler med et kredittkort, bruker du ikke dine egne penger. Du blir gitt en kredittramme, for eksempel på 20 000 kroner. Dette er penger som du kan bruke på hva du vil, når du vil. Du låner ikke pengene før du faktisk bruker kortet og kreditten. Når du først handler med kortet, vil du, gjerne en måned senere, få en faktura pålydende det totale beløpet du har brukt. 

Et debetkort er knyttet til bankkontoen din. Når du handler med et debetkort bruker du med andre ord dine egne penger. Det gjør du ikke når du handler med et kredittkort. Dette er den største forskjellen: Med et kredittkort kan du bruke penger du ikke har, og betale dem tilbake senere. I tillegg kan du kan dra nytte av rabatter og fordelsprogrammer. 

Det beste med kredittkort: Rentefri periode og fordelsprogrammer

– Det er først når du bruker kortet at du faktisk låner penger. Du vil da få en faktura, som du må betale innen forfallsdato; enten hele beløpet, deler av det, eller et minstebeløp. De fleste kredittkort gir deg også mellom 30 og 45 rentefrie dager. Det lureste er å betale hele beløpet tilbake ved første faktura, sier forbrukerøkonom i Lendo, Sharon Lavie

Hvis vi ser bort ifra eventuelle gebyrer, kan kredittkortet være gratis å bruke hvis du betaler hele beløpet tilbake innenfor rammen av de rentefrie dagene. Da kan du få fullt utbytte av fordelsprogrammer og rabattordninger som passer deg. De vanligste er drivstoffrabatt, reise- og avbestillingsforsikring, rabatter i butikker og nettbutikker, og gebyrfritt kontantuttak. Hvordan du vil bruke kortet, avgjør hvilket kort du bør velge, og dermed også hvilket som er best for deg.

Renter på kredittkort

Hvis du vet at du alltid vil betale lånet tilbake før den rentefrie perioden har utløpt, trenger du ikke bry deg så mye om renten. Da kan du vurdere forskjellige fordelsprogrammer, bonuser og rabatter til du finner kortet som passer deg best. For noen vil likevel lav rente være det viktigste kriteriet. 

– Hvis du skal låne større beløp som du vil betale ned over tid, vil renten være avgjørende for hvilket kort du bør velge. Lav rente betyr lavere regninger og enklere nedbetaling. Du bør også ha et kort med en lavere kredittgrense, slik at du ikke risikerer å bygge opp mer gjeld enn du klarer å betjene, råder Lavie. 

De aller fleste kredittkort har høye renter. Disse unngår du om du betaler ned hele beløpet ved forfall. Velger du derimot å betale ned deler av beløpet, eller minstebeløpet, bør dette være en kortsiktig løsning, over få måneder. For hver renteberegning, altså hver faktura, vil det også påløpe renters rente på beløpene du ikke har betalt tilbake. Jo lenger du har utestående kreditt, desto dyrere blir lånet. 

Beste kredittkort for deg: Fordelsprogrammet som passer deg best

Hvilket kort som er best for deg, kommer altså helt an på hvordan hverdagen din ser ut, og hvordan du vil bruke kortet. Tenk gjennom hva du bruker mest penger på, eller hvilke varer eller tjenester du hadde spart mest på å få billigere. Så kan du begynne å lete etter det kredittkortet som har det beste fordelsprogrammet for deg. 

1. Drivstoffrabatt

Om du kjører mye bil, diesel eller bensin, bør du lete etter det kortet som har de beste drivstoffrabattene. Noen har veldig gode rabatter på utvalgte bensinstasjonkjeder, andre har litt lavere rabatter, men på flere bensinstasjonkjeder. 

– Om du kjører mye, men i forutsigbare ruter, bør du velge det kortet som gir deg høyest rabatt på bensinstasjonen du bruker mest. Om fleksibilitet er viktig, bør du heller velge et kort som gir deg rabatter hos flere kjeder. Enkelte kort gir deg rabatt på flere norske bensinstasjoner, sier Lendos forbrukerøkonom. 

2. Rabattordninger for handel og shopping

Om du handler mye – enten på nett eller i butikk, eller begge deler – gjelder det å lete etter det kortet med shoppingrabatt som passer mønsteret ditt best: Hvilke varer eller tjenester kunne du trengt rabatter på? Hva slags produkter liker du best? Hvor handler du mest? 

– Det gjelder å finne ut hvilket kort som har den rabattordningen som passer deg best. Mange kort har avtaler med hundrevis av forhandlere, så den raskeste veien til mål kan være å finne ut hvilket som har den beste avtalen med flest, råder Lavie. 

3. Kredittkort for reise

De beste kredittkortene for reise har reise- og avbestillingsforsikring inkludert, og gebyrfritt kontantuttak både i Norge og utenlands. Er du mye på reise, er det et slikt kort du bør lete etter. 

– Det er uansett lurt å bruke kredittkort når du er på reise. Om du for eksempel skulle bli utsatt for svindel, er det ikke dine penger som forsvinner. Og med gratis reiseforsikring inkludert, vil du kunne få erstatning for tapene, kommenterer forbrukerøkonomen. 

4. Kredittkort med lavest rente

Skal du bruke kredittkortet til å låne større beløp som du vil betale ned over tid, er lav rente på kredittkortet det viktigste. I slike situasjoner kan det likevel være lurt å lete etter andre løsninger. Det kan godt hende du kommer unna med lavere rente med et forbrukslån, for eksempel. 

Gebyr på kredittkort

Selv om du betaler regninger i tide, er kredittkort sjelden helt gratis å bruke. Hva som er gratis og hva banken tar gebyrer for, varierer fra kort til kort. Du bør derfor vite hva du skal bruke kortet til, og om du skal bruke det i det hele tatt. Noen kredittkort er helt gratis å eie, men tar gebyrer ved bruk. Andre kort har gebyrer om du ikke bruker det. Noen tar høye gebyrer på kontantuttak, andre tar gebyrer ved kjøp. Les mer om gebyrfritt kredittkort.

Det beste kredittkortet for deg trenger ikke være det beste kredittkortet for andre. Ettersom de fleste kort har gebyrer på noen typer bruk, kan det være lurt å se på vilkårene til debetkortet før du velger kredittkort. Velg et kredittkort som gir deg andre fordeler enn du har på debetkortet. Da kan du til enhver tid bruke det kortet som gir deg best fordeler eller lavest utgifter i ulike situasjoner.

Ofte stilte spørsmål om kredittkort

Hva er forskjellen på et kredittkort og bankkort?

Hvilket kredittkort skal jeg velge?

Har alle kredittkort reiseforsiking?