Billigste kredittkort

Slik finner du markedets billigste kredittkort

Det å skulle finne det billigste kredittkortet på markedet er ikke så enkelt.
Kredittkort Artikler Slik finner du markedets billigste kredittkort

Variasjonene på de forskjellige kredittkortene er store, og forskjellige kort fungerer best til hvert sitt bruk. Det gjelder altså å finne det kortet som passer deg og ditt bruk best. 

Et hav av billige kredittkort – hvert til sitt bruk

Bankmarkedet i Norge er stort og markedet for kredittkort enda større. Hele 134 banker konkurrerer om kundene med sine 301 kredittkort, som alle i større eller mindre grad skiller seg fra hverandre på forskjellige punkter. 

Det å skulle velge det ene av de 301 kredittkortene som passer akkurat deg best, kan virke som en umulig oppgave. Svarene på hvilket kredittkort som er billigst finnes, men det er nettopp dét: Det finnes ikke ett riktig svar, men mange. Alt avhenger av hvordan kortet skal brukes.

– Kredittkort kommer med forskjellige rentesatser, gebyrer, fordeler og rabatter. Det første du må tenke på er hvordan du skal bruke kredittkortet, sier Sharon Lavie.
Sharon Lavie
Forbrukerøkonom

Om du kun planlegger å bruke det når det er en uke til neste lønning og forrige lønn er brukt opp, er det et annet kort som er riktig for deg enn om det er billigere reiser du er ute etter. Du som bruker bilen mye, bør heller skaffe deg et kort som gir rabattert drivstoff. Bruksområdene er altså mange. 

Les om hva Mastercard er.

Bruk kortet ansvarlig

I tillegg til å finne ut hvordan du vil bruke kredittkortet, er det viktig å være bevisst på fallgruvene som er knyttet til kredittkort, og bruke kortet ansvarlig. 

– Når du bruker kredittkortet, låner du penger, og kredittkortgjeld er mye dyrere enn andre typer lån. Det er altså veldig viktig å være påpasselig i bruken av det. Betal regningen innen forfallsdato, og unngå spontane kjøp om du er usikker på om du kan betale gjelden, sier Lavie. 

Det kan være fort gjort å la kredittkortbruken komme ut av kontroll og opparbeide seg mye gjeld. Dersom det skjer kan det være en god løsning å refinansiere gjelden. Om du har boliglån vil det beste ofte være å bake kredittkortgjelden inn i dette. Om du ikke kan stille boligen som sikkerhet, kan du finne et forbrukslån med lavere rente enn kredittgjelden.

Bør jeg velge kredittkortet med lavest rente?

For noen vil det riktige valget være kredittkortet som gir lavest rente. Om du for eksempel vil bruke kredittkortet til store kjøp og er nødt til å betale ned gjelden over flere måneder, vil lav rente være det viktigste.

– Her er det viktig å se på den effektive renten – altså renten inkludert faste gebyrer. Det er denne prosentsatsen som forteller deg hva lånet faktisk vil koste deg, sier Lavie. 

– Du får 30-50 rentefrie dager på de fleste kredittkort, så det er kun om du planlegger å låne penger over lengre tid enn dette at renten blir relevant. Om du betaler kredittkortregningen før dette, vil gebyrer og eventuelle fordeler kanskje være viktigere. 

Gebyrer og fordeler viktigst ved hverdagsbruk

Dersom kortet primært skal brukes til handel i butikker og nettbutikker i hverdagen, og du vet at du vil betale hele gjelden innenfor rammen av rentefrie dager, vil gebyrene avgjøre hva kortbruken vil koste deg. 

– Her er det store variasjoner. Vanligvis er varekjøp gebyrfrie, mens de fleste kredittkort har gebyrer på kontantuttak både i Norge og utenlands. Mange av kortene som markedsføres som gebyrfrie kommer også med en hake: Flere utstedere krever renter fra den dagen du tar ut kontanter, slik at du vil måtte betale for kontantuttak selv om de er gebyrfrie, sier Lendos forbrukerøkonom. 

Til hverdagsbruk er eventuelle fordeler en annen viktig faktor. Mange kredittkort gir deg betydelige rabatter – helt opp til 25 % i mange butikker, selv ved salg og allerede rabatterte priser. 

Kredittkort med cashback-ordninger gir lignende fordeler. Forskjellen er at du med et cashback-kort ikke får rabattert pris på varen, men heller penger tilbake eller tilgode når du har handlet. 

– Cashback-kortene gir deg gjerne 1-5 % av kjøpesummen tilbake. Hvis du bruker kortet mye i hverdagen, for eksempel til å handle mat og klær, betale regninger og kjøpe drivstoff, for eksempel, kan det til tross for lave prosentsatser bli en betydelig sum i løpet av et år, sier Sharon Lavie.
Sharon Lavie
Forbrukerøkonom

Om kortet er ment til bruk i hverdagen, er det lurt å veie gebyrene og fordelene opp mot hverandre. Ofte kan gode fordelsprogram, rabatter og bonuser veie opp for høye gebyrer. 

Kredittkort med drivstoffrabatt

Bensin- og dieselprisene er høye og varierer mye for tiden, og stadig flere får øynene opp for kredittkort med drivstoffrabatt. Oljeprisen styrer i stor grad bensinprisen, men de høyere avgiftene som ble innført ved overgangen til 2022 vil også ha stor innvirkning på drivstoffutgiftene til de som kjører mye. 

– Når du betaler for bensin eller diesel med et drivstoffkort får du rabatt for hver liter drivstoff du fyller. Rabattene varierer mye mellom kredittkortene, men med de beste kan du få opp mot én krone trukket fra fakturaen for hver liter du fyller, forklarer Lavie. 

– Om du bruker bilen mye, vil du altså fort kunne spare noen tusenlapper i året ved å bruke et drivstoffkort heller enn bankkortet når du fyller drivstoff. 

Kredittkort for de som reiser mye

Å bruke et kredittkort i forbindelse med reise – både når du bestiller, og når du er på reise – har mange fordeler. Kortene er ikke bare gode å ha for de som reiser mye. Det er lurt å ha et liggende selv om du bare reiser en gang iblant. 

– Hvis du betaler over halvparten av reisens kostnad – flybilletter, for eksempel – får du med en del kredittkort inkludert reise- og avbestillingsforsikring. Om noe skulle forhindre deg i å reise, eller om flyet blir kansellert, får du pengene tilbake, sier Lavie. 

Når du bruker kredittkort med inkludert reiseforsikring på reise, er du også i større grad beskyttet mot svindel og uforutsette hendelser. Når det gjelder å velge det riktige reisekortet, gjelder det i tillegg til reise- og avbestillingsforsikringen, å se etter et kort med gebyrfrie kontantuttak og lave transaksjonsgebyrer i utlandet. 

Les mer: Du kan spare mye på å forsikre deg gjennom kredittkort

Ofte stilte spørsmål om kredittkort

Blir kredittkort regnet som gjeld?

Hvilket kredittkort har best rente?