Credits Gold

Få gunstige forsikringer når du betaler med kredittkort

Kredittkort Artikler Få gunstige forsikringer når du betaler med kredittkort

Kredittkort kommer med mange fordeler som vanlige bankkort («debetkort») ikke har, med alt fra bonusprogrammer til rabattavtaler og lignende. En av de aller største fordelene er dog de ulike forsikringene man får med enkelte kredittkort, der flere av disse er helt uten kostnader. Betaler man for tilsvarende forsikringer hos banken som et godt kredittkort kan levere, så kan man spare flere tusenlapper årlig på å si opp forsikringene hos banken eller forsikringsselskapet. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvilke typer forsikringer som ofte er inkludert i et kredittkort.

Se topp 5 forsikringer du kan få med et kredittkort

Reiseforsikring

Den aller «vanligste» forsikringen man får med et kredittkort – som er inkludert hos svært mange norske kredittkorttilbydere – er en tradisjonell reiseforsikring. En reiseforsikring er ment å dekke alt fra skader eller tap av gjenstander på reise, til utgifter i forbindelse med sykdom og personlige uhell som måtte oppstå på ferie/reise. Som regel dekker reiseforsikringen ikke bare innehaveren av kredittkortet, men også et visst antall personer i reisefølget (vilkårene varierer fra bank til bank).

Typiske ting som dekkes av en reiseforsikring i et kredittkort er altså sykdom, tapte eller stjålne gjenstander, tapt eller forsinket bagasje og ulykker der man blir erstatningsansvarlig ovenfor andres eiendom eller eiendeler. Husk at selv om vilkårene i reiseforsikringen som tilbys gjennom de fleste kredittkort er ganske så gode, så er de sjeldent like gode som den forsikringen man betaler for i banken eller hos forsikringsselskapet. Les derfor vilkårene nøye for å være sikker på at du faktisk er like forsikret som du tror.

Egenandelforsikring ved leiebil

Har du leid bil i utlandet tidligere, så har du garantert fått spørsmål av leiebilselskapet om du har egenandelforsikring («billeieforsikring»). Har man ikke dette fra før, så oppfordres man til å kjøpe en forsikring gjennom leiebilselskapet (ofte til flere tusenlapper!), eller så må man ut med et skremmende stort depositum. Har man derimot et kredittkort som har egenandelforsikringen inkludert, så slipper man unna hele egenandelen dersom man skulle være involvert i en ulykke med leiebilen. Da er forsikringen innbakt i den årsavgiften du betaler for å ha kredittkortet (de fleste norske kredittkort med en slik forsikring har et årsgebyr), og du betaler ikke en krone ekstra når du leier bil – verken i Norge eller i utlandet.

Også her er det viktig å lese seg opp på vilkårene for den aktuelle forsikringen. Skulle man være involvert i en ulykke der man selv er skyldig, så vil det i noen tilfeller likevel være en liten egenandel dersom forsikringen ikke dekker 100%. Hvor stor denne egenandelen da blir er vil variere fra selskap til selskap.

Gjeldsforsikring

Gjeldsforsikring på kredittkort er en av få forsikringer som tilbys av mange kredittkortselskaper, men som ikke er gratis. Forsikringen omtales ofte også som «betalingsforsikring», og har en nokså høy kostnad i forhold til hva den kanskje er verdt. Hovedformålet for en slik forsikring er at den dekker hele kredittkortgjelden ved dødsfall eller dersom du skulle få en alvorlig sykdom som setter deg økonomisk ut av spill. Har man særlig mye kredittkortgjeld kan det være noe å tenke på, men det er mange vilkår og betingelser som spiller inn her, samtidig som den høye prisen på slike forsikringer i mange tilfeller vil gjøre at man totalt sett ikke kommer særlig gunstig ut av det.

Verdt å tenke på

Det viktigste man må være klar over når man benytter seg av disse «gratisforsikringene» som kommer med kredittkort, er at de sjeldent er like gode som tilsvarende forsikringer man kan tegne i banken. Det betyr ikke at de ikke er gode – tvert imot, for mange kredittkortforsikringer er overraskende gode – men at man må lese vilkårene nøye slik at man vet hva man faktisk er forsikret for. For eksempel er det slettes ikke alle reiseforsikringer som dekker resten av reisefølget i like stor grad som de beste forsikringene gjør, og det er veldig dumt å oppdage dette når uhellet først er ute dersom enkelte i reisefølget ikke har tegnet egen reiseforsikring.

Også viktig å tenke på er at de fleste kredittkort har noen krav for at forsikringene skal aktiveres. Normalt sett gjelder dette for reise- og avbestillingsforsikring, der kravet er at minst halvparten av reisekostnadene må betales med det respektive kredittkortet. Det har ikke noe å si om man reiser med bil, buss, båt eller fly, og det enkleste vil nok uansett være å betale for hele reisen. Merk deg også at der man med en tradisjonell reiseforsikring i banken blir ansett som «på reise» i det sekundet man går ut av døra hjemme, så har mange kredittkortselskaper en annen definisjon i sine vilkår.