Lån uten sikkerhet

Lån uten sikkerhet

Her skal vi se på forskjellen mellom et lån med og uten sikkerhet, og gi deg innsikten du trenger for å ta gode valg.
Forbrukslån Artikler Lån uten sikkerhet

Hva er et lån uten sikkerhet?

Et lån uten sikkerhet er et lån der banken ikke krever at du pantsetter eiendeler for å gi dem sikkerhet. Forbrukslån og kredittkortlån er et typisk lån uten sikkerhet. Ettersom bankene ikke vil ha noen garanti for å få pengene sine tilbake når de låner ut penger uten sikkerhet, vil rammene være annerledes enn ved et sikret lån. Rentene vil være høyere, og taket for hvor mye du kan låne vil være lavere. 

– Kredittkort og forbrukslån kan være gode å ha i visse situasjoner. Noen kredittkort har mange fordeler, som rabatterte flybilletter, drivstoffpriser eller rabatter på utvalgte butikker og nettbutikker. Forbrukslån kan hjelpe deg ut av en vanskelig situasjon, eller gi deg bedre vilkår på et lån du allerede har gjennom et såkalt «refinansieringslån», forklarer forbrukerøkonom i Lendo, Sharon Lavie.

Det finnes altså fordeler med lån uten sikkerhet. Det er blant annet ingen begrensninger på hva du kan bruke pengene til. Et billån eller et boliglån er lån ment til kun disse formålene. Når du tar opp et forbrukslån kan du bruke pengene på hva du vil, så lenge du bruker dem lovlydig.

Hva er lån med sikkerhet?

Den vanligste lånetypen i Norge, er lån med sikkerhet. Når banken låner deg penger, tar de en risiko. Ved å ta pant i dine eiendeler – for eksempel din bolig – reduserer banken risikoen. Man pantsetter altså noen av verdiene sine, slik at banken har noe å falle tilbake på dersom du skulle misligholde lånet. Hvis du ikke klarer å gjøre opp for deg, kan banken selge boligen din for å sikre at de får pengene sine tilbake.

– Det at banken kan ta sikkerhet i boligen din, reduserer risikoen de tar ved å låne deg penger. Derfor er også renten lavere på sikrede lån enn usikrede lån, der bankenes risiko er større, sier Sharon.
Sharon Lavie
Forbrukerøkonom i Lendo

Renten på et boliglån ligger ofte på mellom to og fire prosent, mens et usikret lån gjerne har en rente på rundt 15 prosent. Et forbrukslån vil altså koste mer enn for eksempel et boliglån.

Refinansiering med forbrukslån

Dersom du har havnet i en krevende situasjon, med høy kredittgjeld eller mange smålån hos flere forskjellige långivere, kan det lønne seg å ta opp et refinansieringslån. Disse lånene er også usikrede lån, der formålet er å samle gjelden, og få bedre vilkår enn på de opprinnelige lånene.

Undersøk om du kan få bedre vilkår på lånet ditt ved å refinansiere.

Ulemper ved mange smålån og kredittkortlån

– Det å ha mange forskjellige smålån eller kredittkortlån er sjelden gunstig. Da vil du måtte forholde deg til flere forskjellige fakturaer, forfallsdatoer og rentesatser. I tillegg vil du ofte måtte betale flere hundre kroner i fakturagebyrer hver måned. Dette gjør en allerede vanskelig situasjon uoversiktlig i tillegg. Kredittkort har også ofte mye høyere renter enn forbrukslån. Det kan altså være vel verdt å undersøke om du kan spare penger på å refinansiere, sier Lavie. 

3 325 kr pr. måned

Estimert månedsbeløp
3 325 kr
Effektiv rente
12,80 %
Total kostnad
49 476 kr
Totalbeløp
199 476 kr

Lånerentene er i individuelle i Norge det er derfor du må søke før vi kan vise deg tilbudene.

Rente på lån uten sikkerhet

Noe av det viktigste å ta med i vurderingen når du velger forbrukslån er renten. Dette kan være forvirrende. Det opereres med to forskjellige begreper når vi snakker om rente: nominell rente og effektiv rente. Nominell rente er kun renten, altså ikke inkludert avgifter og gebyrer. Effektiv rente er renten inkludert alle avgifter og gebyrer.

– Ettersom den effektive renten inkluderer alle kostnader tilknyttet lånet, vil den gi deg det riktigste bildet av hvor mye lånet vil koste deg. Når du sammenligner lån, er det altså den du må bruke som sammenligningsgrunnlag, forklarer Lavie.

Gjennom Lendo kan du også sammenligne sikrede lån. Her kan du undersøke om du kan få bedre vilkår på boliglånet ditt.

Hvem kan få et lån uten sikkerhet?

Når du skal søke om lån uten sikkerhet er det noen minstekrav du må oppfylle:

  • Ha en fast inntekt fra en fast arbeidsplass.
  • Være over 18 år.
  • Ikke ha registrerte betalingsanmerkninger eller aktive inkassosaker.
  • Ha vært bosatt i Norge i en viss periode (som oftest tre år) og ha fast bostedsadresse her.

Slik søker du om lån uten sikkerhet

Du kan søke om et lån uten sikkerhet (forbrukslån) via oss. Vi vil da innhente flere forskjellige tilbud til deg, slik at du kan skaffe deg oversikt og sammenligne tilbud. Slik blir det mye lettere for deg å finne det tilbudet som passer deg best. 

Etter at du har sendt inn søknaden din får du en e-post fra oss så snart den har blitt behandlet. Du holdes også oppdatert underveis, og vil få beskjed når alle bankene har behandlet ferdig søknaden.

Du kan du søke om summer mellom 10 000 og 500 000 kroner. Renten vil variere fra bank til bank og fra søker til søker, men det er ikke uvanlig å få en rente helt ned i 10-11 %, noe som er langt lavere enn på de fleste kredittkort. 

Send inn en gratis og uforpliktende søknad, og se om du kan dra nytte av et forbrukslån.

Flere fordeler med forbrukslån uten sikkerhet

Forbrukslån uten sikkerhet gir deg fleksibilitet til å bruke pengene slik du ønsker. Dette er ideelt for uforutsette utgifter eller større investeringer som du kanskje ikke har spart opp penger til. Fordi det ikke kreves pant eller sikkerhet, er søknadsprosessen ofte raskere og mindre byråkratisk. Du kan få tilgang til pengene raskere, noe som kan være avgjørende i en nødsituasjon.

Når er det vanlig å ta opp et forbrukslån uten sikkerhet?

Det er flere situasjoner hvor det kan være gunstig å ta opp et forbrukslån uten sikkerhet. Hvis du for eksempel trenger å dekke uforutsette utgifter som bilreparasjoner eller medisinske regninger, kan et forbrukslån være en rask løsning. Det kan også være nyttig hvis du planlegger en større investering, som en oppussing av hjemmet, og ikke har nok oppsparte midler.

Husk at selv om forbrukslån uten sikkerhet gir deg friheten til å bruke pengene som du vil, er det viktig å ha en klar plan for hvordan du skal betale tilbake lånet.

Effektiv rente og hva du bør vite

Når du sammenligner lån uten sikkerhet, er det avgjørende å se på den effektive renten. Den effektive renten inkluderer alle kostnader knyttet til lånet, som etableringsgebyr, termingebyr og andre avgifter. Dette gir deg et mer nøyaktig bilde av hva lånet faktisk vil koste deg over tid. Selv om den nominelle renten kan virke lav, kan den effektive renten gi et mer fullstendig bilde av lånekostnadene.

Hvordan finne det beste lånet uten sikkerhet?

For å finne det beste forbrukslånet uten sikkerhet, bør du sammenligne tilbud fra flere långivere. Se på både den nominelle renten og den effektive renten for å få en fullstendig forståelse av kostnadene. Bruk av sammenligningstjenester kan hjelpe deg med å finne de beste tilbudene basert på din økonomiske situasjon. Vurder også å få råd fra en økonomisk rådgiver for å sikre at du tar det beste valget for din økonomi.

Slik betaler du tilbake et lån uten sikkerhet

Når du tar opp et lån uten sikkerhet, er det viktig å ha en plan for tilbakebetalingen. Sørg for at du har en stabil inntekt og at du kan betale de månedlige avdragene uten å belaste økonomien din for mye. Lag en budsjettplan som inkluderer alle utgifter, slik at du har kontroll over økonomien din. Unngå å ta opp nye lån mens du betaler tilbake eksisterende lån, for å unngå å havne i en ond sirkel av gjeld.

Fordeler og ulemper med lån uten sikkerhet

Fordeler:

  • Ingen behov for pant eller sikkerhet

  • Raskere søknadsprosess

  • Fleksibilitet i bruk av pengene


Ulemper:

  • Høyere rente sammenlignet med lån med sikkerhet

  • Strengere krav til kredittvurdering

  • Kan føre til gjeldsproblemer hvis ikke håndtert riktig

 

Viktig å huske på

Forbrukslån uten sikkerhet gir deg muligheten til å låne penger uten å stille eiendeler som sikkerhet. Dette kan være en fleksibel og rask løsning for uforutsette utgifter eller større investeringer. Det er viktig å sammenligne lån for å finne de beste betingelsene og forstå forskjellen mellom nominell og effektiv rente. Sørg for å ha en klar plan for tilbakebetaling for å unngå økonomiske problemer.

 

Spørsmål og svar om lån uten sikkerhet

Hva er lån uten sikkerhet?

Er det mulig å få lån med betalingsanmerkning?