Lån uten sikkerhet

Lån uten sikkerhet

Her skal vi se på forskjellen mellom et lån med og uten sikkerhet, og gi deg innsikten du trenger for å ta gode valg.
Forbrukslån Artikler Lån uten sikkerhet

Hva er et lån uten sikkerhet?

Et lån uten sikkerhet er et lån der banken ikke krever at du pantsetter eiendeler for å gi dem sikkerhet. Forbrukslån og kredittkortlån er et typisk lån uten sikkerhet. Ettersom bankene ikke vil ha noen garanti for å få pengene sine tilbake når de låner ut penger uten sikkerhet, vil rammene være annerledes enn ved et sikret lån. Rentene vil være høyere, og taket for hvor mye du kan låne vil være lavere. 

– Kredittkort og forbrukslån kan være gode å ha i visse situasjoner. Noen kredittkort har mange fordeler, som rabatterte flybilletter, drivstoffpriser eller rabatter på utvalgte butikker og nettbutikker. Forbrukslån kan hjelpe deg ut av en vanskelig situasjon, eller gi deg bedre vilkår på et lån du allerede har gjennom et såkalt «refinansieringslån», forklarer forbrukerøkonom i Lendo, Sharon Lavie.

Det finnes altså fordeler med lån uten sikkerhet. Det er blant annet ingen begrensninger på hva du kan bruke pengene til. Et billån eller et boliglån er lån ment til kun disse formålene. Når du tar opp et forbrukslån kan du bruke pengene på hva du vil, så lenge du bruker dem lovlydig.

Hva er lån med sikkerhet?

Den vanligste lånetypen i Norge, er lån med sikkerhet. Når banken låner deg penger, tar de en risiko. Ved å ta pant i dine eiendeler – for eksempel din bolig – reduserer banken risikoen. Man pantsetter altså noen av verdiene sine, slik at banken har noe å falle tilbake på dersom du skulle misligholde lånet. Hvis du ikke klarer å gjøre opp for deg, kan banken selge boligen din for å sikre at de får pengene sine tilbake.

– Det at banken kan ta sikkerhet i boligen din, reduserer risikoen de tar ved å låne deg penger. Derfor er også renten lavere på sikrede lån enn usikrede lån, der bankenes risiko er større, sier Sharon.
Sharon Lavie
Forbrukerøkonom i Lendo

Renten på et boliglån ligger ofte på mellom to og fire prosent, mens et usikret lån gjerne har en rente på rundt 15 prosent. Et forbrukslån vil altså koste mer enn for eksempel et boliglån.

Refinansiering med forbrukslån

Dersom du har havnet i en krevende situasjon, med høy kredittgjeld eller mange smålån hos flere forskjellige långivere, kan det lønne seg å ta opp et refinansieringslån. Disse lånene er også usikrede lån, der formålet er å samle gjelden, og få bedre vilkår enn på de opprinnelige lånene.

Undersøk om du kan få bedre vilkår på lånet ditt ved å refinansiere.

– Det å ha mange forskjellige smålån eller kredittkortlån er sjelden gunstig. Da vil du måtte forholde deg til flere forskjellige fakturaer, forfallsdatoer og rentesatser. I tillegg vil du ofte måtte betale flere hundre kroner i fakturagebyrer hver måned. Dette gjør en allerede vanskelig situasjon uoversiktlig i tillegg. Kredittkort har også ofte mye høyere renter enn forbrukslån. Det kan altså være vel verdt å undersøke om du kan spare penger på å refinansiere, sier Lavie. 

3 325 kr pr. måned

Estimert månedsbeløp
3 325 kr
Effektiv rente
12,80 %
Total kostnad
49 476 kr
Totalbeløp
199 476 kr

Lånerentene er i individuelle i Norge det er derfor du må søke før vi kan vise deg tilbudene.

Rente på lån uten sikkerhet

Noe av det viktigste å ta med i vurderingen når du velger forbrukslån er renten. Dette kan være forvirrende. Det opereres med to forskjellige begreper når vi snakker om rente: nominell rente og effektiv rente. Nominell rente er kun renten, altså ikke inkludert avgifter og gebyrer. Effektiv rente er renten inkludert alle avgifter og gebyrer.

– Ettersom den effektive renten inkluderer alle kostnader tilknyttet lånet, vil den gi deg det riktigste bildet av hvor mye lånet vil koste deg. Når du sammenligner lån, er det altså den du må bruke som sammenligningsgrunnlag, forklarer Lavie.

Gjennom Lendo kan du også sammenligne sikrede lån. Her kan du undersøke om du kan få bedre vilkår på boliglånet ditt.

Hvem kan få et lån uten sikkerhet?

Når du skal søke om lån uten sikkerhet er det noen minstekrav du må oppfylle:

  • Ha en fast inntekt fra en fast arbeidsplass.
  • Være over 18 år.
  • Ikke ha registrerte betalingsanmerkninger eller aktive inkassosaker.
  • Ha vært bosatt i Norge i en viss periode (som oftest tre år) og ha fast bostedsadresse her.

Slik søker du om lån uten sikkerhet

Du kan søke om et lån uten sikkerhet (forbrukslån) via oss. Vi vil da innhente flere forskjellige tilbud til deg, slik at du kan skaffe deg oversikt og sammenligne tilbud. Slik blir det mye lettere for deg å finne det tilbudet som passer deg best. 

Etter at du har sendt inn søknaden din får du en e-post fra oss så snart den har blitt behandlet. Du holdes også oppdatert underveis, og vil få beskjed når alle bankene har behandlet ferdig søknaden.

Du kan du søke om summer mellom 10 000 og 500 000 kroner. Renten vil variere fra bank til bank og fra søker til søker, men det er ikke uvanlig å få en rente helt ned i 10-11 %, noe som er langt lavere enn på de fleste kredittkort. 

Send inn en gratis og uforpliktende søknad, og se om du kan dra nytte av et forbrukslån.

Spørsmål og svar om lån uten sikkerhet

Hva er lån uten sikkerhet?

Er det mulig å få lån med betalingsanmerkning?