Lån med sikkerhet

Hva er et lån med sikkerhet?

Det å låne penger er i utgangspunktet en enkel sak, men i et marked med stadig flere ulike lånetyper og begreper kan det være vanskelig for den vanlige mannen i gata å forstå hva som egentlig er forskjellen mellom de ulike lånene som bankene tilbyr. Har du søkt litt rundt på nettet tidligere, så har du helt sikkert lagt merke til begrepet «sikkerhet». Men vet du egentlig hva dette betyr, og hva som er forskjellen på et lån med sikkerhet og et lån uten?
Forbrukslån Artikler Hva er et lån med sikkerhet?

Hva betyr «sikkerhet for lånet»?

De fleste nordmenn som har lån i dag, har et eller flere lån med sikkerhet i. Den vanligste formen for lån med sikkerhet er et boliglån, men også billån, båtlån og andre lån krever gjerne sikkerhet. Men hva betyr det?

Jo, at man må stille med sikkerhet for lånet, betyr rett og slett at man pantsetter noe av verdi slik at banken reduserer sin risiko dersom lånekunden skulle misligholde lånet. Når det gjelder boliglån, så vil banken alltid ta pant i boligen din som sikkerhet. Skulle du havne i økonomisk trøbbel slik at du ikke klarer å gjøre opp for deg, så kan banken selge boligen din for å sikre at de får tilbakebetalt de lånte pengene.

Det samme gjelder for billån, der banken tar pant i bilen din og følger den samme prosessen dersom du misligholder låneavtalen. Det er altså ikke så veldig komplisert i utgangspunktet, og selv om det kanskje kan høres skummelt ut at banken tar pant i verdiene dine, så er dette helt vanlig praksis. Samtidig vil det faktisk i mange tilfeller være fordelaktig for deg å ta opp et lån med sikkerhet, noe du kan lese mer om i neste avsnitt.

Fordeler med et sikret lån

Først og fremst så vil den største fordelen ved et lån med sikkerhet være at renten er lavere enn ved et usikret lån. Banken reduserer sin risiko ved utlån betraktelig når de har pant i verdiene dine, og dette kommer deg som kunde til gode gjennom lavere rente. Og her snakker vi ganske store forskjeller – et typisk boliglån vil i dagens marked ha en effektiv rente på mellom 2 og 4 prosent, mens et gjennomsnittlig forbrukslån (usikret lån) vil være rundt 15 prosent.

Derfor er lån med sikkerhet en stor fordel når det kommer til de større lånesummene, som man ofte trenger hvis man skal kjøpe seg bolig, hytte eller ny bil.

Når bør man velge et usikret lån?

Den rake motsetningen til et lån med sikkerhet er et forbrukslån. For disse lånene så behøver man ingen former for sikkerhet – det vil si at egenkapital ikke er nødvendig, samtidig som banken aldri kommer til å ta pant i det du kjøper. Der hvor et sikret lån binder kapitalen til formålet (bolig, bil etc.), så kan man med et forbrukslån bruke lånebeløpet på akkurat hva man vil. Friheten med et slikt lån er altså langt større, men alt har sin pris.

For et usikret lån har som nevnt tidligere ofte langt høyere rente enn et lån med sikkerhet. Typisk rente på et forbrukslån i Norge vil være mellom 10 til 15 prosent. Derfor egner disse lånene seg best hvis man har behov for et mindre lån, kanskje mellom 50 000 til 150 000 kroner. Dog er det mulig å låne opp mot 500 000 kroner uten at sikkerhet er nødvendig, men dette frarådes med mindre man har særlig god økonomi.

Konklusjon

Et lån med sikkerhet er enkelt forklart et lån der banken tar pant i verdiene dine. Et typisk lån med sikkerhet er boliglån, der sikkerheten vil være i form av pant i boligen du kjøper. Det samme gjelder for billån, båtlån, hyttelån og lignende lån. Ofte vil man være nødt til å stille med egenkapital for å få et slikt lån.

I motsatt ende har man usikrede lån, der pant aldri er inne i bildet, og hvor man står fritt til å bruke pengene på akkurat hva man vil. Sistnevnte har gjerne en langt høyere rente enn et sikret lån, slik at det vil være både fordeler og ulemper med begge typer lån. Om man bør velge et lån med eller uten sikkerhet avhenger derfor av ønsket lånesum og hva man skal kjøpe seg.