Medium Green banner

Hva er typisk rente på billån?

Hvis du skal kjøpe din første bil, eller aldri har hatt lån på tidligere biler, så kan det være vanskelig å vite hva som er en den typiske renten på billån. For er det egentlig et billig lån hvis renten er 10 prosent, eller må man ned på 5-tallet? Vi innhenter tilbud fra et titalls norske banker hver eneste dag, og har derfor en viss oversikt at hvordan rentenivået på norske billån er til enhver tid. Og det vi med sikkerhet kan fortelle deg, er at det ofte er store forskjeller fra den laveste renten til den høyeste!
Billån Artikler Hva er typisk rente på billån?

Så lav kan renten på et billån være

Den laveste renten på et billån får du ofte dersom kjøper bil og tar opp lån gjennom en bilforhandler. Dette fordi de ofte kjører kampanjerente hvor du kanskje får en svært gunstig effektiv rente på lave 1,99 prosent. Dette er nok ikke en typisk billån rente, men uansett et svært godt tilbud som er vanskelig å takke nei til. Allikevel bør man være obs på at man sjeldent får beholde den gode renten i løpet av hele lånets levetid.

Søker man om lån til bil gjennom oss, eller direkte i en bank, så vil renten typisk ligge på mellom 5 til 10 prosent. Akkurat hvilken rente du ender opp med avhenger av flere faktorer, blant annet hvilken type lån du velger. Laveste rente får du ved å søke om et «ekte billån» (mer om dette i neste avsnitt), mens de lånene vi formidler her hos oss er lån som ikke krever egenkapital, pant i bilen eller annet enn ansvarsforsikring på bilen. Det gjør at renten ofte er noe høyere, men til gjengjeld er søkekriteriene langt mer lettfattelige. 

Les mer om å sammenligne og finne et rimelig billån.

«Ekte billån» med pant i bilen

Som nevnt ovenfor vil man få ulik billån rente avhengig av «typen lån». Det man kaller for et ekte billån er lån hvor det er krav om at banken tar pant i bilen. Da har banken et krav i bilen, og dette kan være en ulempe når man skal selge bilen videre i fremtiden. Samtidig kan det være vanskeligere å få innvilget en søknad om et slikt lån, ettersom søkekriteriene vil være noe strengere sammenlignet med de billånene vi formidler hos oss.

Typisk så vil billån renten på et slikt lån ligge på rundt 5 prosent – kanskje noe lavere, eller noe høyere. Til sammenligning så er laveste effektive rente på lån søkt om gjennom oss på lave 6,86 prosent. Allikevel må vi nevne at de fleste som søker vil ende opp med en effektiv rente på mellom 10 til 15 prosent, noe som heller ikke er dårlig tatt i betraktning at man ikke trenger verken egenkapital eller pant i bilen for å ta opp et slikt lån.

Krav om egenkapital og forsikring

Søker man om et «ekte billån», så er det strengere krav enn hvis du søker om billån gjennom oss. Blant annet så vil man ofte måtte stille med egenkapital for å få innvilget søknaden, og som regel er det da snakk om 35 prosent av kjøpesummen. I tillegg vil banken kreve en nokså dyr forsikring på bilen, gjerne full kasko. Dette kan bli unødvendig dyrt dersom bilen man skal kjøpe seg er en eldre bruktbil, og derfor vil det i mange tilfeller være mer gunstig å søke om et billån gjennom oss.

Dette kan gi deg billigere lån

Nå som du vet litt mer om hva renten kan ligge på, så lurer du helt sikkert på hvordan du kan få et lån som er så billig som overhodet mulig. I første omgang er det ikke mye du selv kan gjøre for å påvirke banken, annet enn å ha en stabil økonomi over lengre tid, unngå betalingsanmerkninger og samtidig ha et fornuftig forhold mellom annen gjeld og nåværende inntekt.

Foruten om dette så er det verdt å nevne at dersom man kjøper bilen sammen med noen, så vil dette kunne gi et billigere lån. Når man søker om lån gjennom oss, kan man nemlig velge å legge inn en «medsøker» i søknaden. Dette vil gjøre at du og din partner begge blir solidarisk ansvarlige for hele lånet, men til gjengjeld vil det også gjøre at deres økonomi vil bli vurdert samlet av banken. Enkelt forklart betyr dette at banken reduserer sin risiko i forbindelse med dette utlånet, noe som kommer deg/dere til gode i form av lavere rente på lånet.