Refinansiering av boliglån

Refinansiering av boliglån

På samme måte som man kan refinansiere gjeld i form av kreditter og smålån, kan man refinansiere boliglånet. Det finnes flere gode grunner til å refinansiere boliglånet: Du kan få bedre rente på lånet ditt, frigjøre kapital som er låst til boligen din eller flytte på gjeld.
Refinansiering Artikler Refinansiering av boliglån

Det kan være mye penger å spare på å refinansiere boliglånet. Har du hatt et boliglån over flere år, er det høy sannsynlighet for at markedet har forandret seg siden du kjøpte boligen: Kanskje har renten sunket eller verdien på boligen din økt, sammenlignet med da du kjøpte?  

For eksempel kan du kvalifisere for bedre lånebetingelser hvis boligen din har steget i verdi, fordi sikkerheten er bedre enn når du tok opp lånet. 

Hva er refinansiering av boliglån?

Dersom du eier bolig, er det vanlig å ha et boliglån. Det er dyrt å kjøpe bolig og det er få som har mulighet til å kjøpe en bolig uten å ta opp et lån.

Refinansiering av boliglån innebærer å gjøre endringer på det eksisterende lånet ditt. I tillegg til å gjøre om flere mindre lån til ett større lån, kan refinansiering innebære å øke lånesumen eller å få bedre betingelser på lånet du har i dag. 

Målet med refinansiering er som regel å sikre bedre eller best mulige lånebetingelser.

Hvordan refinansiere boliglån?

For å refinansiere boliglånet, kan det blant annet være lurt å få en ny verdivurdering av boligen din. Hvis boligen har steget mye i verdi, kan  banken være villig til å gi deg bedre betingelser på lånet, fordi sikkerheten er bedre sammenlignet med da du tok opp lånet. 

Det kan også være at markedsrenten er lavere nå enn da du kjøpte boligen. I så fall kan det være at du kan forhandle med banken om å få en lavere rente på boliglånet ditt. Hvis banken skulle vise seg å være motvillig til å forhandle, kan du vurdere å bytte bank. 

Det kan uansett være lurt å sammenligne hva slags rente og betingelser du kan få hos andre banker. På denne måten kan du bruke dette som et argument for å få bedre vilkår på lånet ditt i forhandling med banken, eller i vurderingen om du skal bytte bank eller ikke.  

Vær obs på at refinansiering kan innebære at du må betale gebyrer knyttet til lånet på nytt, som for eksempel dersom du bytter bank. Du bør kun refinansiere boliglånet dersom du ser at du kan spare mer enn du må betale i kostnader. 

For å refinansiere lån i en annen bank må du søke om lån i den gjeldende banken. Dette gjør du ved å enkelt fylle ut en søknad digitalt. Så vil banken gjøre en vurdering av deg som lånetaker og du må blant annet kunne vise til hvor mye du tjener, verdien av boligen din, gjeld og formue. 

Å kunne vise til at du har god og stabil økonomi, penger på sparekonto, en jobb med gode fremtidsutsikter, at du har høy egenkapital eller en bolig i et attraktivt område, er faktorer som også kan påvirke forhandlingsrommet du har med banken. 

Det kan være lurt å sette seg inn i hvilke faktorer og kriterierer banken vurderer deg etter. Jo mer attraktiv du er for banken som kunde, jo lenger er de villig til å strekke seg for å beholde deg som kunde.

Sjekk hva boligen din er verdt

Lurer du på hva boligen din er verdt? Sjekk estimert verdi på boligen med tjenesten Lendo Boligverdi, og følg med på utviklingen. Du logger enkelt inn med Vipps.

Derfor kan det lønne seg å refinansiere

En annen fordel ved å refinansiere boliglånet, er at du har mulighet for å øke lånet ditt. Om du har behov for det, kan du spare mye penger på å øke boliglånet istedenfor å ta opp et nytt lån. 

Om du planlegger å pusse opp eller å bygge på boligen din, kan refinansiering av boliglånet være et god alternativ for å realisere boligdrømmene uten at du må ta opp et nytt lån. Noen velger også å finansiere bilen ved å øke boliglånet. 

Hvor mye mer du kan ta opp i lån, avhenger for eksempel av hvor mye boligen din har steget i verdi, hvilke endringer som har skjedd i markedet eller hvor mye mer du tjener sammenlignet med da du var i dialog med banken sist. 

Dersom du har flere mindre lån eller kreditter fra før, kan du også kontakte banken din for å undersøke mulighetene for å øke boliglånet for å nedbetale denne gjelden. Da kan det være at du kan få bedre betingelser.

Samtidig som det er lettere å holde oversikt med ett lån og kun én bank å forholde seg til, kan det også redusere de månedlige kostnadene du må ut med. Da trenger du kun å betale gebyrer på ett lån, og du slipper potensielle høyere renter hos andre banker. 

Dersom du velger å bake annen type gjeld inn i boliglånet, bør du imidlertid være oppmerksom på at nedbetalingstiden på et boliglån er mye lengre enn på for eksempel et forbrukslån. I så fall kan det potensielt koste deg mer over lenger tid. 

Derfor kan det være lurt å regne ut hvor lang tid du trenger på å nedbetale lånet og hvor mye du bør betale i måneden, før du bestemmer deg for hvilke type lån som passer deg best. 

Bytte bank for bedre betingelser

Et annet alternativ er å bytte bank, dersom du tror du kunne fått bedre betingelser på boliglånet et annet sted. Det er mye penger å spare på å sammenligne boliglånet du har i dag, med tilsvarende lån i andre banker. Hos oss kan du sammenligne renten du har på boliglånet ditt med andre banker. Send inn en uforpliktende søknad å se om du kan spare penger på boliglånet ditt.

Vi hjelper deg å sjekke vilkårene hos flere banker. Du sender inn ett søknadskjema, deretter sender vi det videre til bankene. Å søke om refinansiering av boliglån er gratis og helt uforpliktende. 

Du kan bruke tilbudene du får fra bankene som forhandlingsgrunnlag i møtet med din nåværende bank, dersom du ønsker bedre betingelser på lånet du har i dag. Du kan også vurdere om du ønsker å bytte bank. 

Ofte stilte spørsmål om refinansering av boliglån

Er det lurt å refinansiere boliglån?

Hvor ofte bør man refinansiere?