Kredittkort alle kan få

Kredittkort alle kan få – kan alle få det?

Har du et kredittkort i lommen er du alltid beredt dersom du skulle komme over et knakende godt kjøp før lønnen er inne på konto, eller om du skal bestille ferie og vil ha en reiseforsikring inkludert. Men kan alle få kredittkort, og hvilke kort kan man i så fall få?
Kredittkort Artikler Kredittkort alle kan få – kan alle få det?

Først: Hva er egentlig et kredittkort? Kredittkort fungerer som vanlige bankkort, bortsett fra at du låner penger av banken i stedet for å betale med dine egne penger. Du kan kjøpe noe uten å ha pengene på konto, og får en faktura i etterkant - som regel én gang i måneden. Når regningen kommer kan du så velge å betale inn hele beløpet, eller å dele opp betalingen i flere innbetalinger.

Kredittkort gir deg fleksibilitet, du må bare huske at pengene skal betales tilbake. Et kredittkort er ikke «gratis penger» og rentene løper om du ikke betaler ned hele det skyldige beløpet når regningen kommer, men velger å dele opp i flere avdrag. 

Det er flere gode grunner til å handle på kreditt – og noen dårlige. På den positive siden kan du slå til på et godt tilbud selv om du ikke har pengene på konto akkurat nå. Så lenge du betaler ned hele beløpet innen forfall, får du som oftest i prinsippet en rentefri betalingsutsettelse på kjøpet ditt. Noen kredittkort gir deg også reiseforsikring om du betaler hele eller deler av reisen med kortet, og kortene kan gi deg fordeler som rabatter på hotellrom eller leiebil. Du kan også handle trygt på nett og i utlandet med visshet om at kredittkortselskapet tar ansvar dersom det skulle vise seg at du er utsatt for svindel eller om den du har bestilt varer fra går konkurs. 

Det er derimot ikke en god idé å bruke kredittkort for å betale ned på annen gjeld. Dersom du leter etter et nytt kredittkort som er «enkelt å få» fordi du må dekke en nedbetaling av et kredittkort du allerede har, bør du vurdere andre løsninger som for eksempel refinansiering av smålån. Da kan du vanligvis senke de månedlige gjeldskostnadene dine, og sikre deg bedre betingelser enn om du sjonglerer flere ulike kredittkort.

Hvem kan få kredittkort? Kan alle få det?

For å få innvilget kreditt og få et kredittkort, må du være over 18 år og ha fast inntekt. Flere av de største kredittkortselskapene krever at du er enda eldre, helt opptil 23 år for enkelte kredittkort. Du kan ikke ha noen betalingsanmerkninger, og i noen tilfeller heller ikke aktive inkassosaker i ditt navn. En stabil inntekt og lav andel gjeld fra før vil også være med på å øke sjansene for å få innvilget kreditt. Det vil bli tatt en kredittsjekk av deg før du kan innvilges kreditt. Kravene for å få et kredittkort kan variere noe fra tilbyder til tilbyder, men det viktigste er at du er myndig, har inntekt og at du har en sunn økonomi. 

Dersom du får avslag på søknaden din om kredittkort, kan det skyldes flere ting. Betalingsanmerkninger og inkassosaker kan som nevnt føre til at du får nei på en kredittkortsøknad, det samme gjelder om du har høy gjeld og/eller lav inntekt. Fra oktober 2017 ble Finanstilsynets nye retningslinjer for utlån av kreditt gjeldende. Den sier at den samlede gjelden din ikke kan være høyere enn fem ganger brutto årsinntekt. Har du for eksempel allerede et høyt boliglån, studielån og et billån, kan det bety at du ikke får innvilget forbrukslån eller kredittkort ved siden av.  Usikret kreditt skal heller ikke ha en nedbetalingstid på mer enn fem år.

Kredittsjekk deg selv her.

Hvilke fordeler har et kredittkort?

Når du handler med et kredittkort, kan du i noen tilfeller tjene bonuspoeng og få rabatter på varer og tjenester. Betaler du hele eller deler av en reise med kredittkortet ditt, vil flere kredittkortselskaper gi deg en reiseforsikring på kjøpet, som gjelder for den aktuelle reisen. Noen av kredittkortene utløser også en cashback hvis du handler på utvalgte butikker, bensinstasjoner og lignende. De fleste kredittkort gir deg mulighet for en rentefri betalingsutsettelse, forutsatt at du betaler inn hele det utestående beløpet ved forfall. Det er også vanlig med gebyrfri betaling når du bruker kredittkortet til å betale for et kjøp, altså at du ikke må betale noe for å bruke kortet.

Det finnes utallige kredittkort med forskjellige fordeler og betingelser. Det kan være vanskelig å finne det beste kredittkort for deg, men hos oss kan du søke om flere kort i én søknad. Så kan du velge det kredittkortet som er best for deg. 

Hvem bør velge en annen løsning enn kredittkort?

Det er aldri en god idé å låne penger man ikke vet om kan betale tilbake. Dersom du vurderer å søke om kredittkort for å dekke nedbetaling av annen gjeld, bør du tenke deg om to ganger – det kan være starten på en ond og dyr sirkel. Et kredittkort er en god løsning dersom du skal låne en mindre sum til å kjøpe noe konkret, og du har en plan for hvordan du skal betale ned det utestående beløpet. Skal du ut med større summer, kan det hende at et forbrukslån vil være mest gunstig for deg. Eksempelvis vil et innkjøp av en ny vaskemaskin eller flybillettene til Tenerife være kjøp det er naturlig å bruke et kredittkort. Mens det ved en oppussing av gjesterommet kan være grunn til å søke om et forbrukslån med en høyere kredittramme enn du kan få på et kredittkort.

Er du student med lav inntekt, bør du tenke deg om før du søker om et kredittkort og kanskje bruker penger du ikke har og heller ikke kommer til å få på en stund. Heller ikke de som har mange smålån og kreditter fra før, bør søke om flere kredittkort før de har tatt en opprydning i økonomien sin.

For de aller fleste vil det å spare penger til man har nok til å skaffe seg det som står øverst på ønskelisten, uansett være å foretrekke for økonomiens del.

Samle smålån og refinansiere gjeld

For de som har gjeld fordelt på flere ulike smålån og kredittkort, kan det være en idé å undersøke mulighetene for å samle disse dyre lånene i et lån gjennom en refinansiering. Det kan gi deg lavere månedlige utgifter enn du har i dag, fordi du ofte kan få lavere rente og bedre betingelser på ditt nye, samlede lån enn du har på dine nåværende kreditter. 

Hos Lendo kan du enkelt sammenligne lån og søke om refinansiering fra flere aktører samtidig, så du kan sikre deg det beste tilbudet for ditt behov.

Ofte stilte spørsmål om kredittkort

Finnes det kredittkort alle kan få?

Hva er en kredittsjekk?

Hvor man kredittkort kan man ha?