Dette er mye takket være kredittkort, som lar hvem som helst spare bonuspoeng for hver eneste transaksjon man gjør med kortet. Tiden der flybilletter i seg selv var den største inntjeningskilden for bonuspoeng er forbi – nå er det melken du handler i dagligvarebutikken og oppussingsprosjektet i kjellerstua som genererer mest flybonus.
For det finnes nå flere kredittkort på markedet som gir deg bonuspoeng for hver eneste transaksjon du gjør med kortet. En vanlig norsk familie som utnytter dette kan tjene opp flere titalls tusen bonuspoeng hvert eneste år, nesten uten kostnad. Poengene kan man altså bruke som «flybonus» på gratis flybilletter hos ulike flyselskaper, men også ofte på hotell/overnatting, leiebil og hos øvrige partnere i de ulike bonusprogrammene.
Å tjene flybonus med kredittkort er langt mindre komplisert enn hva det først kan virke som. Det eneste du trenger er et kredittkort som faktisk gir denne fordelen, og disse finnes det flere ulike varianter av. Kredittkortet blir koblet opp mot en konto hos den aktuelle aktøren når du søker om det, og bonuspoengene registreres automatisk hver gang du gjør en transaksjon med kortet. Dette gjelder både i fysiske butikker og ved betaling på nettet. Med andre ord er det ikke noe ekstraarbeid forbundet med bonusoppsamlingen, og det er like enkelt å betale med et kredittkort som med et vanlig bankkort.
Bonuspoengene du har opptjent blir vanligvis gjort tilgjengelig en gang i måneden, men dette varierer noe fra program til program. Å benytte seg av bonuspoengene er heller ingen komplisert sak. Hos de fleste flyselskaper kan du velge om du vil betale hele eller deler av flyreisen med bonuspoeng, der sistnevnte kan være gunstig dersom du mangler noen fåtalls poeng men allikevel vil kjøpe en bonusbillett. Enkelte bonusprogrammer lar deg samle opp poeng som kan benyttes på ulike måter, som eksempelvis Trumf-poeng der poengene kan veksles inn til EuroBonus-poeng, eller tas ut i kontanter.
De fleste flyselskaper som er aktuelle for nordmenn har eget bonusprogram, eller er en del av et større nettverk der flybonusen kan brukes på tvers av flyselskapene. Her gjelder det naturligvis å velge et kredittkort som gir deg bonuspoeng hos «riktig» selskap – for poengene er ikke mye verdt dersom du alltid flyr med konkurrenten. De to flyselskapene som er mest aktuelle for nordmenn er SAS (Star Alliance) og Norwegian, og begge har gunstige bonusprogrammer for flybonus. Det finnes flere ulike kredittkort med både Mastercard, VISA, Diners og American Express, som lar deg samle bonuspoeng hos disse flyselskapene.
SAS er en del av Star Alliance, som er et av de største luftfartssamarbeidene i verden. Bonusprogrammet deres heter EuroBonus, og det finnes flere norske kredittkort som lar deg tjene bonuspoeng her gjennom bruk av kortet. I tillegg til flybilletter hos SAS, kan også flybonusen brukes hos andre store selskaper som Lufthansa, Widerøe, Thai Airways, United Airlines, Air China og mange flere.
SAS’ argeste konkurrent, Norwegian, har naturligvis også sitt eget bonusprogram. Poengene her kalles for CashPoints, og også her kan man opptjene bonuspoeng både gjennom flyreiser hos selskapet, men også gjennom bruk av utvalgte kredittkort. Norwegian har dessuten samarbeidsavtaler med en rekke andre selskaper som gir ekstra CashPoints dersom du handler hos de, så med riktig kredittkort og de riktig valgene kan man fort opptjene seg en solid sum med flybonus hos flyselskapet Norwegian.
Andre bonusprogrammer som kan være aktuelle for nordmenn er «Flying Blue» og «Miles & More». Førstnevnte er et bonusprogram underlagt Air France og KLM, samt en rekke andre partnere, mens sistnevnte tilhører Lufthansa. Miles & More er det største lojalitetsprogrammet på kontinentet, og selv om Lufthansa er en del av Star Alliance, så kan det lønne seg med et medlemskap i dette bonusprogrammet hvis man flyr oftere med andre internasjonale selskaper enn hva man gjør med Norwegian og SAS.
Å samle flybonus med kredittkort er i utgangspunktet gratis, men kostnader kan fort forekomme dersom man ikke følger oppskriften for «optimal bruk». Enkelte kredittkort som tilbyr bonusopptjening har en årsavgift som man ikke kommer foruten, men den største kostnaden vil være i form av renter og gebyrer dersom man ikke betaler tilbake det man har brukt innen den rentefrie perioden har løpt ut. For de fleste kredittkort er denne på mellom 40 og 50 dager, der bruken ikke koster deg noe. Betaler man ned det man har brukt når neste faktura dukker opp, så har man tjent opp bonuspoeng uten at det kostet deg en eneste krone ekstra i forhold til om du hadde brukt bankkortet til hverdagshandelen.
Men hvis rentene begynner å løpe – og de er ofte høye, gjerne mer enn 20 prosent på et kredittkort – så kan det fort hende at «vinninga går opp i spinninga». Har man eksempelvis tjent 2000 bonuspoeng på et kredittkort i løpet av et år, som tilsvarer 2000 kr, men betalt like mye i renter og begyrer, så kan man begynne å lure på om det var verdt det.
Ønsker du å finne det beste kredittkortet for deg, har vi laget en oversikt over alle kredittkort hvor du kan sortere på rente, shoppingrabatt, cashback og bensinrabatt.
Du kan også sende inn én søknad til flere banker via oss.