Økonomisk hverdag

Ny økonomisk hverdag? Vi har samlet våre ti beste råd

Det kan være mange årsaker til at privatøkonomien plutselig endrer seg til det verre. I en tid hvor renten, matpriser og strømprisene øker, er det viktig å huske på at det faktisk finnes mange veier til en sunn lommebok. For å gjøre det lettere å ta smarte økonomiske valg i en uforutsigbar tid, har vi samlet noen gode råd.
Personlig økonomi Artikler Ny økonomisk hverdag? Vi har samlet våre ti beste råd

Det kan være mange årsaker til at privatøkonomien plutselig endrer seg til det verre. I en tid hvor oljeprisfall, stengte arbeidsplasser og helt eller delvis permittering er en del av normalen for mange, er det viktig å huske på at det faktisk finnes mange veier til en sunn lommebok. For å gjøre det lettere å ta smarte økonomiske valg i en uforutsigbar tid, har vi samlet noen gode råd:

1. Få oversikt over økonomien din

Det første, og kanskje viktigste tipset handler om å skaffe seg oversikt over økonomien. Hvor mye får du inn i måneden, hvor mye har du i faste utgifter, og hva bruker du resten av pengene dine på? Sett deg ned i ro og mak foran nettbanken, og ta en grundig gjennomgang. Allerede her vil svært mange oppleve at de kan gjøre gode kostnadskutt med enkle grep. Er du støttemedlem på et treningssenter du ikke bruker? Betaler du på abonnementer du har glemt at du har? Må du ha tilgang til fem strømmetjenester, eller holder det kanskje med én? Sjekk også skattetrekket ditt når du først er i gang. Kanskje det er satt for høyt? Flere nettbanker kan også gi deg en rask oversikt over økonomien din og hvor du legger igjen pengene dine. Ser du for eksempel at beløpet du bruker på mat utenfor hjemmet er høyere enn du forventet, kan du også vurdere å stramme inn litt på kioskmat og restaurantbesøk – i alle fall for en periode.

2. Ta grep om gjelden din

Rentekostnader er for mange en betydelig utgift, og kanskje spesielt for de som har smålån eller kredittkort. Undersøk mulighetene for å samle gjelden under ett lån. Her kan du for eksempel bruke lånekalkulatoren på lendo.no for å estimere hva det nye lånet vil koste deg. Fordi kredittkortet gjerne er verstingen rentemessig, bør du prioritere å få betalt ned dette. Kredittkortet bør få seg en real hvil, dersom du befinner deg i en ustabil økonomisk situasjon. Ny gjeld er generelt en dårlig løsning for de som har akutte økonomiske problemer, og du bør derfor heller fokusere på å skaffe deg oversikt over – og samle gjelden – for eksempel i en gunstigere refinansieringsløsning.

3. Utsettelser og avdragsfrihet

Hvis du er inne i en midlertidig økonomisk unntakstilstand, kan det være smart å snakke med banken om mulighetene for å ha en periode med avdragsfrihet på boliglånet. Dersom du har studielån gjennom Lånekassen, er dette også tiden for å benytte muligheten for betalingsutsettelse. Dette gjør du enkelt på lånekassen.no, og du kan søke om utsettelse hele 36 ganger. Dersom du har usikret gjeld som er vanskelig å betjene i tillegg til bolig- og studielån, for eksempel forbrukslån eller kredittkort, bør du undersøke muligheten for refinansiering. Mange tilbydere av forbrukslån og kredittkort vil også kunne tilby deg en form for betalingsutsettelse ved at du kun betaler inn et minimumsbeløp. Dette er ikke å anbefale i lengden, da det strekker nedbetalingstiden over flere år – noe som i verste fall vil bety mange tusen kroner ekstra bare i rentekostnader. Prioriter derfor å samle og nedbetale den usikrede gjelden. Du bør helst kun søke om betalingsutsettelse på lån med gunstig rente, som bolig- og studielån.

 

4. Lag et budsjett

Budsjettet er en naturlig forlengelse av det å få oversikt. Ved å prioritere pengebruken bevisst, vil mange oppleve en helt ny følelse av å ha kontroll over egen økonomi. Dersom den økonomiske situasjonen din endrer seg, for eksempel ved permitteringer eller endringer i arbeidsforhold og -muligheter, er det smart å sette opp et nytt budsjett. Sjekk det faktiske forbruket ditt opp mot budsjettet minst én gang i uka (og aller helst før du går i butikken) for å sikre at du ikke må vende på hver eneste krone når måneden nærmer seg slutten. Dersom du er usikker på hvilket nivå de forskjellige budsjettpostene bør ligge på, kan du ta utgangspunkt i SIFOs referansebudsjett. Et godt budsjett kan være nøkkelen til at du ikke havner bakpå, og det kan kanskje til og med gjøre at du kan klare å spare litt penger hver måned. For de som allerede har opparbeidet seg litt gjeld, kan et godt og realistisk budsjett være det som gjør at du endelig får kontroll på inntekter og utgifter slik at gjelden minker fremfor å øke.

5. Rydd unna og selg

Er det lenge siden du ryddet i skuffer og skap? Kanskje har du, som mange andre, en garasje full av avlagte leker og for korte ski? Når lommeboka er litt slunken, kan salg av brukte eiendeler være en god kilde til ekstra penger. Barneklær som har blitt for små, kan for eksempel sorteres i pakker per størrelse og selges samlet. Spill, leker, hageutstyr og elektronikk er også populært å kjøpe brukt. Dersom husholdningen har to biler, campingvogn eller andre kostbare eiendeler stående i garasjen bør du vurdere om det strengt tatt er noe du trenger akkurat nå. Salg av større eiendeler som bil kan for mange være en rask kilde til sårt tiltrengte penger.

6. Kan du ta en ekstrajobb?

Enten du er permittert, har mistet jobben eller av andre årsaker ikke får nok penger inn på konto hver måned, bør du oppsøke potensielle arbeidsgivere for å undersøke hvilke jobbmuligheter som finnes. Kanskje er det noen som trenger ekstra hjelp i en hektisk periode? Det er ikke noe nederlag å skifte beite midlertidig dersom det er det som skal til for å betale regningene. For mange oppleves det også som positivt og givende å få en sjanse til å bidra, åpne horisonten og utvikle seg i en vrien periode.

7. Planlegg innkjøpene dine

Det kan være vanskelig å planlegge hva man skal spise til middag hver dag i en hel uke, men en times planlegging vil kunne spare deg og husholdningen din for mye penger i løpet av bare noen få uker. Finn frem penn og papir, og lag en god og grundig ukesplan for måltider. Med en god plan, er det fullt mulig å begrense innkjøpene til én dag i uken – eller kanskje enda sjeldnere. Ukeshandling kan også være en perfekt anledning til å prøve nye ting i matveien. Kanskje det er nå du skal teste noen kjøttfrie dager, eller endelig starte på den tiltrengte slankekuren? Du finner gode og budsjettvennlige forslag til ukesmenyer hos flere av dagligvarekjedene, men også på nettsider som for eksempel godt.no 

Ved hjelp av et husholdningsbudsjett kan du få bedre oversikt over økonomien din og potensielt få mer penger til sparing.  Les også mer om smarte sparetips som gir deg mer penger i hverdagen. 

8. Lev litt grønnere

En god kilde til litt bedre økonomi, er rett og slett å leve grønnere. For de som bor i tettbygde strøk, kan noe så enkelt som å bytte ut bil med sykkel være en stor besparelse. For de som er avhengig av bil som transportmiddel, kan kanskje planlegging og samkjøring med naboen være en mulig kilde til bensin og penger spart. I tillegg kan helt eller delvis vegetarisk kosthold kan gjøre turene i matbutikken billigere. Du trenger ikke kjøpe dyre kjøtterstatningsprodukter, plukk heller med deg litt ekstra fra grønnsaksavdelingen. Husk at du sparer en femtilapp bare ved å kutte kjøttdeigen når du lager taco! I rekken av grønne sparetips, finner du naturligvis også brukte klesfunn. Med det utvalget som finnes på tjenester som Finn.no og Tise, er det ingen sak å fylle klesskapet med spennende og oppdaterte antrekk uten å måtte kjøpe nytt hver gang.

9. Sjekk at abonnementer og avtaler er konkurransedyktige

Det er flere eksempler på løpende avtaler det er mulig å spare mye penger på, bare ved å sammenligne det du har med tilbud hos andre leverandører. Mobilabonnement, strømleverandør og forsikring er blant de løsningene hvor folk flest enkelt kan skaffe seg en bedre avtale. Benytt sammenligningstjenestene på nettet, eller ta et par telefoner til konkurrentene. Du finner raskt ut av om avtalen din er konkurransedyktig, eller om tiden er inne til å bytte. Det er også greit å merke seg at mange faktisk har doble forsikringer fordi arbeidsgiveren deres har gode ordninger for sine ansatte. En grundig gjennomgang av denne typen avtaler, kan i beste fall spare deg for mangfoldige tusenlapper i løpet av et år.

10. Det hjelper å være åpen

Økonomiske utfordringer er tabubelagt, og mange synes det er vanskelig å prate om at de er inne i en utfordrende økonomisk periode. Det er likevel et godt tips å finne noen man stoler på, slik at byrden ikke må bæres alene. Ved å fortelle nære og kjære om de økonomiske problemene dine, gir du dem samtidig muligheten til å være der for deg. En ekstra telefonsamtale, muligheten til å arve et par feilkjøpte fotballsko, eller en god middag levert på trappa – kan fort gjøre en større forskjell for den enkeltes ve og vel enn all verdens rentejusteringer.