Ulike lånetyper

Ulike lånetyper

Vurderer du å ta opp et lån er det fort gjort å bli forvirret av alle de ulike begrepene bankene bruker om sine ulike lånetyper.
Forbrukslån Artikler Ulike lånetyper

Et boliglån eller et billån er jo selvforklarende, men hva er for eksempel et blancolån eller et flexilån? Her er derfor en liten guide som forhåpentligvis kan virke oppklarende og hjelpe deg med å velge den lånetypen som passer best for deg og din økonomi.

Annuitetslån

Dette er den mest vanlige formen for lån. Med et annuitetslån er terminbeløpet det samme hver måned, men forholdet mellom avdrag og renter endrer seg. I starten vil du betale en større andel renter, men etter hvert vil avdragsandelen øke og renteandelen minske tilsvarende.

Serielån

Med et serielån er avdragene like store hver måned, men terminbeløpet vil forandre seg. Grunnen til det er at du starter med å betale en høyere renteandel enn du vil gjøre etter hvert som lånet nedbetales. Terminbeløpet vil da synke i takt med gjelden som minsker.

Rammelån

Et rammelån er et fleksibelt lån opp til en gitt grense, altså en låneramme. Med et rammelån bestemmer du selv hvor mye du vil låne, så lenge du holder deg innenfor lånerammen. Du bestemmer også selv hvor mye du vil betale inn til lånekontoen hver måned. De fleste bankene krever imidlertid at du minimum betaler rentekostnaden på lånet.

Blancolån

Et blancolån er et annuitetslån uten sikkerhet og med valgfri nedbetalingstid inntil 15 år. Men du kan selvfølgelig når som helst betale ned ekstra eller innfri lånet i sin helhet.

Flexilån

Hvis du ikke har belånt boligen din med mer enn 60 prosent av boligens takst, kan du ta opp et flexilån. Med et flexilån har du full frihet til å låne så mye du vil innenfor 60 prosent av boligtaksten.

Privatlån

Definisjonen på et privatlån er et lån som en privatperson tar opp i banken. I praksis er derfor et privatlån det samme som et forbrukslån. Begrepet brukes også om å låne penger privat, for eksempel av et familiemedlem eller en venn.

Smålån

Begrepet smålån brukes ofte om lån med relativt lave lånebeløp. Selve lånebeløpet varierer fra långiver til långiver, men ligger som oftest mellom 5 000 - 50 000 kroner. Vær obs på at det ofte er høyere renter på smålån enn på andre lån.

Forbrukslån

Et forbrukslån er et annuitetslån uten sikkerhet som du kan bruke til hva du vil. Hvor mye du kan låne avhenger av faktorer som inntekt, din generelle betalingsevne og hvor mye annen gjeld du har fra før.

Via Lendo kan du søke om et forbrukslån fra 10 000 - 500 000 kroner i en rekke ulike banker samtidig med én felles søknad. Tjenesten er gratis og lånetilbudene er helt uforpliktende. Du er garantert å få de samme vilkår og betingelser på lånet som du ville fått ved å kontakte hver enkelt bank direkte.