Hva er et privatlån?

Hva er et privatlån?

I finansverden kan man komme borti mange ord og uttrykk som kanskje ikke er selvforklarende for den vanlige mannen i gata. For vet du egentlig forskjellen på et privatlån og et vanlig forbrukslån? Nettopp dette skal vi fordype oss inn i nå, der vi skal se nærmere på hva et privatlån egentlig er, og finne ut om dette er en gunstig måte å låne penger på.
Forbrukslån Artikler Hva er et privatlån?

Slik fungerer et privatlån

Når man skal låne penger, så kan det være vanskelig å vite hvilken type lån man skal gå for. De mest selvsagte lånetypene er nok åpenbare for de fleste, som boliglån, billån og studielån. Men hva skal man søke etter dersom man behøver lån til oppussing, eller rett og slett behøver et lite lån til normalt forbruk? Hvis man gjør et internettsøk etter noe sånt, så kan man fort bli forvirret, ettersom samme type lån ofte omtales med mange ulike navn og begreper. Da gjelder det å holde tunga rett i munnen!

For et privatlån er egentlig akkurat det samme som et forbrukslån – altså et usikret lån, et lån der du ikke behøver å stille med sikkerhet. Enkelt forklart betyr det at du søker om lånet på bakgrunn av din egen inntekt og økonomi, uten at du er nødt til å stille med egenkapital eller la banken ta pant i bolig/eiendom for å få låne. Med andre ord er det en lånetype som er mindre innviklet enn for eksempel boliglån, samtidig som et privatlån gir deg muligheten til å bruke pengene på akkurat hva du vil. Lånepengene er altså ikke bundet til et spesifikt formål, slik det vil være ved eksempelvis et bolig- eller billån.

Kjært barn har mange navn, og et privatlån kan ofte også omtales av bankene som et forbrukslån, et kredittlån, et smålån, blancolån og så videre. Derfor er det viktig at man ikke lar seg forvirre her, for i praksis er det akkurat det samme lånet man snakker om. Dessuten finnes det også en rekke andre lånetyper som kan forveksles med et privatlån, samtidig som det egentlig ikke er helt det samme. Se vår oversikt over ulike lånetyper.

Du kan søke og sammenligne privatlån fra flere banker i én søknad her.

Hvor mye koster et privatlån?

Det er vanskelig å si eksakt hvor mye et privatlån vil koste deg, ettersom banken fastsetter renten individuelt basert på hver enkelt søkers økonomi og inntekt. Men på generelt grunnlag kan vi si at et slikt lån som oftest vil ha en effektiv rente på mellom 10 til 20 prosent. Er du usikker på hvor mye det kommer til å koste deg, så kan du benytte deg av vår lånekalkulator. Husk at det er store ulikheter på tvers av bankene, så det vil absolutt lønne seg å sammenligne priser før du bestemmer deg for hvilken bank du skal bli kunde i. Søker du om privatlån gjennom oss, så gjør vi jobben for deg. Vi sender nemlig søknaden din til flere banker, og sender deg kun de beste tilbudene i retur. På den måten kan du være sikker på at du får et lån du blir fornøyd med!

Hvordan kan jeg søke om lån?

Å søke om et privatlån er ingen komplisert sak. Hos de fleste banker fyller du ut et søknadsskjema bestående av dine personalia, og i noen tilfeller detaljer om inntekt, jobbsituasjon og økonomi. Dette er ikke alltid nødvendig da enkelte banker henter data direkte fra skattemeldingen din. Med dagens moderne teknologi er det også mulig å signere på søknaden med bruk av BankID, som gjør at hele søkeprosessen kan fullføres digitalt.

Før du søker om et privatlån bør du uansett sjekke ut vilkårene hos den aktuelle banken. Noen bankere er strengere enn andre, men typisk vil vilkårene ligge innenfor disse rammene:

  • Du må være minst 18 år gammel for å søke om et privatlån, men enkelte banker kan ha aldersgrenser på 20, 23 eller 25 år.
  • Du kan ikke ha aktive inkassosaker eller betalingsanmerkninger når du søker om privatlån.
  • De fleste banker som tilbyr privatlån krever at du har en årsinntekt på minimum 150 000 – 200 000 kroner før du får låne, uavhengig av hvor mye du skal låne.
  • Du må ha fast jobb, norsk statsborgerskap eller ha bodd på fast, norsk adresse de seneste tre årene.

Fordeler og ulemper med et privatlån

Det er mange fordeler med et privatlån, ettersom dette er en fleksibel type lån der det ikke finnes noen definerte rammer for hva du kan bruke pengene på/til. Ønsker du for eksempel å kjøpe deg en brukt båt fra FINN.no, og trenger samtidig litt penger til verktøy og utstyr for oppussing av denne, så kan du fint søke om et privatlån til å dekke dette. Siden du heller ikke behøver å stille med sikkerhet for lånet, så kan du søke selv om du ikke eier egen bolig eller leilighet. Du trenger heller ikke ha egenkapital, slik at du får låne selv om du ikke har oppsparte midler.

Et privatlån kan dermed minne en del om et kredittkort, men den største fordelen her er at de fleste privatlån har vesentlig lavere rente enn et slikt kort. Derfor vil det ofte lønne seg å låne fremfor å handle på kreditt dersom man planlegger å bruke noe tid på nedbetalingen av gjelden. Samtidig vil også de fleste bankene gi deg større beløp i lån enn hva tilfellet for et kredittkort vil være.

Hva med ulempene?

Noen ulemper er det naturligvis også med et privatlån, særlig hvis man sammenligner med andre typer lån i markedet. For mens det er en fordel at man kan låne uten å måtte stille med sikkerhet og egenkapital, så blir dette også en aldri så liten «ulempe». Dette fordi at banken da tar større risiko ved utlån til kundene sine, og sikrer seg derfor gjennom en vesentlig høyere rente sammenlignet med et sikret boliglån. I skrivende stund ligger rentenivået på sistnevnte rundt 3-4% (effektiv rente), mens et gjennomsnittlig privatlån har en rente på 13-14%. Følgelig vil et usikret lån av denne typen være noe dyrere.

Privatlån må ikke forveksles med «private lån»

Et privatlån slik vi omtaler det i denne artikkelen omhandler altså en låneavtale mellom en bank og en privatperson. Men legger man til et mellomrom mellom «privat» og «lån», så får man en helt annen låneavtale. Det er nemlig fullt mulig å låne penger mellom privatpersoner, uten at du behøver å betale renter, gebyrer, skatt eller lignende for det. Med mindre personen som låner deg penger krever dette, naturligvis. Som oftest når man snakker om lån mellom privatpersoner, så er det foreldre som låner til barna sine, eller andre familiemedlemmer som låner seg imellom.

Å låne privat kan absolutt være gunstig dersom man har muligheten til det, ettersom det vanligvis fører med seg svært få ekstra kostnader. Her er det uansett viktig at man lager en skriftlig avtale/kontrakt mellom partene, for det finnes mange eksempler på familieforhold og relasjoner som har blitt ødelagt på grunn av låneavtaler, kausjonister og så videre. Tenk deg derfor nøye om når du vurderer å låne fra noen du har en nær relasjon til, og om det heller kan være verdt å betale noen kroner ekstra for å heller låne fra banken.