Søke lån

Hva slags type lån bør jeg søke?

Når du skal søke lån er det lett å gå seg vill i jungelen av lånetilbydere og ikke minst ulike lånetyper. Begrepene er mange, og hva er egentlig forskjellen på å søke lån i form av et forbrukslån, et annuitetslån, et serielån og et rammelån?
Forbrukslån Artikler Hva slags type lån bør jeg søke?

Avhengig av hva du ønsker å låne penger til, kan du søke lån med eller uten sikkerhet. Et boliglånbillån eller lån til for eksempel båt eller motorsykkel med pant i boligen eller kjøretøyet vil være billigere enn et forbrukslån uten noen form for sikkerhet. Grunnen til det er at banken tar en høyere risiko ved å låne deg penger når de ikke har pant i noe, og dermed ikke står like sterkt hvis lånet skulle bli misligholdt.

Annuitetslån

Ved et annuitetslån er terminbeløpet det samme, men det er forholdet mellom avdrag og renter som vil endre seg. I starten vil man betale en større andel renter, men etter hvert vil andelen avdrag øke og rentene minske tilsvarende.

Fordelen med et annuitetslån er at det er forutsigbart ettersom terminbeløpet, som inkluderer renter, avdrag og eventuelle gebyrer, er likt hver måned. Annuitetslån er den mest vanlige formen for lån. Studielånet via Lånekassen er for eksempel et annuitetslån og de aller fleste som tar opp et boliglån velger et annuitetslån.

Serielån

Ved serielån er avdragene like store hver termin, men terminbeløpet vil forandre seg. Man starter med høyere rentedel og etter hvert som lånet betales ned, vil rentebeløpet bli mindre. Terminbeløpet synker da etter hvert som gjelden minsker.

Selv om det heter seg at du betaler ned lånet raskere med et serielån enn du vill gjort med et annuitetslån, så er det likevel ikke sikkert at det lønner seg totalt sett. Det er nemlig slik at hvis du betaler ned et annuitetslån med samme månedsbeløp som du ville gjort med et serielån, altså et høyere månedsbeløp, vil du bli kvitt lånet raskere med et annuitetslån. Dermed vil også de totale rentekostnadene på lånet være lavere.

Rammelån

Et rammelån er et fleksibelt lån opp til en gitt grense, altså en låneramme, uten at du har en fast nedbetalingsplan. I et rammelån bestemmer du selv hvor mye av rammen du ønsker å låne. Du velger også selv hvor mye du vil betale inn til lånekontoen hver måned. Noen banker krever imidlertid at du minimum betaler rentekostnaden på låne hver måned.

Et rammelån har både fordeler og ulemper. Fordelen er fleksibiliteten i lånet og at du kan betale det ned i ditt eget tempo. Ulempen derimot er at det kan være fort gjort å bruke mer enn du egentlig hadde tenkt og betale inn mindre hver måned enn du egentlig burde. Generelt vil et rammelån være dyrere enn et annuitetslån og et serielån, hvor du betaler inn etter en fast nedbetalingsplan.

Forbrukslån

Et forbrukslån er et annuitetslån uten sikkerhet. Banken vil dermed ikke ta pant i for eksempel bolig eller bil. Hvor mye du kan låne avhenger av inntekten din og hvor mye gjeld du har fra før. Via sammenligningstjenesten Lendo vil du få lånetilbud hvor du har en fast nedbetalingsplan (annuitetslån), noe som vil gi deg en trygghet hver måned. Du kan du søke om et forbrukslån mellom 10 000 – 500 000 med en effektive rente fra 7,6 prosent.

Lendo er en gratis sammenligningstjeneste som hjelper deg å finne det lånet som passer best for deg og ditt behov. Send en søknad i dag, så videresendes søknaden til en rekke ulike banker. 

Søke lån hos Lendo

Enten du trenger et lån til oppussing eller til å refinansiere annen gjeld, som for eksempel handlekonto- eller kredittkortgjeld, kan du spare både tid og penger på å søke via Lendo. Med en lånekalkulator kan du enkelt se hva lånet kommer til å koste deg i måneden.
Lendos kundekonsulenter sitter alltid parat til å hjelpe deg på veien mot å søke lån.