Hvilket forbrukslån er best i test?

Hvilket forbrukslån er best i test?

Det er ikke enkelt å vite hvilket forbrukslån som faktisk er best i test, når så mange hevder å være det. Så hva gjør du da? Løsningen heter sammenligningstjeneste hvor du kan sammenligne forbrukslån opp mot hverandre.
Forbrukslån Artikler Hvilket forbrukslån er best i test?

Det finnes mange nettsteder som med jevne mellomrom kårer det forbrukslånet som er best i test. Det mange ikke vet, er at dette som oftest er betalt reklame. Per i dag finnes det ikke noen offisiell kåring av hvilke forbrukslån som er best i test, det kan derfor være tilfeldig hvor disse resultatene stammer fra og om de er til å stole på. Det er også slik at det som er et godt forbrukslån for en annen, ikke nødvendigvis er et godt forbrukslån for deg. Da er det fint at noen kan hjelpe deg med å finne det beste tilbudet for akkurat deg.

Smart sammenligningstjeneste av forbrukslån

Når du skal søke om et forbrukslån eller ønsker å refinansiere kredittkort eller andre smålån, er det en fordel å innhente tilbud fra flere ulike lånetilbydere samtidig. Denne jobben kan være tung og tidkrevende om du skal gjøre det selv. En sammenligningstjeneste som Lendo kan derfor spare deg for tid – og penger – fordi du bare fyller ut én enkel søknad, og så gjør Lendo resten av jobben. Blir søknaden godkjent, får du opp lånetilbud fra ulike banker, og du kan deretter selv vurdere hvilket av de tilbudene som er best for deg.

I noen tilfeller vil det være gunstig å betale ned lånet så fort som overhode mulig, andre ganger vil en lengre løpetid være mest fornuftig for låntakerens økonomi.
Kristoffer Gallefoss
Daglig leder, Lendo

– Basert på de opplysningene kunden oppgir i søknaden, får de en sammenligning av de beste lånetilbudene fra flere ulike banker i løpet av et døgn. Tilbudene er gyldige i en måned, så man skal ha muligheten til å vurdere dem opp mot hverandre i ro og mak. Det er viktig for oss at kundene ikke skal føle seg stresset til å måtte ta en forhastet avgjørelse. Økonomiske avgjørelser gjør man best når man får tid til å gå grundig gjennom alle sider ved saken.

Det sier Kristoffer Gallefoss, administrerende direktør i Lendo. Han sier at sammenligningstjenesten til Lendo kan bidra til at kundene både får bedre lånetilbud, og at de tar mer informerte valg når de har flere banker å velge mellom.

– Kundene blir mer bevisste når de kan se svart på hvitt hva betingelsene til de ulike forbrukslånene vil bety for økonomien deres, sier han.

Betyr best i test lavest lånerente?

Laveste rente, er ofte synonymt med beste lånerente, men renten varierer fra person til person og kommer an på privatøkonomien din. Jo bedre økonomi du har, desto lavere lånerente vil du kunne få.

Vær for øvrig obs på at renten du ser på nettsider om forbrukslån ofte viser nominell rente. Den du skal forholde deg til er effektiv rente. Forskjellen er at den nominelle renten er kun selve renten på lånet, mens effektiv rente inkluderer renten for lånet og gebyrer som medkommer lånet.

Etableringsgebyr, termingebyr og årsgebyr er blant de kostnadene som oftest legges til lånet, og som spiller inn når du skal regne ut hva den effektive renten på ditt lån blir. Det er den effektive renten som forteller hva du egentlig betaler for lånet. Når du skal sammenligne tilbud fra ulike lånetilbydere, er det derfor den effektive renten du skal bruke som grunnlag.

Hvilket forbrukslån er det beste for deg?

Det er ikke bare renten som kan avgjøre om et lånetilbud er det rette for deg, selv om det kan være med på å sortere ut de lånene som helt åpenbart har for dårlige betingelser. Blant annet vil størrelsen på beløpet du ønsker å låne spille inn – hvor mye trenger du å låne? Hvor mye penger du kan få låne, varierer fra bank til bank. Mange tilbydere av forbrukslån har et øvre tak på maksimalt 500 000 kroner for usikrede lån, men noen har også en grense som går lavere enn dette.

Nedbetalingstiden du har på lånet kan også være avgjørende når du skal velge mellom flere ulike lånetilbud. Kan du få en lengre løpetid på et av lånene, slik at du får muligheten til å stabilisere økonomien din i en periode, eller vil du heller betale ned mye og raskt? Hvordan økonomien din forøvrig ser ut, kan også spille inn når det gjelder hvilket tilbud du skal slå til på.

Gjør research om ulike forbrukslån

For de fleste avgjørelser man skal ta i livet, gjelder også for forbrukslån at jo grundigere research du gjør og jo mer informasjon du har, jo bedre og riktigere avgjørelser kan du ta. Før du signerer på et lånetilbud, er det derfor en fordel at du har lest gjennom vilkår og betingelser som gjelder for alle de aktuelle lånetilbyderne. Du trenger heldigvis ikke å gjøre hele denne jobben selv, for sammenligningstjenesten Lendo gjør det meste av arbeidet for deg dersom du velger å søke via dem. Det kan være mange penger å spare på å innhente flere tilbud, og fordi dette skjer automatisk når du har fylt ut søknaden på nettsiden, får du all informasjonen du trenger.

I en undersøkelse gjennomført av YouGov for Lendo, kommer det frem at forbrukere i aldersgruppen mellom 20 og 40 år er dobbelt så flinke til å sammenligne priser og vilkår enn det de mellom 40 og 60 er. Ifølge Finanstilsynet er nordmenn mellom 40 og 60 år også den aldersgruppen med størst andel kredittkort- og forbrukslånsgjeld i Norge.

– Dette betyr at bankene i dag tjener godt på at en stor kundegruppe med behov for kredittkort eller forbrukslån, ikke innhenter tilbud fra flere aktører. Kundegruppen mellom 40 og 60 år har potensielt mye å spare på å gjøre en liten innsats, sier Gallefoss.

Lendos lånekalkulator gir en god pekepinn på hvilke vilkår du kan få. Gjennom Lendo er du garantert å få de beste vilkårene bankene kan tilby deg. Effektiv rente hos Lendo er 7,55 prosent avhengig av gebyrer og løpetid. Du kan låne fra 10 000 til 500 000 kroner. På Lendo sine nettsider finner du også en rentekalkulator, som lar deg sjekke hvilken rente du sannsynligvis vil få tilbud om på ditt forbrukslån.

Kan jeg stole på en test av forbrukslån?

Nei, og det er fordi best i test-sidene kan være fra bankene selv, eller fra selskaper som tjener penger på å selge kunder videre til bankene. Best i test sidene gir høyt terningkast til sine egne forbrukslån, eller bankene de formidler kunder til. Derfor er det viktig at du leser best i test-sidene med et kritisk blikk.

– Som med mye annet på nettet, er det viktig å være oppmerksom også når det gjelder den informasjonen man finner om forbrukslån og best i test-resultater. Du bør hele tiden ha i bakhodet at mye av det du leser må tas med en klype salt - som for eksempel når det kommer til lånetilbydere som kan skilte med yatzy i terningkast for sine tjenester. Selv smarte forbrukere kan la seg blende, og derfor oppfordrer vi kundene til å være våkne og på vakt, sier Kristoffer Gallefoss i Lendo.

En side du derimot kan stole på er Finansportalen.no. Denne siden ligger under Forbrukerrådet, og har således ingen bindinger til noen banker eller kommersielle aktører. Renten du ser på Finansportalen er den markedsførte renten fra bankene, hvilket betyr den nominelle renten du kan forvente å få. Har du trygg økonomi, kan du få lavere enn markedsført rente.

– Når du får et konkret lånetilbud fra en tilbyder, kan du oppleve at renten du får på lånet ditt faktisk er gunstigere enn den du først fikk oppgitt da du søkte. Det er fordi de opplysningene du har oppgitt om din økonomiske situasjon tilsier at banken kan gi deg bedre vilkår. Du kan også oppleve at renten du får tilbud om ligger noe høyere, i så fall er det fordi banken har vurdert din betalingsevne til å være dårligere enn gjennomsnittet, forteller Gallefoss.

Individuelt rentetilbud basert på kredittsjekk

Når bankene mottar søknaden din, går de gjennom økonomien din for å vurdere sannsynligheten for at du vil klare å betale tilbake pengene de låner deg. Dette kalles en kredittsjekk, og innebærer blant annet at banken ser på inntekten din og om du har noen betalingsanmerkninger. Disse opplysningene får de fra kredittopplysningsbyråer som igjen innhenter opplysninger om deg fra folkeregisteret og brønnøysundregistrene. De henter også informasjon fra inkassoselskaper og dommer i saker som omhandler pengekrav.

Basert på disse opplysningene, utarbeider banken et lånetilbud til deg. Fordi dine personlige økonomiopplysninger legges til grunn, kan du oppleve at banken kan tilby deg bedre rente enn de i utgangspunktet oppga. Da har banken regnet seg frem til at det er lavere risiko forbundet med å låne deg penger enn de opprinnelig trodde, og du kan få et rimeligere lån.

Ikke ta det første og beste lånetilbudet

Dersom du bare sender din lånesøknad til én lånetilbyder, kan du gå glipp av bedre betingelser og et lån som er mer tilpasset din økonomiske situasjon. Å tro at et lån er «Best i test» bare fordi banken sier det selv, kan koste deg flerfoldige tusenlapper i året. Penger du mest sannsynlig heller har lyst til å bruke på noe annet.

– Våre tall viser at for en kunde i 40-årene skiller det hele åtte prosentpoeng fra høyeste til laveste rente. For et lån på 150 000 over 5 år, så betyr det over 30 000 kroner i sparte renteutgifter hvis man velger den rimeligste istedenfor den dyreste banken, sier Gallefoss.

Forbrukslån, hva koster det?

Hvis du tenker på å søke et forbrukslån kan det være lurt å undersøke hva forbrukslånet vil koste. Test vår forbrukslånskalkulator under, og få en indikasjon på hva du må betale per måned om du tar opp et forbrukslån.

3 325 kr pr. måned

Estimert månedsbeløp
3 325 kr
Effektiv rente
12,80 %
Total kostnad
49 476 kr
Totalbeløp
199 476 kr

Lånerentene er i individuelle i Norge det er derfor du må søke før vi kan vise deg tilbudene.

Er forbrukslån fra Lendo best i test?

Du har kanskje hørt om Lendo? Når sammenligningstjenester av denne typen er så bra, hvorfor står de ikke oppført i Finansportalen? Det er fordi Lendo kun formidler forespørselen din om forbrukslån – Lendo er ikke en bank og låner ikke ut selv.

Lendo har gjort det enkelt for deg å sammenligne lån, og det helt gratis. Istedenfor å søke om forbrukslån flere steder vil søknaden din automatisk bli sendt til flere banker. Sannsynligheten er derfor stor for at du får tilbud fra en bank som er best i test, men enda viktigere – du får presentert alle dine lånetilbud oversiktlig og kan velge den banken som er den beste for deg.

Når du har fått lånetilbudene vil du om ønskelig få hjelp av dyktige kundekonsulenter, og sammen går dere gjennom lånetilbudene for å finne det som passer best for deg. Lendo er for øvrig en helt åpen anbudstjeneste og styrer deg ikke mot én bank.

– Vårt mål er å sikre at alle som benytter seg av Lendo sine tjenester får et mest mulig rimelig lånetilbud basert på sin økonomiske situasjon. Det innebærer blant annet at vi ikke ønsker å styre kundene i en bestemt retning eller mot et bestemt lån, men at vi heller sørger for at kunden får flest mulig relevante tilbud å velge mellom. Da først kan man ta et informert valg om hva som er det beste lånet, mener administrerende direktør i Lendo, Kristoffer Gallefoss.

Bankene konkurrerer alle på like vilkår for å få deg som kunde. Husk også at hverken det å søke eller akseptere et lånetilbud er bindende – du binder deg ikke til noe som helst før du signerer gjeldsbrevet med BankID.

Så enkelt søker du forbrukslån ved hjelp av Lendo

  • Du sender inn en søknad – dersom du lurer på noe eller får problemer kan du kontakte oss på telefon 22 00 70 70, eller på chat
  • Når første bank er ferdig med å behandle søknaden din får du beskjed av oss på sms/e-post
  • Når alle bankene har behandlet søknaden din kan du velge det lånet som passer deg best
  • Du sender eventuelt dokumentasjon til den banken du har valgt
  • Du får pengene på konto

Noen av bankene vi sender søknaden din til

Bank Norwegian
DNB
Santander Consumer Bank
Eika
Komplett Bank ASA