Å utføre endringer på eksisterende boliglån betyr det samme som å refinansiere boliglånet ditt. Det kan for eksempel være snakk om å reforhandle, samt øke lånebeløp i eksisterende bank, eller at du får et nytt tilbud ved å flytte boliglånet til en annen bank.
Kort fortalt frigjør man kapital man har i boligen. Ofte stilles det krav fra bankene til at pengene går til et gitt formål. Man kan eventuelt be om et fleksilån. Dette er et rammelån med sikkerhet i boligen, og tillater deg å bruke pengene mer fritt.
Ifølge boliglånsforskriften kan du ha en belåningsgrad på maksimalt 85 % av boligens verdi. For en bolig verdt 5 millioner, er med andre ord maksimal belåningsgrad på 4 250 000 kroner. Er boliglånet kun på 1 million kroner, kan boligeier da øke lånet opptil 85 % av boligens verdi.
Differansen mellom dagens lån og 85 % av boligens verdi, omtales gjerne som boliglånsreserven. Normalt sett må boligeier ha betalt ned på boliglånet en stund før det er mulig å øke det. Har boligen steget betydelig i verdi kan også dette bidra til økt boliglånsreserve.
Ifølge Kornelia Minsaas, Spareøkonom i Lendo, spiller også inntekten din en rolle:
– Merk deg at du ikke får låne mer enn 5x brutto årsinntekt, minus gjeld. Derfor vil både inntekten din og boligens nåværende verdi være avgjørende for hvorvidt du kan øke boliglånet eller ikke.
Det å øke boliglånet kan være aktuelt i flere situasjoner der du som boligeier har behov for kapital. Her er noen eksempler:
Oppussing av bolig
Renovering og utbygging
Nedbetaling av annen gjeld (f.eks. kreditt- eller forbrukslån)
Kjøpe båt eller bil
Hjelpe barna med egenkapital til boligkjøp
Har du for eksempel dyr forbruksgjeld, kan du bake dette inn i boliglånet ved å øke det. Selv om boliglånsrenten har økt i det siste, regnes boliglån fortsatt som en gunstig låneform. Ønsker du å refinansiere forbruksgjeld, er derfor det å øke boliglånet verdt å vurdere.
Samtidig kan du justere nedbetalingstiden på lånet. Et boliglån gir deg som regel mulighet for nedbetaling over kanskje 20–30 år. Med forbruksgjeld er nedbetalingstiden langt kortere.
Det å øke boliglån starter som regel med at man forsøker å dokumentere eventuell verdistigning på boligen. Du kan i så fall få en eiendomsmegler til å lage en verdivurdering (e-takst) for deg.
Deretter kan du søke om å øke boliglånet i din nåværende bank. Banken vil beregne hvor mye du kan øke boliglånet basert på din nåværende inntekt, verdivurderingen av boligen og hvor mye du har betalt ned på lånet.
Alternativt kan du flytte lånet ditt til en annen bank som tilbyr bedre betingelser, og samtidig søke om å øke boliglånet.
Mange nordmenn er trofaste mot dagligbanken sin, og har hatt samme bank i «alle år». Dette kan imidlertid føre til at man betaler mer enn man trenger. Av den grunn anbefaler vi deg å innhente tilbud fra flere banker dersom du vurderer å øke et boliglån.
Det siste året har boliglånsrenten økt betydelig, noe som kan utgjøre flere tusenlapper i måneden. Husk likevel på at renten kan variere fra bank til bank. Mottar du et bedre tilbud fra en annen bank, kan du bruke dette som et forhandlingskort i din eksisterende bank. Får du ikke til å forhandle frem en bedre boliglånsrente, kan du bytte bank. Dette er som regel nokså enkelt!
Det å øke boliglånet er noe mange vurderer dersom de har behov for penger – for eksempel til oppussing eller bilkjøp. Siden boliglånsrenten er gunstig sammenlignet med andre lånetyper, vil dette ofte være en god finansieringsmetode.
Gjennom Lendo kan du søke om boliglån hos flere banker med én samlet søknad. Finn ut om du kan oppnå lavere boliglånsrente i en annen bank, og hvorvidt du samtidig kan øke boliglånet.