Hvor raskt kan jeg nedbetale lånet

Hvor raskt kan jeg betale ned lånet mitt?

Nye regler fra regjeringen gjør at maksimal nedbetalingstid på nye forbrukslån er 5 år. Skal du refinansiere gjeld, så kan du søke om like lang nedbetalingstid som du allerede har på gjelden din, men maksimalt 15 år.
Forbrukslån Artikler Hvor raskt kan jeg betale ned lånet mitt?

Du kan betale ned forbrukslånet så raskt du selv vil

Nedbetaling av lån gjøres vanligvis gjennom månedlige delbetalinger, såkalt amortisering. I tillegg til amortiseringen belastes rente og eventuelle avgifter, slik som etablerings- og fakturagebyr. Renter og eventuelle avgifter dekker bankens kostnader til etablering og administrasjon.

Betaler du ned ekstra på lånet, så vil månedsavdraget videre være det samme, men du vil avslutte lånet tidligere. Du kan når som helst velge å betale ned hele eller deler av lånet og dermed spare deg for rentekostnader. 

Det er mye penger å spare på å betale ned lånet raskere. Ta for eksempel et lån på 100.000 kroner med en nominell rente på 15%. Om nedbetalingsperioden er ti år, vil lånet koste deg omtrent 100.000 kun i renter. Om du reduserer nedbetalingstiden til tre år vil den totale rentekostnaden falle til 28.000.

Har du høyere rente eller høyere lån vil besparelsene bli større. I tillegg til rentene, vil du også spare penger på eventuelle løpende gebyrer.

3 325 kr pr. måned

Estimert månedsbeløp
3 325 kr
Effektiv rente
12,80 %
Total kostnad
49 476 kr
Totalbeløp
199 476 kr

Lånerentene er i individuelle i Norge det er derfor du må søke før vi kan vise deg tilbudene.

Tiden det tar å betale ned et forbrukslån

Tiden det tar å betale ned et forbrukslån kommer an på hvor stort lånet er, og hvor store de månedlige avdragene er. Ofte kan du selv være med på å avgjøre nedbetalingstiden, og jo lengre avbetalingstiden er, jo mindre betaler du i avdrag per måned. Låner du for eksempel kr 20 000 og bruker 5 år på å betale tilbake, betaler du mindre i avdrag per måned enn om du bruker 2 år på å tilbakebetale lånet. Vær imidlertid oppmerksom på at jo lenger nedbetalingstiden er, jo mer renter og gebyrer tilkommer – så totalsummen blir høyere.

Tilbakebetaler jeg det samme hver måned?

De fleste forbrukslån er annuitetslån, der du betaler like mye hver måned i hele amortiseringsperioden. I begynnelsen er avdragene små; etter hvert som restgjelden blir mindre og renteinnbetalingen noe lavere, økes størrelsen på avdragene. Totalsummen (renter og avdrag) er uansett lik hver måned.

Ved serielån amortiseres lånet ved like store avdrag hver termin. Renteinnbetalingen – og dermed det totale terminbeløpet – blir dermed lavere etter hvert som restgjelden blir mindre.

Skattefradrag på forbrukslån

Det er 22% skattefradrag på rentene du får på et forbrukslån (2019). For hver 100-lapp du betaler i renter, vil du få 22 kroner i skattelette. For å få skattefradraget på 22% for rentene på forbrukslånet, forutsettes det at du har en skattbar inntekt og at rentene faktisk er betalt.

Tenk gjennom hvordan du skal tilbakebetale forbrukslånet

Tenk gjennom hvordan du skal betale tilbake forbrukslånet, og forsikre deg om at du har råd til å de månedlige avdragene. Har du fast inntekt? Egen bolig? Har du flere andre lån eller kredittkortregninger som også skal betales? Det er alltid viktig å huske på at pengene skal tilbakebetales når du tar opp et lån.

Varierende renter når du tilbakebetaler forbrukslån

De ulike bankene tilbyr ulike betingelser på renter og gebyrer. Dette kan utgjøre store summer over tid. Vi hjelper vi deg med å sammenligne bankenes lånevilkår for at du skal finne det lånet som passer deg best – og spare tusenlapper på unødvendige rentekostnader og fakturagebyr. I tillegg til å betale ned lånet så raskt som mulig, så kan det være smart å se om en annen bank har mulighet til å gi deg lavere rente. Hos oss kan du sjekke rentevilkårene hos en rekke banker samtidig og du kan motta flere tilbud med én søknad. Det er store forskjeller på rentene i de ulike bankene, så her kan det være mye å spare. Søk om refinansiering og se hvor mye du kan spare.