Flytte boliglånet

Slik flytter du boliglånet

Det å skulle flytte boliglånet eller bytte bank kan virke som en omfattende prosess. Det er faktisk mye enklere enn man kanskje skulle tro, og ofte kan du spare store summer på å gjøre det. Likevel er det fortsatt overraskende få som gjør det.
Boliglån Artikler Slik flytter du boliglånet

Mye å spare på å bruke flere banker

Det er lett å tro at det lønner seg å være lojal mot banken sin. Derfor har mange også samme bank store deler av livet, og har både sparekonto, brukskonto, pensjon og boliglån på samme sted. Det kan vise seg å være en tabbe. 

– Det er ikke alltid mest lønnsomt å samle alle tjenester i samme bank. Mange ganger kan det være mer lønnsomt å pre dem utover. Du kan fortsatt ha sparekontoen din i én bank selv om du flytter boliglånet til en annen. Og banken du bytter til gjør nesten hele jobben for deg.

Sammenlign boliglånsrente

Særlig når det gjelder boliglån taper man i de fleste tilfeller penger på å være lojal mot banken sin. Mange tror de vet hva renten deres er, men sannheten er at banken kan ha satt opp renten flere ganger uten at kunden nødvendigvis legger merke til det. Det viser seg at de fleste som har hatt boliglånet sitt i samme bank i over ti år, har klart høyere rente enn nye kunder. 

Det gjelder å se seg om etter den banken som er best på hver av tjenestene du kjøper. Hvis du allerede har gunstig rente på sparekontoen din, men ser at du har høy rente på boliglånet ditt, kan du beholde sparekontoen i den opprinnelige banken, men se deg om etter en bank som vil gi deg lavere rente på boliglånet. 

– Det har blitt mye lettere å flytte et lån eller bytte bank enn det var tidligere, og kan vise seg å bli veldig lettjente penger, sier Sharon.

– Nå som de aller fleste har BankID er det ingen sak å bytte bank. Det er enkelt å opprette kundeforhold i en ny bank på nettet, og det er ikke lenger nødvendig å møte opp i banken. Det tar bare et par minutter å bli ny kunde, og den nye banken sier opp den eller de avtalene du vil flytte fra den gamle banken.

Du kan spare mange tusen i året

Med jevne mellomrom bør du undersøke markedet og finne ut hvilken bank som kan tilby deg de beste betingelsene. Hvis du gjør dette regelmessig kan du fort ende opp med å spare mange tusen i året. Når du finner banken som kan gi deg det beste tilbudet, kan du også kontakte din egen bank for å prute. Når de hører at du vurderer å bytte bank eller flytte boliglånet ditt er det mye mulig at de er villige til å gi deg bedre betingelser. 

Hvis du eier din egen bolig er det også sannsynlig at den har steget i verdi gjennom årenes løp. Det er også en faktor som kan motivere banken til å gi deg lavere rente enn det du ble tilbudt da du tok opp lånet. Hvis de derimot ikke vil gi deg lavere rente – aller helst rente tilsvarende det beste tilbudet du finner – bør du flytte lånet ditt. 

– Hvis du for eksempel har et boliglån på to millioner kroner, og du finner en bank som kan gi deg 0,5 % lavere rente enn din nåværende bank, kan du spare 10 000 kroner i året. Når vi snakker om boliglån, som gjerne har en nedbetalingstid på 25-30 år, kan du ende opp med å spare totalt 250 000 kroner, forklarer Sharon.

Slik flytter du boliglånet

Hos oss kan du sammenligne boliglånstilbud fra forskjellige banker. Du sender inn én søknad, som vi vidresender til flere banker. Om du får et bedre tilbud via oss, er det bare å sette i gang. Du trenger ikke å ta kontakt med din nåværende bank for å avslutte kundeforholdet – det gjør den nye banken for deg. 

Søknadsprosessen du må gjennom for å bli kunde i en ny bank er i de aller fleste tilfeller enkel, og det er heller ikke alle banker som krever at du registrerer deg som kunde for at du skal kunne søke om boliglån. Ofte holder det at du godtar å motta et uforpliktende tilbud ved å logge på med BankID. Da vil også banken få de fleste opplysningene de trenger automatisk. Det kan hende at de vil be deg om dokumentasjon som du må frembringe selv, men i det store og hele er søknadsprosessen rett frem.

Når du har fått innvilget søknaden om boliglån må du signere en del dokumenter – blant annet utbetalingsfullmakt, gjeldsbrev og tilsagnsbrev. Men dette gjøres i dag digitalt ved hjelp av BankID, så det er ingenting å la seg avskrekke av. Banken guider deg gjennom prosessen, og det hele er gjerne unnagjort på 30 minutter, noe som fort kan vise seg å bli din best betalte halvtime.