Sammenligne billån

Viktig å vite når du skal sammenligne billån

Å sammenligne billån kan være en utfordring: Det finnes et hav av ulike tilbydere, og forskjellige typer lån. Nøkkelen er å finne ut hvilken type lån som passer ditt bilkjøp, slik at du snevrer inn søket og lettere kan finne det rette.
Billån Artikler Viktig å vite når du skal sammenligne billån

Lurt å vite før du skal sammenligne billån

For mange av oss er bilen uunnværlig i hverdagen, men bil er ikke billig – verken å kjøpe eller eie. Det er også store variasjoner blant tilbyderne av billån og tilbudene deres. Derfor er det mye som bør tas i betraktning før du velger.

– Det første du bør tenke gjennom er hvordan bilen skal brukes og hva slags bil du trenger. Det vil gjøre det lettere å finne riktig lån. Vel å merke: Har du allerede et boliglån som du har kapasitet til å bake billånet inn i, vil dette som oftest gi deg lavest rente, tipser forbrukerøkonom i Lendo.

Uansett er det første du bør tenke over hva slags bil du trenger. Viktige faktorer er:

  • hvor mye bilen vil brukes
  • hvor mange som vil dele på den
  • om den skal brukes mest på korte eller lange turer
  • om den skal brukes mye til tung frakt

Et bilkjøp er alltid et økonomisk tapsprosjekt, og kjørelengden påvirker prisfallet mest. Hvor mye du vil bruke bilen, hvor mange som vil dele på den, og hvorvidt den vil brukes til lange eller korte turer vil påvirke den totale kjørelengden. 

– Om du ofte skal kjøre langt med tung last og hele familien i bilen, trenger du større bil og sterkere motor enn om du kun skal kjøre i byen, til og fra barnehage og jobb. Det igjen vil påvirke både kjøpspris, prisfall og hva slags lån du bør velge, sier Lavie. 

Velg riktig type billån

Når du skal kjøpe bil, er billånet minst like viktig som selve bilen. Det finnes ulike typer billån, og det kan være fornuftig å sjekke hvilket som er best for deg.

Ordinært billån

Et ordinært billån kan brukes både ved kjøp av ny og brukt bil, men blir absolutt mest brukt av de som kjøper ny bil. I denne kjøpergruppen er ordinære billån fortsatt det foretrukne valget. Grunnen til dette er at banken tar sikkerhet i bilen, noe som medfører lavere risiko for banken og dermed lavere rente på lånet. Unntaket er om det gjelder et bilkjøp som kvalifiserer til et grønt billån, som gjerne gir enda litt gunstigere vilkår. 

Et ordinært billån krever riktignok at du stiller med mye egenkapital. Vanligvis ligger minimumskravet på mellom 20 og 35 prosent av kjøpesummen. I tillegg kreves det at du kjøper kaskoforsikring. 

– En kaskoforsikring er den dyreste bilforsikringen på markedet, og kan koste deg mellom 400 og 2000 kroner i måneden, avhengig av faktorer som modell og egenandel, og ved kjøp av bruktbil; skadehistorikk og alder. Det er også store variasjoner blant tilbyderne, så her gjelder det å undersøke flere alternativer, råder forbrukerøkonomen. 

Sjekk hva billånet vil koste deg med en billånskalkulator her. 

Grønt billån

To av tre solgte nye biler er nå elbiler. Myndighetenes mål om at alle nye solgte biler etter 2025 skal være nullutslippsbiler, og den tilknyttede avgiftspolitikken, skjøt fart på elbilsalget. Stadig flere tilbydere av grønne billån bidrar også sterkt til tendensen. 

– Du får gjerne gunstigere vilkår og et billigere lån når du velger klimavennlig bil. Når det gjelder rentene er det riktignok ikke snakk om så store forskjeller. Driftskostnadene er et bedre argument for at en klimavennlig bil er et fornuftig valg, både om du tenker klima og økonomi, forklarer Lendos forbrukerøkonom. 

Nye elbiler er gjerne dyrere å kjøpe enn nye bensinbiler, men dette vil du tjene inn over tid. Lave avgifter og driftskostnader fører til at det å eie og kjøre en klimavennlig bil er langt billigere enn alternativene. Den siste tiden har det også vist seg at prisene på brukte elbiler holder seg godt over tid, noe som ikke nødvendigvis er tilfelle når det gjelder brukte bensinbiler. 

Hvilke krav som gjelder for at en bil skal kvalifisere til et grønt billån varierer fra selskap til selskap, men noen biler godkjennes hos alle tilbydere:

  • biler som slipper ut mindre enn 120 g/km (bensin, diesel med filter, hybridbil)
  • elbiler
  • etanolbil E85
  • natur- og biogassbiler

Kaskofritt billån

Kaskoforsikring er som nevnt den dyreste bilforsikringen på markedet. Den gir deg forutsigbare, men høye, løpende kostnader når du først eier bilen. Et kaskofritt billån kan være et alternativ for unge som kjøper en eldre og rimelig bil. 

– Selv om disse lånene har langt høyere rente, og dermed er mye dyrere enn ordinære billån, kan det faktisk lønne seg om du finner en forsikring til en pris som rettferdiggjør de høye rentene. Alternativet for denne kjøpergruppen er forbrukslån for bil, sier Lavie.

Forbrukslån til bil

Et forbrukslån til bil er på mange måter det samme som et kaskofritt lån: Du slipper kaskoforsikring, men får til gjengjeld et lån med høye renter. Forskjellen er at det finnes mange flere tilbydere av forbrukslån for bil, og at de ikke stiller noen krav til bilens alder. Det gjør visse tilbydere av kaskofrie billån, og de kan også gi deg et tak for hvor mye du får låne til kjøp av bestemte biler.

Hos Lendo kan du sammenligne billån

Vi er en markedsplass som blant annet  sammenligner billån. Du sender inn én søknad, så videreformidler vi den til flere banker. Får du søknaden godkjent, kan du se og sammenligne hvilket type lån som er billigst for deg. Søknaden er helt uforpliktende.

Ofte stilte spørsmål om billån

Hva er billån?

Hva er typisk rente på billån?