Kjøpe brukt elbil

Tips til deg som skal kjøpe brukt elbil

Elbiler utgjør i dag en betydelig andel av bruktbilmarkedet i Norge. Dersom du vurderer å kjøpe en brukt elbil, finnes det derfor mange valgmuligheter. Før du bestemmer deg, er det imidlertid viktig å tenke over visse punkter – slik at du unngår et bomkjøp.
Billån Artikler Tips til deg som skal kjøpe brukt elbil

Lønner det seg å kjøpe brukt elbil?

Enten du kjøper brukt elbil eller andre biltyper, vil bilen ofte raskt tape seg i verdi. Dette gjelder også om du kjøper en helt ny bil hos bilforhandleren. Det lønner seg med andre ord sjelden å kjøpe bil, om man teller kroner og øre.

En ny bil vil som regel ha et verditap på 20 % det første året. Deretter vil verdien i snitt reduseres med henholdsvis 14 %, 13 % og 12 % de neste tre årene. Verditapet er med andre ord størst de første årene. År fem og seks vil verdien reduseres omtrent 11 og 10 %.

Ifølge Lendos forbrukerøkonom Sharon Lavie, betyr ikke dette nødvendigvis at det er lønnsomt å kjøpe bruktbil:

– Siden verditapet på biler er størst de første årene, vil du kunne regne med lavere verdifall på biler som er noen år gamle. Samtidig har brukte biler ofte økte kostnader relatert til vedlikehold, forsikring og reparasjoner, noe man bør ta med i beregningen.

Viktig å ta hensyn til bilens tilstand og garantitid

Når du skal kjøpe en brukt elbil, er det lurt å vurdere bilens tilstand nøye. Husk at verditapet kan forsterkes dersom bilen er i dårlig stand i utgangspunktet. Er bilen dårlig vedlikeholdt av forrige eier, kan regningen potensielt bli stor.

Mange av dagens elbiler har en garantitid på 7– 8 år (eller x antall kjørte km). Skulle det vise seg å være feil på batteriet eller andre viktige deler, vil garantien dekke dette. Aller best er det derfor å kjøpe en elbil som fortsatt dekkes av garantien. Her er det viktig å se an bilens alder og antall tilbakelagte km.

Sjekkliste for deg som skal kjøpe brukt elbil

Du bør gå gjennom mange av de samme sjekkpunktene for elbil som du ville gått gjennom om du kjøpte diesel- eller bensinbil. En elbil har en nokså ulik motor som fossildrevne biler, men de fleste bevegelige deler fungerer på samme måte.

Derfor bør du kontrollere at foringer, bremser, dekk og andre deler er i forventet stand. Samtidig er det viktig å ta hensyn til bilens batteri. Batteripakken til en elbil vil ofte holde seg nokså godt, men husk på at rekkevidden kan reduseres gjennom årenes løp.

En kontroll av bilen på verksted kan gi deg en god pekepinn på bilens tilstand, dersom du er usikker. Batteritilstanden kan avleses hos en merkevareforhandler, men du bør også be selger inkludere egne erfaringer relatert til rekkevidde i kontrakten.

Når du skal kjøpe brukt elbil, bør du blant annet vurdere følgende:

  • Er det skader eller varmgang i ladeport eller ladekabler?
  • Dekkes batteriet fortsatt av garantien? Dette kan du sjekke gjennom merkeforhandleren.
  • Er det mulig å hurtiglade bilen?
  • Har du testet at bilen faktisk lader når du plugger i ladekabelen?
  • Hvordan er bilens ladehistorikk? Husk at mye hurtiglading kan være en belastning for batteriet.
  • Hva er selgerens erfaring med bilens rekkevidde på vinter- og sommerføre?
  • Finnes det skader på elbilens batterikasse?

Velg riktig finansiering av brukt elbil

Dersom du skal kjøpe en brukt elbil, må bilen også finansieres på et vis. Om du ikke har mulighet til å dekke kostnadene med egne penger, vurderer du kanskje et billån. Det finnes i så fall mange billån å velge mellom, og disse kan ha varierende lånebetingelser.

Hvor store månedskostnadene dine blir, avhenger av både lånebeløp, effektiv rente og nedbetalingstid. Jo raskere nedbetalingstid og jo lavere rente, jo lavere vil den totale kostnaden bli. Sjekk gjerne våre fem tips til deg som skal kjøpe bruktbil om du vil vite mer.

Siden det finnes mange tilbydere av finansiering og ulike låneprodukter, finnes det også mange muligheter. Derfor er det smart å innhente flere uforpliktende tilbud før du bestemmer deg. 

Gjennom oss kan du søke om billån til brukt elbil gjennom flere banker med kun én lånesøknad. På den måten kan du sammenligne eventuelle lånetilbud først, og velge det lånet som passer deg best.

Ofte stilte spørsmål om billån

Hva er en "grønn" bil?

Hvor mye gjeld har jeg?