Sparekalkulator

Bruk sparekalkulatoren for å beregne hvor mye du kan spare på å ha pengene på sparekonto. Velg ønsket sparebeløp per måned, og om du eventuelt har noen sparepenger fra før, og se hvor mye du må spare per måned for å nå målet ditt.

Sparekalkulator

Bruk sparekalkulatoren for å beregne hvor mye du kan spare på å ha pengene på sparekonto. Velg ønsket sparebeløp per måned, og om du eventuelt har noen sparepenger fra før, og se hvor mye du må spare per måned for å nå målet ditt.

%
Totalbeløp du kan spare
45 320  kr
Dette er kun et estimat. Skatteeffekt og inflasjon er ikke tatt hensyn til.

Hvorfor bruke en sparekalkulator?

Det å spare penger blir ekstra motiverende om du har mål å strekke deg etter. En sparekalkulator lar deg se svart på hvitt hvor mye du kan spare frem i tid. Nettopp dette kan bidra til at sparingen blir hakket morsommere, og at du klarer å holde deg til planen.

Har du et gitt sparemål, kan sparekalkulatoren dessuten hjelpe deg med å finne ut hvor mye penger du må spare månedlig.

Drømmer du for eksempel om å kjøpe din egen bolig, har du kanskje behov for å spare opp en egenkapital. Med en kalkulator kan du enklere se hvor lenge du trenger å spare. Sparekalkulatoren kan være til hjelp enten det er snakk om kort- eller langsiktig sparing.

Slik virker sparekalkulatoren

En sparekalkulator er ganske enkel å ta i bruk, siden du kun trenger å oppgi månedlig sparebeløp, startbeløp, spareperiode og nominell rente. Merk deg at sparerenten du har hos banken kan endre seg, i likhet med lånerenter.

Basert på den forventede renten og øvrige tall, vil kalkulatoren umiddelbart regne ut totalbeløpet du kan spare. Merk deg imidlertid at det ikke tas hensyn til faktorer som skatteeffekt eller inflasjon, og at beløpet kun er veiledende.

Andre tips for smartere sparing

Det å bruke en sparekalkulator kan være nyttig når du skal spare penger. Samtidig finnes det mange andre tips som kan være til hjelp. Her er noen av dem:

  • Ha fast trekk til sparekontoen, slik at sparingen går av seg selv.

  • Vurder hvorvidt sparekonto, fond eller aksjer er beste spareløsning for deg. Ved langsiktig sparing kan fond og aksjer gi bedre avkastning enn en sparekonto, men sparemetoden innebærer også en viss risiko.

  • Legg sparingen inn i husholdningsbudsjettet ditt, slik at du får oversikt over hvor mye penger du har råd til å spare hver måned.

Ønsker du at sparingen skal gå mest mulig av seg selv, finnes det mange spareapper du kan vurdere. Med disse kan du for eksempel velge at 10 kroner automatisk skal settes inn på sparekontoen hver gang du trekker kortet ditt i butikker.

Dersom du er usikker på valg av sparemetode, finnes det egne kalkulatorer som gir deg innblikk i antatt avkastning om du sparer i fond fremfor på konto. Hva som passer best for den enkelte, avhenger av både risikovilje og tidshorisont.

Hvordan spare mer penger?

Når du skal komme i gang med sparing, kan du velge å bare spare de pengene du likevel har til overs hver måned. Du kan imidlertid også effektivisere sparingen ved å aktivt ta gode økonomiske valg i hverdagen. Da får du mer penger til overs som kan spares.

Ifølge Lendos forbrukerøkonom, Sharon Lavie, er det blant annet mulig å spare penger gjennom smartere nedbetaling av lån:

– Når du betaler ned gjeld er det alltid lurt å betale ned de dyreste lånene først. Har du for eksempel studielån, boliglån og forbrukslån, bør du fokusere på å bli kvitt sistnevnte først. Om du kan betale ned dette lånet ekstra fort, kan du spare deg for en del rentekostnader.

Du kan også nå sparemålet ditt raskere om du kutter dyre vaner som røyk, snus eller dyre kafébesøk. Det å redusere eget matsvinn eller å bruke tilbudsapper er også en god idé, siden du da kan redusere eget forbruk. 

Sparing er smart – med eller uten sparekalkulator

Det å spare penger er noe av det smarteste du kan gjøre for egen privatøkonomi. Du opparbeider deg en buffer som kan brukes når behovet melder seg. Skulle du for eksempel tape inntekt eller få en overraskende regning, slipper du da å ta opp lån.

Du kan også spare opp penger til spesifikke ting, som for eksempel bil, bolig, ny PC eller en feriereise. I de fleste tilfeller vil dette være bedre for økonomien din enn å ta opp lån, siden du slipper rentekostnader eller gebyrer.

En sparekalkulator kan uansett være et nyttig hjelpemiddel på veien!

Lær mer om sparing

Nyttige tips og råd
Budsjett

Sett opp et budsjett

Et budsjett kan være et middel til å realisere feriereiser, sparemål, boligkjøp, eller hva som helst annet. Et månedlig budsjett er med andre ord noe alle bør prioritere å sette opp.

Les mer om budsjett
Frivillig kredittsperre

Når bør du velge frivillig kredittsperre?

Hva er egentlig kredittsperre – og når kan det lønne seg for deg å opprette en frivillig kredittsperre? Kredittsperre betyr helt enkelt at bankene ikke kan ta en kredittsjekk av deg.

Les mer om frivillig kredittsperre
Beste lånerente

Nominell og effektiv rente

Når du tar opp et lån, skal banken ha en kompensasjon for dette, og man betaler en viss prosent av lånet i tillegg til selve summen. Mange er likevel usikre på hvordan de skal regne ut hvor mye lånet faktisk vil koste dem – for hva er forskjellen på nominell og effektiv rente?

Les mer om rente