Kredittsperre

Når bør du velge frivillig kredittsperre?

Hva er egentlig kredittsperre – og når kan det lønne seg for deg å opprette en frivillig kredittsperre? Kredittsperre betyr helt enkelt at bankene ikke kan ta en kredittsjekk av deg.
Personlig økonomi Artikler Når bør du velge frivillig kredittsperre?

Det kan være flere grunner til at man ønsker å opprette en kredittsperre. Blant annet dersom lommebok, kort eller passet ditt har blitt stjålet, kan det være en risiko for at du kan bli utsatt for identitetstyveri. Ved hjelp av kredittsperre hindrer du at det kan tas opp lån eller andre kreditter i ditt navn. Hvis du også er redd for at du selv kan falle for fristelsen for å ta opp lån eller kreditter du ikke har råd til, kan også kredittsperre være en lur måte å hindre seg selv i å falle for dyre fristelser. 

En kredittsperre betyr at det ikke er mulig å foreta en kredittsjekk av deg. En kredittsjekk er enkelt forklart en kontroll av betalingshistorikken din, som banker og andre låneinstitusjoner foretar for å sjekke om du er kredittverdig før de eventuelt tilbyr deg et lån. Hvis det ikke er mulig å foreta en kredittsjekk av deg betyr dette at du ikke kan ta opp forbrukslån eller kredittkort

Kredittsperre hvis du har mye gjeld

Hvis du har mye gjeld fra før og ofte befinner deg i en situasjon hvor du har makset kredittkortene, kan frivillig kredittsperre være et lurt tiltak. Det er en sperre som kan oppheves når som helst, men fordi det vil ta litt tid å oppheve kredittsperren, er det ikke rom for noen uplanlagte spontankjøp. Frivillig kredittsperre kan derfor være en lur måte å få kontroll på økonomien, hvis du ofte opplever at du går tom på konto eller er nødt til å låne penger for å betale tilbake kreditt. En frivillig kredittsperre, som hindrer deg i å ta opp mer kreditt, kan være en god løsning for å ta tilbake kontrollen over din privatøkonomi. 

Det er også viktig å være bevisst på at smålån, som forbrukslån og kreditter, er en dyr form for gjeld, sammenlignet med for eksempel boliglån og studielån. Denne typen lån har gjerne langt høyere renter enn du kan få på sparekonto eller i aksjefond. Om du har gjeld, vil derfor den beste sparingen du kan gjøre, være å betale ned gjelden så raskt som mulig. I en situasjon hvor du allerede har gjeld, kan en frivillig kredittsperre bidra til at du unngår å ta påta deg mer gjeld, inntil du har fått bedre kontroll på økonomien din. 

Vanskeligere å bli utsatt for ID-tyveri

Det er vanlig å anbefale å opprette kredittsperre dersom man blir utsatt for identitetstyveri. Med en aktiv kredittsperre kan ingen ta opp lån eller andre kreditter i ditt navn uten samtykke. Kredittsperre gjør det derfor vanskeligere å bli utsatt for ID-tyveri og på denne måten kan du begrense skadene dersom noen skulle få tak i dine personopplysninger. Dersom du oppdager at bankkort eller pass plutselig er blitt borte, er det viktig at du med en gang oppretter kredittsperre.  

Når du søker om lån eller inngår avtaler som gir deg kreditt, vil lånetilbyderen be om en kredittsjekk av deg. Hvis du får beskjed om at det blir foretatt en kredittsjekk av deg, bør du alltid kontrollere denne. Ifølge Datatilsynet er det krav om at du skal bli varslet hvis noen foretar en kredittsjekk av deg. Dette skjer gjennom det som heter gjenpartsbrev. Gjenpartsbrevet skal inneholde opplysninger om hvem som har hentet ut informasjon om deg, hvilken informasjon det er snakk om, og kilden. Du kan også be om forklaring fra selskapet som har hentet ut personopplysningene dine, dersom du er uenig eller ikke forstår hvorfor kredittvurderingen er blitt gjennomført. 

Får du beskjed om at det er blitt gjennomført en kredittsjekk av deg på vegne av et selskap eller oppdrag du ikke kjenner til, bør du kontakte bedriften som har bedt om disse opplysningene med en gang. En kredittsperre alene hindrer ikke ID-tyveri, men det kan begrense skadene ved at det hindrer ID-tyven i å ta opp lån eller andre kreditter i ditt navn uten samtykke. 

Hvis du blir utsatt for identitetstyveri er det viktig at du politianmelder forholdet så fort som mulig. Du kan også gjøre andre grep som å ha lås på postkassen for å hindre at noen stjeler opplysninger om deg gjennom posten din. Det er også viktig at du aldri deler dine passord med andre, og det kan være lurt å bruke to-trinns bekreftelse for alle innlogginger. 

Disse tilbyr kredittsperre

For å opprette kredittsperre må du kontakte kredittopplysningsforetakene. Experian, Bisnode, Creditsafe og Tietoevry har konsesjon fra Datatilsynet til å kredittvurdere og sette kredittsperre. Det er helt gratis å sette og oppheve kredittsperren, i tillegg kan du be om å opprette og fjerne sperren samme sted. Det lønner seg å sette opp sperre hos alle de fire kredittopplysningsforetakene for å sikre at ditt navn blir sperret for kredittsjekk.  

Vær også oppmerksom på at dersom du setter kredittsperre fjerner du også muligheten til å kjøpe et nytt mobilabonnement, siden mobiloperatørene ofte krever en kredittvurdering av deg for å tegne opp et mobilabonnement. Du kan oppheve kredittsperren for deretter å sette kredittsperre på nytt etter du har fått abonnementet. Dersom du ser at du ofte har behov for å heve sperren, kan det bli tungvint i lengden ettersom du må gjennomføre den samme prosessen for hver gang. Det er likevel et av de tryggeste tiltakene dersom du er redd for å bli utsatt for ID-tyveri og for å hindre at uvedkommende har mulighet til å opprette forbrukslån eller andre kreditter i ditt navn. I tillegg kan det være en god løsning å opprette kredittsperre dersom gjelden tar overhånd, og du trenger litt hjelp til å sikre at du ikke påtar deg mer gjeld. 

Slik oppretter du kredittsperre

Dersom du vil være sikker på at du har blitt sperret for kredittvurdering, bør du sperre deg hos alle fire aktører: Experian, Evry, Bisnode og Creditsafe. Logg inn med BankID og administrer din kredittsperre.

Kredittsperre hos Evry

 • Logg inn med BankID hos Tietoevry
 • Trykk på «Aktiver sperre»

Kredittsperre hos Bisnode

 • Logg inn med BankID hos Bisnode
 • Velg «Frivillig kredittsperre» i menyen
 • Trykk på «Aktiver kredittsperre»
Kredittsperre hos Creditsafe
 • Logg inn med BankID hos Creditsafe
 • Huk av "Jeg godkjenner at mitt personnummer sperres for kredittvudering".
 • Trykk på «Registrere sperre» 
Kredittsperre hos Experian
 • Logg inn på Experian med BankID
 • Trykk på "Sperre av kredittopplysninger" i menyen
 • Klikk på "Aktiver sperre"