Kredittgjeld

Har du kredittgjeld du vil bli kvitt? Slik går du frem

Mange nordmenn har dyr kredittgjeld som de ønsker å kvitte seg med. Det å handle på kreditt kan være praktisk når du har utgifter som ikke kan betales fra egen lomme der og da. Samtidig er det viktig å huske på at pengene skal tilbakebetales. Og nettopp det kan bli dyrt om renten er høy.
Refinansiering Artikler Har du kredittgjeld du vil bli kvitt? Slik går du frem

Med riktige grep kan du sørge for at kredittgjelden ikke blir en belastning for økonomien din. 

Først og fremst: Hva er kredittgjeld?

Når du låner penger opparbeider du deg gjeld, noe som vil si at utlåner har et pengekrav registrert på deg. Dette gjelder enten du bruker kredittkort eller tar opp et forbrukslån.  

Så snart du inngår et lån, forplikter du deg til å betale tilbake. I likhet med et lån er kreditt en form for tillitserklæring: Du har fått innvilget en kredittramme, og kan bruke av denne når du ønsker det.  

Dette gir deg mulighet til å vente med betalingen av varen eller tjenesten du har kjøpt. Dersom du har benyttet deg av et kredittkort på ferie for eksempel, vil du få en regning for beløpet du har brukt – gjerne påfølgende måned.  

Hvorfor kvitte seg med kredittgjeld?

Når du bruker et kredittkort, vil det etter hvert begynne å løpe renter. Ofte er det en rentefri periode, noe som betyr at du slipper renter om du betaler tilbake kredittgjelden innen et visst antall dager. Betaler du ikke innen denne perioden, kan det bli dyrt.

- De totale rentekostnadene dine kan påvirkes av både størrelsen på det utestående beløpet, hvor høy renten er og hvor fort lånet betales tilbake. Jo tregere tilbakebetaling og jo høyere rente, jo dyrere blir det vanligvis. Derfor lønner det seg å bli kvitt gjelden raskest mulig, sier Sharon Lavie.

Sharon Lavie

Forbrukerøkonom i Lendo

Merk deg at kredittlån gjerne har nokså høye renter (ofte opp mot 25-30 %). Dette begrunnes med at det er et usikret lån – i motsetning til eksempelvis boliglån, hvor du må stille med sikkerhet for lånet. 

Er det snakk om lån med sikkerhet, har banken et sikkerhetsnett siden de har pant i låntakers eiendeler. Kredittgjeld er uten sikkerhet, og banken øker derfor rentene for å veie opp for risikoen. Derfor kan kredittkortgjeld være den dyreste gjeldsformen du kan bli sittende med. 

For utsatte låntakere kan dette føre til økonomiske problemer. Noen klarer ikke å betjene gjelden, og ender opp med inkassosaker og betalingsanmerkninger. Med noen enkle grep kan du imidlertid ta kontroll over kredittgjelden før den tar kontroll over deg! 

Steg 1: Hvordan sjekke kredittsjeld?

Det aller første du burde gjøre er å sjekke din egen kredittgjeld og skaffe deg en oversikt. Lendo tilbyr en egen tjeneste som heter Lendo Gjeldsoversikt. Med denne tjenesten kan du få oversikt over din samlede gjeld, slik denne er registrert i Gjeldsregisteret.  

Her kan du også sjekke om du kan spare penger på å refinansiere gjelden din. Tjenesten er helt uforpliktende og konstandsfri.  

Få oversikt i dag, med Lendo Gjeldsoversikt!  

Steg 2: Vurder å refinansiere kredittgjeld

Dersom du oppdager at du har mange dyre smålån i form av kredittgjeld (og eventuelle forbrukslån), kan refinansiering være en gunstig løsning. Dette betyr enkelt og greit at du samler gjelden i ett nytt og større lån med mer gunstige lånebetingelser.

Siden lavere effektiv rente også betyr lavere lånekostnader, kan du spare mye penger på refinansiering. Fremfor å betale dyre renter og gebyrer på kanskje 7–8 lån, kan du nøye deg med å betale renter på ett lån, sier Sharon.

Her er et knippe fordeler du kan se frem til om du refinansierer kredittgjeld:

  • Lavere månedlige kostnader
  • Raskere nedbetaling (siden penger frigjøres og kan brukes til betaling på gjeld)
  • Færre lån og bedre oversikt over egen privatøkonomi
  • Har du betalingsanmerkninger tilknyttet kredittkortgjeld, kan du kvitte deg med disse 

Husk at du kan refinansiere kredittgjeld med ulike typer refinansieringslån. Du kan for eksempel bake det inn i boliglånet, noe som vil kunne gi deg en lavere rente. Men husk at du da betaler renter på beløpet over lengre tid enn du ville gjort på for eksempel et forbrukslån, som har en nedbetalingstid på opptil 5 år. Det kan derfor lønne seg å refinansiere med et nytt usikret lån, gitt at renten er lavere enn på eksisterende lån. 

Steg 3: Start nedbetaling

Enten du har valgt å refinansiere kredittgjeld eller ikke, er det viktig å sørge for at du har en nedbetalingsplan du klarer å følge. Om du har mulighet til det, kan det være gunstig å betale ned ekstra på de dyreste lånene (lånene med høyest effektiv rente).

Om nedbetaling etter planen fremstår som umulig, anbefaler vi deg å snakke med banken(e). Ofte kan de være behjelpelige med å finne en løsning. Du kan også vurdere gjeldsrådgivning via NAV, noe som er gratis.

Vi hjelper deg å refinansiere kredittgjeld

Ønsker du å refinansiere kredittgjeld? Gjennom oss kan du søke og sammenligne eventuelle lånetilbud hos flere banker. På den måten kan du sikre deg et mest mulig gunstig lån.