Banklan

Banklån – hvor stort lån kan du få, og hvordan søke?

Når du skal låne penger til bolig dukker spørsmålet opp om du skal ha fast eller flytende rente. Hvilken du bør velge avhenger av situasjonen du er i, og hvilken forutsigbarhet du ønsker.
Boliglån Artikler Banklån – hvor stort lån kan du få, og hvordan søke?

Vi ser også nærmere på hvilke kriterier som må oppfylles for å kunne få lån i banken. Få oversikten du trenger!

Hva er et banklån?

Et banklån er enkelt forklart et lån som tas opp i banken. Det kan for eksempel være snakk om et forbrukslån, billån, refinansieringslån eller lån til bolig. Vi skiller normalt sett mellom lån med og uten sikkerhet.

Banklån med sikkerhet har som regel lavere renter (og dermed lånekostnader) enn lån uten sikkerhet, da banken tar en lavere risiko. Skal du for eksempel kjøpe din første bolig, vil du normalt sett ha behov for et boliglån – som er et lån med sikkerhet i eiendommen.

Lån uten sikkerhet, som for eksempel forbrukslån og kredittlån, har den fordelen at de kan brukes på det du selv ønsker. Samtidig er de ofte forbundet med relativt høye renter.

Hvem kan søke om banklån?

For å kunne søke om – og eventuelt også få innvilget – banklån, må du oppfylle visse krav. Utlånsforskriften regulerer bankenes utlånspraksis, og banken må utføre en kredittvurdering for å kontrollere at du oppfyller kravene. 

Enkelte krav, som for eksempel alderskrav, kan variere noe fra bank til bank. Men du må som et minimum ha fylt 18 år for å kunne ta opp lån. Hvilke krav som stilles, kan også avhenge av hva slags lån du søker om. Dersom du søker om banklån til bolig, gjelder følgende:

  • Du har inntekt til å kunne betjene lånet og tåle en renteoppgang på 3 %
  • Du kan stille med minst 15 % i egenkapital (maksimal belåningsgrad på bolig er 85 %)
  • Din totale gjeld overstiger ikke 5 x årlig bruttoinntekt

Ellers gjelder naturligvis alderskravet, som nevnt ovenfor. Banken vil som regel heller ikke innvilge lånesøknaden dersom du har betalingsanmerkninger.

Unntaket er såkalte omstartslån, som er refinansieringslån med sikkerhet som er skreddersydd for låntakere med økonomiske problemer.

Hvor mye kan du låne?

Skal du søke om et banklån til for eksempel bolig, er du sannsynligvis interessert i å vite hvor mye du kan låne. Til syvende og sist er det banken som avgjør låneevnen din, og de vil utarbeide et lånetilbud basert på vurderingen som gjøres.

Ifølge Lendos forbrukerøkonom, Sharon Lavie, kan du likevel få en pekepinn på hvor mye du maksimalt bør låne før du kontakter banken:

– Ved å ta i bruk en boliglånskalkulator kan du enkelt få oversikt over hvor mye et banklån vil koste deg basert på egenkapital, lånebeløp, rente, nedbetalingstid og boligverdi. Kalkulatoren vil da vise deg størrelsen på månedlige avdrag og renter.

Bruk en boliglånakalkulator, og finn ut hvor stort lån du kan håndtere med din økonomi.

Hvordan søke om lån hos banken?

Dersom du trenger et banklån, kan du som regel søke om dette direkte via bankens egen nettside. Det som er viktig å huske på, er at ulike banker kan tilby vidt forskjellige lånevilkår. Det betyr at én bank kan tilby et dyrere lån enn en annen bank.

Av den grunn er det alltid smart å innhente flere lånetilbud. Husk at et lånetilbud er uforpliktende, noe som betyr at du kan motta så mange tilbud du bare ønsker – uten å måtte takke ja til et lån.

Det å søke om banklån separat hos hver eneste bank, ville imidlertid vært tungvint og sannsynligvis også veldig tidkrevende. 

Sharon Lavie har følgende tips:

– Ved å bruke en tjeneste hvor du kan søke samlet hos flere banker – med kun én søknad – kan du velge det beste tilbudet på en oversiktlig og effektiv måte. Med denne metoden kan du redusere kostnadene dine, men også spare deg selv for mye tid og arbeid.

Få hjelp til å finne riktig banklån

Vi hjelper deg med å innhente tilbud om banklån fra forskjellige långivere, slik at du får mulighet til å sammenligne lånevilkår og andre faktorer før du bestemmer deg. Dette gjelder både forbrukslån, refinansiering, billån, kredittkort, og også refinansiering av boliglån. Hvorvidt du skal takke ja til et av tilbudene du eventuelt mottar, er opp til deg.

Søk uforpliktende tilbud om refinansieringslån, forbrukslån, billånkredittkort eller boliglån og få oversikten du trenger!