Skal du kjøpe båt?

Skal du kjøpe båt? Disse ti punktene må du kjenne til

Du skal kjøpe båt, enten fritidsbåt eller fiskebåt, og den skal enten kjøpes i Norge eller utlandet - det er fort gjort å navigere feil. Følger du disse rådene unngår du skjær i sjøen.
Forbrukslån Artikler Skal du kjøpe båt? Disse ti punktene må du kjenne til

Du vet kanskje hvor du skal lete når du skal kjøpe båt, men vet du hva CE-merking er? Hvordan finner du ut om båten har heftelser og om den er stjålet? Og hva skal du se etter før du får drømmebåten i havn?

Sjekkliste for kjøp av båt i Norge

Når du ser på båter på FINN.no er det fort gjort å plutselig bli helt propell når du ser skjønnheten du har lengtet etter ligger og duver i vannskorpa. Det er nå det gjelder å holde hodet kaldt.

For før du kommer så langt har du forhåpentligvis tenkt gjennom følgende

  • Hvilken båt vil jeg ha? Skal du cruise på fjorden på dagtid i helgene, eller skal du overnatte? Hvor mange sengeplasser trenger du? Skal dere kjøre på vannski?
  • Hvor skal båten ligge? Det gjelder ikke bare på sommeren, men også vinterlagring.
  • Let over alt på nett: Gjør deg kjent med priser, og ikke vær redd for å prute. 10 prosent ned er målet.
  • Bruk en ekspert: Det er ikke flaut å få hjelp av for eksempel en båtmegler. Det som er flaut er å kjøpe katta i sekken.
  • Ta en prøvetur: Se først etter om motoren ser bra ut, sjekk blant annet smøring og vedlikehold. Sørg for at du får testet båten i full fart.
  • Sjekk båten på land: Se etter om det er skader på og fuktighet i skroget - har båten byller under vannskorpen kan båten ha plastpest. Dette er dyrt å reparere. Sjekk at det elektriske anlegget ser ryddig og oversiktlig ut, og at båten ikke lekker drivstoff.
  • Er båten eller motoren stjålet? Snakker du med eieren? Det kan du sjekke i Småbåtregisteret.
  • Har båten eller motoren CE-merking? Dette må alle båter mellom 2,5 og 24 meter som er bygget etter 1998 ha. Du kan lese mer om dette hos Sjøfartsdirektoratet.
  • Undersøk heftelser: Det gjør du også hos sjofartsdir.no.
  • Skriv kontrakt: Bruk gjerne Forbrukerrådets båtkontrakt.

Kjøpe fiskebåt?

Mange har også båten som arbeidsplass, og vi har blant annet lange tradisjoner for fiske her i Norge. Finn.no har til og med en egen kategori for yrkesbåter.

Hos Innovasjon Norge kan du lese og søke om lån eller tilskudd til finansiering av fiskebåt og kvotekjøp. På nettsidene til Fiskeridirektoratet finner du ellers mye nyttig om blant annet regler, kvoter og dokumenter. Der finner også mer informasjon om hvordan du blir fisker.

Kjøpe båt i Sverige og ellers i utlandet?

Noen velger å legge turen til söta bror og enda lenger når de skal kjøpe båt. Når du gjør det må du selvsagt sjekke de samme tingene som når du kjøper båt i Norge.

Som med bruktimport av bil kan du gjøre et godt kjøp, men det er noen lover og regler du må følge når du skal innføre båten. Visste du forresten at du ikke behøver å betale toll på fritidsbåt? Alt dette kan du lese mer om hos Toll.no.

Hvordan skal du finansiere båten din?

Selv om du går svanger med en båtdrøm, er det ikke sikkert finansieringen er like vanntett. Du har kanskje undersøkt muligheten for et båtlån med pant? Det finnes et annet alternativ: For kjøper du en båt på under 15 meter er det nemlig frivillig om du vil registrere den i båtregisteret, og du kan da ta et båtlån uten pant hos Lendo.

Dette gir deg i tillegg en rekke andre fordeler

  • Du får lavere etableringsgebyr, og du slipper gebyr for tinglysing og etablering
  • Det kreves ikke kaskoforsikring
  • Det er ingen krav til båtens alder eller tilstand
  • Du kan låne inntil 100 prosent av kjøpesummen

Tar du båtlån med pant må du dessuten kjøpe båten først. Med båtlån uten pant kan du søke om lån, slik at du vet hvor mye du har å kjøpe båt for.

Hos Lendo kan du låne fra 10 000 til 500 000 kroner. Siden søknaden din går videre til en rekke forskjellige banker, konkurrerer bankene om å få deg som kunde. Det betyr at du får den laveste renten de kan gi.

Har du stabil inntekt og lav gjeldsgrad kan du få effektive på 7,6 prosent. Dette er i utgangspunktet noe høyere rente enn på båtlån med pant, men du får altså lavere gebyr- og forsikringskostnader.

Lendo sine dyktige kundekonsulenter hjelper deg å velge det lånet som passer best for deg og lommeboken din, og du har 30 dager på å bestemme deg fra du får tilbudene til du signerer med BankID. Det gir deg et hav av tid til å finne akkurat den båten du ønsker deg.

Her kan du lese mer om hvilken type båtlån som faktisk lønner seg - vi tror du vil bli overrasket: På en båt til 150 000 kroner kan du spare nærmere 30 000 i lånekostnader.

3 325 kr pr. måned

Estimert månedsbeløp
3 325 kr
Effektiv rente
12,80 %
Total kostnad
49 476 kr
Totalbeløp
199 476 kr

Lånerentene er i individuelle i Norge det er derfor du må søke før vi kan vise deg tilbudene.