kjøpe bil i utlandet

Dette må du se etter når du skal kjøpe bil i utlandet

Med unntak av elbiler, er Norge et av landene i verden med høyest bilavgifter. Derfor er det populært å kjøpe bil i utlandet, og da spesielt fra Sverige og Tyskland.
Billån Artikler Dette må du se etter når du skal kjøpe bil i utlandet

Selv om det påløper toll, moms og avgifter kan du spare både ti- og hundretusener på å kjøpe bruktbil fra utlandet. Det er noen feller du kan gå i, men hvis du planlegger godt og gjør et skikkelig forarbeid kan du snart stå med nøkkelen til drømmebilen i hånden.

7 tips og ting du må vite når du skal kjøpe bil i utlandet

1. Finn bilen før du drar

Sjekk hva som er markedsprisen i Norge og i landet du kjøper bilen i. For å være sikker, be forhandleren om å få tilsendt kopi av service- og reparasjonshefte og utstyrsliste. Og her sier vi bevisst forhandleren, og ikke selgeren – ikke fall for fristelsen til å kjøpe bil i utlandet privat.

Be i tillegg om registreringsnummer, slik at du kan undersøke om bilen er stjålet. Dette kan du eventuelt gjøre hos politiet. Spør også om du må betale merverdiavgift, og om refusjon av denne når du tar den ut av landet.

Selv om bilen ser blank og fin ut på nettet, ikke fall for fristelsen til å kjøpe bilen der og da.

2. Sjekk importkalkulatoren

Hvis du lurer på hva bilen du ønsker deg koster til slutt, kan du sjekke det på Skatteetatens importkalkulator. Det finnes for øvrig firmaer som gjør dette mot en provisjon på 10 000 kroner og oppover.

3. Når du er hos forhandleren

Prøvekjør alltid og be om en tilstandsrapport. La deg heller ikke blende av et vakkert ytre og slå til før du har sjekket alt som kan sjekkes. Det innebærer blant annet kilometerstand, at det originale serviceheftet er med, at alle servicer er foretatt og om det er heftelser på bilen.

4. Kontrakt og betaling

Det er viktig at du ikke skriver under på noe du ikke forstår, og at det står i avtalen at moms fra landet du kjøpte bilen i skal tilbakebetales innen en bestemt dato. Sørg også for å få en garanti som er gyldig hos norske forhandlere.

Ikke betal noe på forhånd – betal når du overtar bilen.

5. Skilt og forsikring

Skal du kjøre bilen hjem selv må du ha prøveskilter og ansvarsforsikring, og hvis mulig – kaskoforsikring. Selv om bilen skal fraktes må den forsikres.

6. Når du kommer til Norge

Meld deg for Tollvesenet på rød sone. Der må du forevise følgende dokumenter:

Transitteringsdokument – hvis det ikke er utstedt av tollvesenet i landet der du kjøpte bilen, får du det av det norske tollvesenet

Faktura eller kjøpekontrakt

Samsvarssertifikat eller utenlandsk registreringsdokument

Du velger selv om du betaler engangsavgiften der og da, eller om du vil vente til du registrerer bilen. Du kan kjøre med utenlandske prøveskilter i inntil 30 dager fra du fortollet bilen – vel og merke hvis de er gyldige og du har forsikring.

7. Få tilbake momsen

Du må selv sørge for at du får refundert den eventuelle momsen du betalte. Det gjør du ved å sende kopi av tolldokumentene og betalingsbekreftelse til der du kjøpte bilen.

Hvis du vil vite mer om å kjøpe bil fra utlandet kan du ta turen til Forbruker Europa.

Hvordan finansierer jeg bruktbil fra utlandet?

Når man kjøper bil er det ofte naturlig å ta opp et billån. Men om du skal importere bil fra utlandet selv og ikke via en norsk forhandler eller firma, må du ha bilen som pant før du tar opp lån. Dette kan ofte være vanskelig og medføre at bilen du ønsker deg glipper. Heldigvis finnes det en annen mulighet, som i tillegg kan gjøre bilkjøpet enklere for deg.

Fordelen med å ta opp et billån hos gratistjenesten Lendo er at det er uten sikkerhet - altså et forbrukslån. Det betyr at vi ikke krever pant i bilen for å låne deg pengene. En annen fordel er at at du kan søke om lån slik at du vet hvor mye du har å kjøpe bil for. Etter at du har sett på tilbudsbrevet og akseptert hos Lendo, har du nemlig 30 dager å bestemme deg på - du begynner ikke å betale renter før lånepapirene er signert med BankID.

kr
?
Lånebehov
400 000 kr
Nominell rente
6,2 %
Effektiv rente
7,03 %
Estimert månedsbeløp
7 865 kr
Nedbetalingstiden er inntil 10 år, bilen kan ikke være eldre enn 15 år etter lånet er nedbetalt. Nominell rente på sikrede billån er flytende og varierer fra 6.05% til maksimum 8% nominell rente. Eksempel: Pris på bil 500 000 kr over 5 år, egenkapital 100 000 kr, effektiv rente 7,03%, totalpris over 5 år, 71 922 kr, totalt 471 922 kr.

Effektiv rente fra 5,33 prosent

Husk også at med et forbrukslån er det ingen krav til kaskoforsikring, og det har dessuten lavere gebyrer enn billån. I utgangspunktet er rentene lavere på et billån, men trenger du 100 prosent finansiering kan det være vilkårene du får på et forbrukslån er bedre. Via oss er laveste effektive rente på 5,33 prosent. En så lav rentesats forutsetter stabil inntekt, lav gjeldsgrad og god betalingshistorikk.

Du kan låne fra 10 000 til 500 000 kroner, og når du sender søknad går den ut til alle samarbeidsbanker – som garantert gir deg den beste renten du kan få. Du får som regel svar innen et par timer, og dyktige kundekonsulenter hjelper deg å velge det beste lånet.

Da gjenstår det bare å ønske deg lykke til! Kanskje sitter du snart bak rattet i drømmebilen på vei hjem fra utlandet?