Det umulige blir mulig: – Åpenheten reddet meg
Snakkomgjeld Artikler Det umulige blir mulig: – Åpenheten reddet meg

Det umulige blir mulig: – Åpenheten reddet meg

Etter å ha brent lyset i begge ender i noen år, kunne ikke Beatrice Bjørnerud løpe fra konsekvensene lenger. Hun hadde innsett at hun måtte finne ut hva hun skyldte. Hun rev av plasteret, og virkeligheten som møtte henne hos kreditorene var brutal. Nå var det mørkt – mørkere enn hun hadde kunnet forestille seg.

test Influencer Beatrice Bjørnerud har noe viktig å dele. Historier som ligner hennes viser seg nemlig å være vanlige, men få vil fortelle dem. Kredittkortgjelden hennes ble så uhåndterlig at det ble umulig å reise seg fra sengen. Her forteller hun historien om det, og om hvordan hun til slutt kom seg opp. Hun tror mange vil kjenne seg igjen.

Beatrice blir borte

Beatrice isolerte seg på rommet sitt. Verden utenfor var umulig å møte, og virkeligheten på soverommet var ikke noe bedre. Dagene og nettene gikk i ett. Hun snakket ikke med noen. Hun så for seg en framtid som hjemløs, og hun så ingen vei ut av de økonomiske problemene. 

Men litt etter litt begynte små strimer av lys å slippe inn mellom sprekkene. Beatrice var heldig nok til å ha venner og familie som brydde seg om henne.  

– Blant venner er jeg kjent som en veldig sosial person, sier Beatrice: – Det er ofte jeg som tar kontakt og som tar initiativ til ting. Så da jeg plutselig tilsynelatende forsvant fra jordens overflate, begynte folk å lure. Heldigvis.
Beatrice Bjørnerud

Den største delen av de tre ukene Beatrice tilbrakte i sengen, hadde hun ikke kontakt med noen. Men etter hvert som antallet uleste meldinger vokste og de ubesvarte anropene tårnet seg opp, ble de rundt henne mer og mer insisterende på å få kontakt. De ville finne ut hva som var galt. 

verdens rikeste land

Åpenheten snudde hele situasjonen

Etter flere uker alene med problemene, bestemte Beatrice seg for at hun måtte slippe noen inn. Snart skulle flere av Beatrice sine nærmeste venner få vite litt om hvordan hun hadde det, og hva som hadde skjedd. Det skulle vise seg å bli et vendepunkt. 

– Etter hvert som fler og fler spurte direkte om hvordan det gikk med meg og hva som sto på, fant jeg ut at jeg måtte svare. Ikke bare for deres del – det var noe i meg som skjønte at det var det eneste jeg kunne gjøre for å hjelpe meg selv også, forteller hun.

Det var vanskelig for Beatrice å åpne seg. Både fordi hun hadde vært vant til å takle problemene sine på egenhånd, og fordi personlig økonomi i utgangspunktet er vanskelig å snakke om for de aller fleste.

– Jeg setter selvstendighet høyt, og så er jo økonomiske vanskeligheter så tabubelagt. Det må vi gjøre noe med – og det er også grunnen til at jeg velger å snakke ut om dette. Det var nettopp åpenhet som snudde hele situasjonen for meg. Åpenheten reddet meg, sier Beatrice. 

Etter tre uker skjedde det noe. Beatrice hadde som vanlig ligget i sengen, og som vanlig hadde hun det vondt. Hun slapp ikke unna, og det begynte å bli kritisk. Noe måtte gjøres – noen måtte få vite hvordan hun hadde det. Så hun reiste seg fra sengen. 

– Det ironiske er at jeg etter tre uker i senga sto opp om kvelden, ler Beatrice: – Jeg fant frem telefonen, gikk inn på Snapchat, og sendte en lang melding til et par venninner og fortalte rett ut hvordan ting hadde vært. De hadde vel skjønt at noe var galt, og de hadde selvfølgelig lyst til å hjelpe meg. Det første de spurte meg om, var om jeg hadde snakket med moren min. 

Åpenheten snudde situasjonen

– Det ironiske er at jeg etter tre uker i senga sto opp om kvelden, ler Beatrice: – Jeg fant frem telefonen, gikk inn på Snapchat, og sendte en lang melding til et par venninner og fortalte rett ut hvordan ting hadde vært. De hadde vel skjønt at noe var galt, og de hadde selvfølgelig lyst til å hjelpe meg. Det første de spurte meg om, var om jeg hadde snakket med moren min. 

Egne penger

Da Beatrice flyttet til Oslo for å studere skulle det ikke lenger være sånn at den riktige pysjen var utenfor hennes rekkevidde. Hun var fast bestemt på ha nok penger til å leve som hun ville, uten å måtte tenke for mye over hva hun kjøpte. Hun begynte på en bachelor i engelsk på universitetet, tok opp studielån – og skaffet seg i tillegg to deltidsjobber.

– To jobber og studielån ga meg en inntekt som var ganske mye høyere enn de fleste jeg studerte sammen med. I tillegg hadde jeg studentrabatter over alt, så her var jeg for første gang i en situasjon der jeg kunne gjøre som jeg ville, med mine egne penger. 

Den uvante livssituasjonen og de uvante lønningene, førte til at Beatrice kunne slutte å bekymre seg. Hun la ikke lenger merke til hvor mye penger hun brukte. Det var alltid mer igjen. 

Så ble Beatrice hentet. Moren kjørte henne hjem til Fredrikstad der hun skulle bo igjen for første gang siden hun begynte sitt nye liv som student og influencer i Oslo. Det skulle bli en veldig annerledes tilværelse, men det hun følte da hun kom hjem, var først og fremst en enorm lettelse.

– Det var en stor lettelse bare å snakke med mamma på telefonen. Jeg hadde jo gått rundt i flere år med en undertrykt visshet om at jeg var i alvorlig trøbbel. Så det å endelig ta tak, og bestemme meg for å gjøre noe, var en fantastisk følelse. Bare det å innrømme at jeg hadde et problem som jeg ikke kunne løse på egenhånd, gjorde mye. Og da jeg gikk ut av bilen hjemme i Fredrikstad, lettet ti tusen kilo fra skuldrene mine. Nå kunne neste fase begynne. Jeg skulle klare meg, og snuoperasjonen begynte nå. 

 

Les hele historien til Beatrice:

Hvorfor snakker Lendo om dette?

Hver måned snakker vi med tusenvis av nordmenn. Mange av dem har ventet altfor lenge med å snakke om problemene sine, og sliter derfor med å finne en løsning. Hvis vi kan få nordmenn til å være åpne om sine økonomiske problemer, kan vi også hjelpe dem med å løse dem - før det har gått for langt. 

Lendo er eid av Schibsted, og er en tjeneste som hjelper nordmenn med å komme i kontakt med flere banker samtidig.

Les mer om hvorfor vi gjør dette