Finn beste refinansiering

Finn beste refinansiering for ditt behov

Refinansiering betyr at du betaler ned eksisterende gjeld med et nytt gunstigere lån. Dersom du planlegger å refinansiere dyr gjeld uten sikkerhet, vil besparelsen bli større jo mer gunstig refinansieringslånet er.
Refinansiering Artikler Finn beste refinansiering for ditt behov

Det finnes mange banker som tilbyr å samle gjeld uten sikkerhet, og lånevilkårene kan variere mye fra bank til bank.

Her forklarer vi deg hvordan du kan finne beste refinansiering for deg og dine behov!

Først og fremst: Når burde jeg refinansiere?

Refinansiering kan være aktuelt for alle som har dyre smålån, forbrukslån eller kredittkortgjeld. Dette er lån uten sikkerhet, noe som medfører at de ofte har høy rentesats. 

- Har du flere lån uten sikkerhet, betaler du da renter og gebyrer på flere lån samtidig. Dette kan fort bli dyrt, og mange opplever at privatøkonomien blir trang. Det er heller ikke uvanlig å miste oversikt over økonomien, siden det blir mange lån å forholde seg til, sier Sharon Lavie.

Sharon Lavie

Forbrukerøkonom i Lendo

I noen tilfeller klarer man ikke å betjene lånene, slik at man ender opp med økonomiske problemer. Noen banker tilbyr refinansiering for deg med betalingsanmerkninger. Slik kan problemgjelden betales, slik at du også blir kvitt eventuelle anmerkninger. 

Kort fortalt kan det være aktuelt å refinansiere gjelden når du:

  • Ønsker å spare penger ved å redusere lånekostnadene 
  • Vil ta tilbake kontrollen over økonomien
  • Vil kvitte deg med betalingsanmerkninger

Hva bør du vektlegge når du leter etter beste refinansiering for deg?

Dersom du har planer om å refinansiere, er det lurt å orientere seg litt på markedet først. Ved å sette av litt tid til research, kan du forsikre deg om at du får et best mulig refinansieringslån basert på dine behov.

Så, hva eksakt bør du se etter?

Effektiv rente og gebyrer

I jakten på refinansieringslån er det helt avgjørende å vurdere de ulike lånenes renter og gebyrer. Disse avgjør nemlig lånets kostnad, og bør derfor være lavest mulig. 

De fleste lånetilbud har en nominell og en effektiv rente. Vi anbefaler deg å kikke på sistnevnte, ettersom denne rentesatsen tar høyde for både lånerenten og eventuelle gebyrer. Mange lån har for eksempel etablerings- og termingebyrer.

Refinansiering med sikkerhet i bolig vil ofte gi deg den laveste effektive renten. Samtidig er det ikke alle som har mulighet til å få refinansieringslån som dette. Du må nemlig kunne stille med sikkerhet i en eiendom med ledig verdi.

Alternativet blir da et refinansieringslån uten sikkerhet (forbrukslån). I så fall bør du finne forbrukslånet med best lånerente. Renten vil nok være høyere enn på refinansieringslån med sikkerhet, men du kan fortsatt spare mye penger om lånet er billigere enn dagens lån.

Nedbetalingstid

Nedbetalingstiden du har på refinansieringslånet kan også ha mye å si. Med lengre nedbetalingstid blir de månedlige avdragene på lånet mindre, og lånet oppleves kanskje som enklere å betjene. 

- Samtidig er det viktig å huske på at lang nedbetalingstid også vil gi deg høyere lånekostnader totalt sett. Dette skyldes at du må betale renter og gebyrer over en lengre periode. Jo raskere du betaler ned lånet, jo billigere vil det i realiteten bli, forteller Sharon Lavie.

Norske banker opererer med en maksimal nedbetalingstid på fem år for forbrukslån. Skal du derimot refinansiere gjeld, er det ofte mulig å få samme nedbetalingstid som du allerede hadde på den eksisterende gjelden (opptil maksimum 15 år).

Lån med sikkerhet i bolig er markedets kanskje beste løsning ved refinansiering, med tanke på de gunstige rentene. Med et slikt lån kan du også få lengre og mer fleksibel nedbetalingstid. Om lånet bakes inn i boliglånet, kan du betale over en periode på opptil 30 år. Merk at det da kan bli dyrere totalt sett, siden du må betale renter over mange år.

Valg av bank

Et annet viktig spørsmål som kan melde seg i jakten på beste lån til refinansiering er: Hvilken bank bør man velge? Foruten lånekostnader og vilkår, kan valg av bank ha mye å si for hvor fornøyd du blir med lånet ditt.

Kundeservice, åpningstider og øvrige bankprodukter kan ha mye å si. Husk likevel på at det til syvende og sist er lånevilkårene som har betydning for hvorvidt du vil oppnå økonomisk besparelse gjennom refinansiering.

Mange banker markedsfører lån til spesifikke rentesatser. Husk imidlertid på at det ikke er sikkert at du får akkurat denne renten hos den aktuelle banken. Rentesatsen du får vil nemlig avhenge av en individuell kredittvurdering, og din personlige økonomi.

Det viktige er derfor å finne den banken som kan tilby deg best mulig refinansiering. 

Hvordan finne beste refinansiering for deg og din økonomi?

Det kan være vanskelig å vite hvilken bank man bør velge når man leter etter beste lån til refinansiering. Et tips er å sammenligne lånevilkår ved å innhente uforpliktende lånetilbud fra flere banker. 

Hos oss kan du søke og sammenligne lån hos en rekke banker. På den måten kan du finne det lånet som gir deg best mulig vilkår ved refinansiering. Søknaden er helt uforpliktende og gratis.