Sharon Lavie - spareøkonom

Forbrukerøkonomens tips: Smart netthandel i førjulstiden

Netthandel er enkelt og praktisk, men det er et par ting du bør ha i bakhodet før du kaster deg ut i julegavehandelen.
Personlig økonomi Artikler Forbrukerøkonomens tips: Smart netthandel i førjulstiden

Det er ingen overraskelse at stadig mer av shoppingen vår foregår på nett. Mulighetene for å gjøre noen gode kupp på nett er store.

Stadig økende nettsalg

Vi handler mer på nett enn noen gang. Hele 79 % av befolkningen handlet på nettet i løpet av andre kvartal av 2021. Før julehandelen forbereder PostNord seg på å flytte enda større volumer enn de gjør til vanlig. Bedre betalingsløsninger, raskere leveranser og muligheten til å handle hjemmefra er blant fordelene. Men det finnes altså noen fallgruver som man bør være oppmerksom på. 

Vær kritisk til tilbud og fargesprakende prislapper

Black week er startskuddet for julehandelen, og akkurat nå syder det av tilbud, nedsatte priser og rabatter. Noen av tilbudene er gode, andre er det ikke. I noen tilfeller gjelder rabattene kun én utvalgt dag, selv om annonsen kanskje kan gi inntrykk av noe annet. Det gjelder med andre ord å ikke forhaste seg, og å vurdere tilbudene nøye.

– Man kan absolutt gjøre noen kupp, men det gjelder å være kritisk, sier forbrukerøkonom i Lendo, Sharon Lavie.

Noen butikker opererer med sleipe taktikker, og du risikerer å gjøre Black week til et tapsprosjekt, med mindre du er kritisk til strømmen av tilbud. 

– Det er ikke uvanlig at prisene økes et par uker før Black week, for så å senkes til normalt nivå når tilbudene lanseres. Da betaler du altså helt vanlig pris, selv om rabattene tilsynelatende er store. 

Noen butikker tar også inn varer de aldri har solgt før og presenterer dem med nedsatte priser under Black week. Det er altså viktig å ha ikke kaste seg over ethvert tilbud, og å undersøke hva varen normalt koster før du kjøper.

Et godt tips er å bruke tjenester som for eksempel Prisjakt for å finne de beste tilbudene på Black Friday, og også sjekke hva prisen har vært før. Og på den måten sikre at du gjør gode kjøp.

Ikke glem fraktkostnader og avgifter

Visse nettbutikker tar seg godt betalt for frakt, andre tilbyr gratis frakt. Lavie anbefaler å undersøke fraktprisene hos forskjellige forhandlere før du handler.

– Om du bestiller varer fra utlandet, kan også frakt og toll øke prisen betraktelig, så ha det i bakhodet mens du handler, sier hun. 

Du må betale merverdiavgift også når du handler fra utlandet. Om du handler som privatperson betaler du også toll og særavgifter.

– I denne sammenhengen er det også viktig å huske på at selv om nettbutikken har et norskt domene («.no»), er det ikke sikkert at selgeren befinner seg i, eller sender varen fra Norge. Du kan altså risikere å måtte betale toll selv om du handler fra norske nettbutikker, sier Lavie.

Husk på angreretten

Hvis du finner ut at du har kjøpt «katta i sekken» eller angrer på kjøpet ditt, kan du få pengene tilbake dersom du bruker angreretten innen 14 dager.

– Alle nettbutikker innenfor EØS er forpliktet til å ha 14 dagers angrefrist på nettkjøp. Angreretten gjelder også varer på salg, så ta vare på ordrebekreftelsen, kvitteringen og returkvitteringen med kollinummer, slik at returen kan spores, sier Lavie.

Når du handler fra nettbutikker utenfor EØS gjelder ikke nødvendigvis angreretten. Derfor kan det være verdt å holde seg innenfor EØS, slik at du kan angre – både om du angrer på kjøpet, eller om det dukker opp et bedre tilbud før angrefristen har gått ut. 

Dette må du tenke på når du betaler

Det er flere ting å tenke på når du har bestemt deg for å gjennomføre en handel og skal betale. Det første råde Lavie vil gi i denne sammenhengen, er å unngå forskuddsbetaling der det er mulig. 

– Du bør ikke betale på forhånd om du kan unngå det, med mindre du har kjennskap til forhandleren fra før. Der det er mulig bør du sørge for at du får varen før du betaler, slik at du får mulighet til å inspisere den. Om du da angrer på kjøpet, slipper du å bekymre deg for et utestående beløp, tipser Sharon Lavie.

Videre vil hun råde deg til å betale med kredittkort når du handler på nett – Black week eller ei – og spesielt om du blir nødt til å forhåndsbetale. Da reduserer du nemlig risikoen for problemer med selgeren. 

– Om du må betale før du får varen er det viktig at du betaler med kredittkort. Om noe går galt, for eksempel at leveransen uteblir, eller at produktet blir skadet eller ødelagt på vei til deg, kan du stille samme krav til kredittkortutstederen som du kan stille til nettbutikken. Det kan komme godt med om du støter på en lite samarbeidsvillig selger, sier Lavie. 

– Det er også lurt å ha et eget kort som du kun bruker til netthandel. Da reduserer du risikoen for å bli svindlet, og du får bedre oversikt over innkjøpene dine, avslutter forbrukerøkonomen.